Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii în Guvernul Ponta, este urmărit penal pentru conflict de interese. ULTIMA ORĂ

Redactor:
Gândul
Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii în Guvernul Ponta, este urmărit penal pentru conflict de interese. ULTIMA ORĂ
BREAKING NEWS

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul ICCJ au declanșat, în ianuarie, urmărirea penală față de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare, potrivit unui răspuns comunicat Mediafax de către Biroul de presă al Ministerului Public.

Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție de către Agenția Națională de Integritate, se arată în răspunsul comunicat miercuri de Biroul de presă al Ministerului Public, la solicitarea agenției Mediafax.

Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta.

Senatorul liberal Mircea Diaconu a fost, în 10 ianuarie, la Parchetul instanței supreme, însă a evitat să dezvăluie motivul prezenței sale acolo.

Diaconu spunea atunci că în cazul sesizării Agenției Naționale Anticorupție privind cercetarea lui pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în opinia sa chiar ar exista o problemă, arătând că a micșorat veniturile soției sale „destul de mult”.

În octombrie 2011, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanței supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu și conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator și director la Teatrul „C.I.Nottara”, pentru că ar fi favorizat numirea soției sale în funcția de regizor la teatru.

Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soția lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului „C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august2007, actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”.

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu, deși nu îndeplinea condițiile înscrise în fișa postului de regizor artistic, de minim un an experiență în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost președinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soției sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcția de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obținut în perioada 2007 – 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu se află într-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator și cea de director al Teatrului Nottara din București, funcție la care a reununțat.

Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât și director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat în instanță actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestația actorului.
Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunțat că-și dă demisia din funcția de la Nottara.

„(Demisia mea, n.r.) Are într-un fel legătură cu decizia ANI, pentru că există deja și o hotărâre judecătorească, de Curte de Apel, deci intermediară, prima care a apărut, care constată incompatibilitatea celor două funcții, dar mă consideră de bună credință și nu poate nimeni să se îndrepte spre mine cu nicio sancțiune de niciun fel. Dacă e vreo eroare, aceea e la Senat, și nu la mine”, a declarat Mircea Diaconu în decembrie anul trecut, invocând o adresă prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului său de parlamentar, că nu ar fi în incompatibilitate.
Președintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marți noapte, agenției MEDIAFAX că Diaconu se află încă în proces cu ANI pe tema incompatibilității acestuia, următorul termen al procesului urmând să aibă loc la instanța supremă în această lună.

Lucia Efrim, [email protected]

Citește și Autoritatea lui Ponta

Citește și..
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide