EUROVISION 2012. România, printre favoritele concursului

EUROVISION 2012. România, printre favoritele concursului
Publicat: 22/05/2012, 20:17
Actualizat: 22/05/2012, 20:17

România se numără printre favoritele ediției de anul acesta a concursului Eurovision 2012, care începe marți seară, când trupa Mandinga va concura în prima semifinală, informează AFP.

Eurovision 2012 se desfășoară între 22 și 26 mai, la Baku, în Azerbaidjan. Competiția include artiști cu vârste de la 17 la 76 de ani, de la bunicuțele Bouranovskie Babouchki, de pe malul Volgăi – care concurează pentru Rusia -, până la artistul anilor ’70 Engelbert Humperdinck, reprezentantul Marii Britanii.

Potrivit AFP, favoriți în competiție sunt reprezentanții Rusiei, Italiei (Nina Zilli), Serbiei (Željko Joksimović), României și Marii Britanii.

Organizatorii azeri se așteaptă la o audiență de 125 de milioane de telespectatori.

Cele mai multe compoziții vor fi cântate în limba engleză, dar vor exista și particularități lingvistice. Astfel, bunicuțele din Rusia vor cânta în engleză, rusă și udmurtă – o limbă rară, vorbită în regiunea Uralilor. De asemenea, trupa austriacă Trackshittaz a promis că va cânta într-un dialect mai puțin cunoscut.

Telespectatorii pot vota prin sms sau prin telefon, voturile lor cântărind în mod egal cu cele ale unui juriu de specialitate.

Azerbaidjanul are o populație de 9,2 milioane de locuitori și până să devină gazda ediției de anul acesta a concursului Eurovision era cunoscută doar ca unul dintre cei mai mari exportatori de petrol.

Tocmai numele țării gazdă a creat probleme în ceea ce privește participarea unor artiști la concurs. Armenia, care își dispută cu Azerbaidjanul suveranitatea asupra regiunii Nagorny-Karabakh, a refuzat să participe, din motive de securitate.

Mandinga, trupa care reprezintă România la Eurovision Song Contest 2012, va urca marți seară pe impresionanta scenă Crystal Hall de la Baku. Aproximativ 25.000 de spectatori sunt așteptați să urmărească din sală evoluția celor 18 țări din prima semifinală Eurovision, plus peste o sută de milioane de telespectatori se vor afla în fața micului ecran

Spectacolul va începe la ora 22.00 și va fi transmis în direct de TVR 1 și TVR Internațional, dar și în format high definition, pe TVR HD, potrivit televiziunii publice.

România are numărul 6 în concursul de marți seară, unde vor mai evolua, în ordine: 1. Muntenegru, 2. Islanda, 3. Grecia, 4. Lituania, 5. Albania, 7. Elveția, 8.Belgia, 9. Finlanda, 10. Israel, 11. San Marino,12. Cipru, 13. Danemarca, 14. Rusia, 15. Ungaria, 16. Austria, 17. Moldova și 18. Irlanda.

„Luni, am avut două repetiții în costume de scenă, la orele 18.00 si 24.00 (ora locala). Ultima dintre ele a fost urmărită și punctată de juriul de specialitate din țările concurente în prima semifinală, plus Azerbaidjan, Italia și Spania. În această seară, va fi rândul publicului din cele 21 de țări (18 concurente, Azerbaidjan, Italia și Spania) să voteze. Media rezultată în urma punctajului juriului și al publicului ne va spune cine merge în finala Eurovision. Modul în care au decurs repetițiile ne face să fim încrezători că vom face show, în continuare, și în finala din 26 mai. Sperăm ca românii din afara țării să fie alături de Mandinga și să-i voteze”, a declarat Dan Manoliu, șeful delegației României la Eurovision, într-un comunicat al televiziunii publice.

România este apreciată la Eurovision atât de presa internațională, cât și de membrii altor delegații, mulți ținând să transmită felicitări pentru piesa „Zaleilah” și să-i asigure pe membrii trupei Mandinga că vor aduna multe voturi din toată lumea.

„Spectacolul Mandinga este complet. Avem o piesă foarte bună, Elena are o voce extraodinară, băieții fac backing, dansează și arată minunat, avem o coregrafie realizată de Anze Skrube, ținute de scenă care completează perfect piesa”, a precizat șeful delegației României la Eurovision.

„Am avut repetiții fără nicio problemă pe scena Crystal Hall, simțim energia transmisă de români și de fanii pe care i-am descoperit în Azerbaidjan. Totul este perfect, așa că diseară suntem gata să vă facem să vă mândriți că sunteți români”, a spus Elena, solista trupei Mandinga.

În prima semifinală, liniile de vot vor fi deschise după ce toți cei 18 concurenți își vor termina interpretarea live a pieselor din concurs. Românii din țară nu pot vota pentru România, în timp ce conaționalii aflați peste hotare trebuie să urmărească transmisiunea Eurovision la posturile de televiziune din țările în care se află, pentru a afla numerele de telefon pentru vot.

Eurovision va continua joi, cu a doua semifinală, când vor concura 1.Serbia, 2. Macedonia, 3. Olanda, 4. Malta, 5. Belarus, 6. Portugalia, 7. Ucraina, 8. Bulgaria, 9. Slovenia, 10. Croația, 11.Suedia, 12. Georgia, 13.Turcia, 14. Estonia, 15. Slovacia, 16. Norvegia, 17 Bosnia și Herțegovina, 18. Lituania.

Țările calificate direct în finală sunt Marea Britanie, Franța, Italia, Azerbaidjan, Spania și Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani