EXCLUSIV | „Azilele groazei”. Ștefan Godei, scos din arest și dus la sediul DNA. Procurorii îl acuză de complicitate la abuz în serviciu

EXCLUSIV | „Azilele groazei”. Ștefan Godei, scos din arest și dus la sediul DNA. Procurorii îl acuză de complicitate la abuz în serviciu
Publicat: 02/08/2023, 12:39
Actualizat: 02/08/2023, 14:56

Administratorul „Azilelor groazei” din Voluntari, Ștefan Godei, a fost scos din arest și dus la sediul DNA. Procurorii îl acuză de complicitate la abuz în serviciu, spun surse judiciare pentru GÂNDUL.

UPDATE: Anunțul oficial al DNA în cazul lui Ștefan Godei

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul G.Ș.C., la data faptei președinte al unei asociații ce deține un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, anunță DNA, într-un comunicat de presă.

Conform ordonanței procurorilor, „în zilele de 10 și 11 mai 2023, suspectul, în scopul obținerii licenței de funcționare pentru un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități pe care-l deținea în orașul Voluntari, județul Ilfov, ar fi completat documentele necesare conform instrucțiunilor trasate de inculpații Rontescu Florina și Năstase Andrei Cornel, inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru a dovedi îndeplinirea standardele minime de calitate de către centrul respectiv.

Ulterior, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, un raport favorabil în condițiile în care centrul respectiv nu îndeplinea cerințele minime de funcționare, prevăzute de lege”, conform unui comunicat transmis de procurorii DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, menționează sursa citată.

Lui Godei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ștefan Godei a fost scos din arest și dus la sediul DNA, la cererea procurorilor anticorupție, au spus surse judiciare pentru GÂNDUL.

El dă explicații chiar la ora transmiterii acestei știri și este pus sub acuzare de către anchetatori pentru complicitate la abuzul în serviciu.

În acest dosar, alți doi funcționari publici sunt verificați de procurorii anticorupție. Este vorba despre Andrei-Cornel Năstase și Florina Rontescu. Cei doi sunt suspectați de abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acum, ei sunt în arest la domiciliu. (Detalii suplimentare puteți citi aici…)

Andrei Năstase și Florina Rontescu sunt cei doi inspectori care l-au „acoperit” pe Ștefan Godei.

Acuzațiile procurorilor DNA

Faptele de care sunt suspectați Rontescu și Năstase constau în neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau funcționarilor din cadrul Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) și cei ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, în procedura de licențiere a serviciilor sociale oferite de furnizorul Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, prin intermediul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din comuna Voluntari, jud. Ilfov, respectiv prin intermediul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Armonia”, prin aceasta cauzând o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale persoanelor rezidente în cele două centre precum și obținerea de foloase necuvenite pentru Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, fapte cu privire la care Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu la data de 3 februarie 2023 și, respectiv, la data de 9 februarie 2023.

Concret, în acte funcționarii au scris că totul este impecabil la cele două azile de bătrâni din Voluntari, chiar dacă acest lucru nu era conform cu realitatea.

Ce au scris „în acte” funcționarii după verificările din „azilele groazei”

Anchetatorii spun că funcționarii din cadrul ANPDPD și AJPIS au închis ochii în fața neregulilor și au scris în rapoarte că azilele funcționează în conformitate cu legea.

GÂNDUL redă concluzia AJPIS Ilfov după controlul din 28 aprilie 2023:

„Echipa de inspecție a constatat faptul că furnizorul de servicii respectă numărul de locuri declarat, iar repartizarea spațiilor de cazare s-a efectuat cu respectarea alocării pentru fiecare beneficiar a unui spațiu de cazare corespunzător.

Grupurile sanitare/ băile destinate beneficiarilor sunt separate de cele pentru personalul angajat, iar numărul acestora acoperă capacitatea declarată a serviciului social.

Hrana beneficiarilor este furnizată zilnic prin serviciu de catering. În asigurarea hranei se ține cont de afecțiunile beneficiarilor și de aportul caloric zilnic necesar, hrana zilnică constă în 3 mese și 2 gustări/ beneficiar. În spațiul de servire a mesei este afișat meniul zilnic și programul de servire a mesei;

La nivelul serviciului social există rezervă de hrană și apă.

Cabinetul medical este dotat si utilat corespunzător. La cabinet există condică de medicamente, registre cu rapoarte de tură, fișe medicale, fișele de monitorizare privind starea de sănătate a beneficiarilor.

La prezenta vizită de evaluare în teren, inspectorii sociali au constatat că spațiile de cazare și comune ale centrului rezidențial, inclusiv cele destinate păstrării alimentelor și servicii mesei, corespund cerințelor de siguranță și confort; aceste spații sunt curate și igienizate corespunzător, destinația încăperilor este respectată iar amenajarea interioară și exterioară facilitează accesul ușor al beneficiarilor/angajaților către toate spațiile centrului rezidențial.”

Vă recomandăm să citiți și:

Cutremurătoarele fapte din ”azilele groazei” au ajuns și la DNA. Anchete în nouă dosare, unul pentru o plângere în cazul Gabrielei Firea

Imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș – GALERIE FOTO

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...
×