Ministrul Justiției, despre „Căminele groazei”: E un caz foarte COMPLEX. În scurt timp, vom vedea soluția / Multe instituții nu și-au făcut treaba

Ministrul Justiției, despre „Căminele groazei”: E un caz foarte COMPLEX. În scurt timp, vom vedea soluția / Multe instituții nu și-au făcut treaba
Alina Gorghiu despre azilele groazei: Sunt multe instituții care, în mod clar, nu și-au făcut treaba / Sursa foto: colaj
Publicat: 07/07/2023, 15:18
Actualizat: 07/07/2023, 15:29

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, afirmă referitor la cutremurătorul caz al „azilelor groazei” că a vorbit cu șeful DIICOT despre acest dosar. „E un caz foarte complex. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea soluția în acest caz”, a adăugat ea.

Opinia publică a fost cutremurată după ce au apărut primele informații terifiante despre ororile petrecut în ”azilele groazei” din Voluntari și Afumați. O anchetă a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a dezvăluit o realitate halucinantă, în care pacienții unor așa-zise ”centre de îngrijire” au fost abuzați ani de-a rândul și tratați ca niște animale de angajații azilelor.

„În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex”

„Sunt femeie, mamă, ministru al Justiției! Nu e calitate în care să nu mă revolt că toți acei bătrâni din centrele care azi fac obiectul unei anchete penale au fost maltratați, umiliți, lăsați înfometați, bătuți.

Sunt multe instituții care, în mod clar, nu și-au făcut treaba până acum. Și nu de ieri, de alaltăieri, deși rolul lor era tocmai acela de a verifica respectarea condițiilor legale instituite pentru a proteja viața și sănătatea celor vulnerabili.

Vor fi și răspunderi individuale, mulți se vor apăra, deși aveau obligația să iasă din umbră și să facă ceea ce era necesar, uman: să spună adevărul!

Am discutat astăzi cu procurorul șef DIICOT. În luna februarie a acestui an, dosarul a fost înregistrat la DIICOT, a fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpați în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz.

Toate instituțiile implicate în aflarea adevărului în acest caz au obligația să ofere societății răspunsuri, sa comunice transparent. Astfel de situații, cu bătrâni și bolnavi ținuți în condiții inumane, nu trebuie să se repete!”, a transmis, vineri, șefa Justiției din România.

EXCLUSIV | Ororile din ”azilele groazei”: ”O femeie care nu se putea hrăni singură nu primea mâncare și apă”. Amenințarea cu ”izolatorul” din subsol

Gândul a prezentat informații care pot părea incredibile în anul 2023, dar referatul de arestare întocmit de procurorii DIICOT nu lasă loc niciunei interpretări.

Cei internați în ”azilele groazei” au fost bătuți, jigniți și înfometați – alte informații AICI -, iar cei care manageriau o astfel de activitate au reușit, lipsiți de scrupule, să pună la punct un carusel infracțional prin care obțineau profituri imense (citește AICI și alte amănunte).

A fost creată, acuză procurorii DIICOT, o ”aparență de legalitate”, astfel că acuzații ”au încheiat contracte de prestări servicii cu personal de specialitate și medici specialiști”. În teorie, urmau a fi prestate servicii de consultație clinică în regim ambulatoriu pentru ”beneficiari”. În practică, au constatat anchetatorii, totul era doar o ”perdea de fum”.

În vederea creării unei aparențe de legalitate și îndeplinirii formale a obligațiilor legale pe care asociația le avea față de beneficiari pe linia asigurării asistenței medicale de specialitate, există suspiciunea că membrii grupului infracțional, prin asociație, au încheiat contracte de prestări servicii cu personal de specialitate și medici specialiști care ar fi evidențiat în registrele de consultații prestarea unor servicii de consultație clinică în regim ambulatoriu pentru beneficiari (la căminele unde sunt adăpostiți), fără ca, de multe ori aceste activități să fie efectuate, în fapt, de acești specialiști sau medici”, se arată în referatul de arestare DIICOT, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Cine sunt cei 4 acuzați arestați preventiv pentru ororile din „azilele groazei”

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

„Am examinat escarele, am văzut că erau pline de excremente”

În timpul investigațiilor au fost audiați foarte mulți martori, aceștia prezentând, punctual, atmosfera terifiantă din ”azilele groazei”.

Pe de altă parte, persoanele acuzate că au abuzat fizic și psihic ”beneficiarii” internați în azile au încercat să-și minimalizeze greșelile, existând și cazuri în care ”realitatea” prezentată trimitea către un adevărat ”rai” la respectivele căminele de îngrijire.

Totuși, informațiile acumulate în timpul anchetei au contrazis astfel de declarații, iar dramele prin care au trecut pacienții au fost dezvăluite.

”Am observat pe parcursul turei mele să pacienta I. a strigat de mai multe ori după ajutor, am ajutat-o să își mute picioarele. Menționez că am ajutat-o pe pacienta I., am văzut că aceasta avea niște escare și faptul că aceasta la un moment dat defecase și astfel la sfârșitul programului am curățat-o, am examinat escarele și am văzut că acestea erau pline de excremente dar și faptul că acestea erau foarte adânci.

Am văzut că avea și pe spate, dar și la picior aceste escare. Conducerea căminului mi-a spus că acele escare ar fi fost făcute de I. înainte de a fi adusă în centru, însă într-un moment când am fost singur cu pacienta I. aceasta mi-a spus că a făcut acele escare în cămin, întrucît nimeni nu se ocupă să îi schimbe poziția în pat.

M-am ocupat de o femeie aflată într-o stare foarte gravă, subnutrită, care mirosea foarte rău, fiind neschimbată, pe nume C.I., pe care am încercat să o ajut cât am putut.

Aceasta nu primea mâncare și nici apă, aceasta nu se putea hrăni singură și nu era ajutată de nimeni. Nu este paralizată, dar în schimb este foarte slăbită…”, a mărturisit unul dintre martori, în fața procurorilor DIICOT.

A observat că aceștia (n.red. – pacienții) erau înfomentați și că la masa de seară aveau o felie de pâine de dimensiuni mici cu o felie de salam. A întrebat dacă aceea era doar o gustare sau dacă urma să vină și altă mâncare pentru cină, răspunsurile fiind neclare, precizându-se că au fost ceva probleme cu aducerea mâncării, fără a se oferi o explicație și lăsând să se înțeleagă că acea felie de pâine cu salam era toată cina pe care o primeau beneficiarii”Martor

„Izolatorul”, o cameră goală cu o gură de aerisire prin care pătrundea lumina

În luna septembrie a anului 2022, o vizită de monitorizare efectuată la Centrul ”Sfîntul Gabriel cel Viteaz” a scos la iveală alte informații care au ridicat semne de întrebare.

Potrivit informațiilor din referatul DIICOT cu propunerile de arestare pentru 24 de suspecți, centrul nu beneficia de serviciile vreunui asistent social sau psiholog, managerul centrului spunând doar că asistentul social urma să vină. În conformitate cu prevederile legii, două persoane – asistent social și psiholog – trebuiau să fie în acel moment la cămin, fiindcă, având în vedere domeniul de activitate pe care este licențiat centrul, era necesar să aibă acest personal specializat, angajat pe o durată de 8 ore.

La un moment dat, unul dintre martori a observat că exista o cale de acces către subsol.

”Conform protocolului, trebuie să vizităm întregul spațiu, astfel că (n.red. – persoanele însărcinate cu vizita de monitorizare) au solicitat să meargă către subsol, angajații afirmând că acolo se află o cameră tehnică.

Au coborât către acest subsol împreună cu angajații căminului, între timp a venit și asistenta socială și acolo au observat că era o ușă albă pe care era un afiș pe care scria IZOLATOR, spațiu pe care l-au găsit deschis și în interior nu se afla nicio persoană.

În interior, camera nu avea niciun pat sau alt obiect de mobilier, era prevăzută cu o gură de aerisire prin care pătrundea lumina, de formă pătrată, care nu era mai mare decât o palmă.

Martorul a arătat că a întrebat-o pe asistenta socială (n.red. – care venise între timp) dacă există și un registru în care să consemneze persoanele care erau introduse în izolator și cine a semnat eventualele izolări ale persoanelor, precum și dacă s-au menționat duratele de timp în care persoanele au fost închise acolo”, le-a spus martorul procurorilor DIICOT. (Citește continuarea aici…)

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

VIDEO | Ștefan Godei, administratorul unuia dintre azilele groazei, generos cu lăutarii. Cum a fost filmat la o nuntă

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?