EUROVISION 2012. România, printre favoritele concursului

Redactor:
Oana Ghita
EUROVISION 2012. România, printre favoritele concursului
România se numără printre favoritele ediției de anul acesta a concursului Eurovision, care începe marți seară, când trupa Mandinga va concura în prima semifinală

România se numără printre favoritele ediției de anul acesta a concursului Eurovision 2012, care începe marți seară, când trupa Mandinga va concura în prima semifinală, informează AFP.

Eurovision 2012 se desfășoară între 22 și 26 mai, la Baku, în Azerbaidjan. Competiția include artiști cu vârste de la 17 la 76 de ani, de la bunicuțele Bouranovskie Babouchki, de pe malul Volgăi – care concurează pentru Rusia -, până la artistul anilor ’70 Engelbert Humperdinck, reprezentantul Marii Britanii.

Potrivit AFP, favoriți în competiție sunt reprezentanții Rusiei, Italiei (Nina Zilli), Serbiei (Željko Joksimović), României și Marii Britanii.

Organizatorii azeri se așteaptă la o audiență de 125 de milioane de telespectatori.

Cele mai multe compoziții vor fi cântate în limba engleză, dar vor exista și particularități lingvistice. Astfel, bunicuțele din Rusia vor cânta în engleză, rusă și udmurtă – o limbă rară, vorbită în regiunea Uralilor. De asemenea, trupa austriacă Trackshittaz a promis că va cânta într-un dialect mai puțin cunoscut.

Telespectatorii pot vota prin sms sau prin telefon, voturile lor cântărind în mod egal cu cele ale unui juriu de specialitate.

Azerbaidjanul are o populație de 9,2 milioane de locuitori și până să devină gazda ediției de anul acesta a concursului Eurovision era cunoscută doar ca unul dintre cei mai mari exportatori de petrol.

Tocmai numele țării gazdă a creat probleme în ceea ce privește participarea unor artiști la concurs. Armenia, care își dispută cu Azerbaidjanul suveranitatea asupra regiunii Nagorny-Karabakh, a refuzat să participe, din motive de securitate.

Mandinga, trupa care reprezintă România la Eurovision Song Contest 2012, va urca marți seară pe impresionanta scenă Crystal Hall de la Baku. Aproximativ 25.000 de spectatori sunt așteptați să urmărească din sală evoluția celor 18 țări din prima semifinală Eurovision, plus peste o sută de milioane de telespectatori se vor afla în fața micului ecran

Spectacolul va începe la ora 22.00 și va fi transmis în direct de TVR 1 și TVR Internațional, dar și în format high definition, pe TVR HD, potrivit televiziunii publice.

România are numărul 6 în concursul de marți seară, unde vor mai evolua, în ordine: 1. Muntenegru, 2. Islanda, 3. Grecia, 4. Lituania, 5. Albania, 7. Elveția, 8.Belgia, 9. Finlanda, 10. Israel, 11. San Marino,12. Cipru, 13. Danemarca, 14. Rusia, 15. Ungaria, 16. Austria, 17. Moldova și 18. Irlanda.

„Luni, am avut două repetiții în costume de scenă, la orele 18.00 si 24.00 (ora locala). Ultima dintre ele a fost urmărită și punctată de juriul de specialitate din țările concurente în prima semifinală, plus Azerbaidjan, Italia și Spania. În această seară, va fi rândul publicului din cele 21 de țări (18 concurente, Azerbaidjan, Italia și Spania) să voteze. Media rezultată în urma punctajului juriului și al publicului ne va spune cine merge în finala Eurovision. Modul în care au decurs repetițiile ne face să fim încrezători că vom face show, în continuare, și în finala din 26 mai. Sperăm ca românii din afara țării să fie alături de Mandinga și să-i voteze”, a declarat Dan Manoliu, șeful delegației României la Eurovision, într-un comunicat al televiziunii publice.

România este apreciată la Eurovision atât de presa internațională, cât și de membrii altor delegații, mulți ținând să transmită felicitări pentru piesa „Zaleilah” și să-i asigure pe membrii trupei Mandinga că vor aduna multe voturi din toată lumea.

„Spectacolul Mandinga este complet. Avem o piesă foarte bună, Elena are o voce extraodinară, băieții fac backing, dansează și arată minunat, avem o coregrafie realizată de Anze Skrube, ținute de scenă care completează perfect piesa”, a precizat șeful delegației României la Eurovision.

„Am avut repetiții fără nicio problemă pe scena Crystal Hall, simțim energia transmisă de români și de fanii pe care i-am descoperit în Azerbaidjan. Totul este perfect, așa că diseară suntem gata să vă facem să vă mândriți că sunteți români”, a spus Elena, solista trupei Mandinga.

În prima semifinală, liniile de vot vor fi deschise după ce toți cei 18 concurenți își vor termina interpretarea live a pieselor din concurs. Românii din țară nu pot vota pentru România, în timp ce conaționalii aflați peste hotare trebuie să urmărească transmisiunea Eurovision la posturile de televiziune din țările în care se află, pentru a afla numerele de telefon pentru vot.

Eurovision va continua joi, cu a doua semifinală, când vor concura 1.Serbia, 2. Macedonia, 3. Olanda, 4. Malta, 5. Belarus, 6. Portugalia, 7. Ucraina, 8. Bulgaria, 9. Slovenia, 10. Croația, 11.Suedia, 12. Georgia, 13.Turcia, 14. Estonia, 15. Slovacia, 16. Norvegia, 17 Bosnia și Herțegovina, 18. Lituania.

Țările calificate direct în finală sunt Marea Britanie, Franța, Italia, Azerbaidjan, Spania și Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri Locale 2020. Când apar de fapt primele rezultate Exit-poll
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide