Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii în Guvernul Ponta, este urmărit penal pentru conflict de interese. ULTIMA ORĂ

Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii în Guvernul Ponta, este urmărit penal pentru conflict de interese. ULTIMA ORĂ
Publicat: 02/05/2012, 11:51
Actualizat: 03/06/2012, 23:09

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul ICCJ au declanșat, în ianuarie, urmărirea penală față de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare, potrivit unui răspuns comunicat Mediafax de către Biroul de presă al Ministerului Public.

Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție de către Agenția Națională de Integritate, se arată în răspunsul comunicat miercuri de Biroul de presă al Ministerului Public, la solicitarea agenției Mediafax.

Mircea Diaconu a fost propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta.

Senatorul liberal Mircea Diaconu a fost, în 10 ianuarie, la Parchetul instanței supreme, însă a evitat să dezvăluie motivul prezenței sale acolo.

Diaconu spunea atunci că în cazul sesizării Agenției Naționale Anticorupție privind cercetarea lui pentru abuz în serviciu și conflict de interese, în opinia sa chiar ar exista o problemă, arătând că a micșorat veniturile soției sale „destul de mult”.

În octombrie 2011, Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanței supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu și conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator și director la Teatrul „C.I.Nottara”, pentru că ar fi favorizat numirea soției sale în funcția de regizor la teatru.

Potrivit ANI, în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soția lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului „C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic. Maria Diana Diaconu a fost, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august2007, actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”.

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu, deși nu îndeplinea condițiile înscrise în fișa postului de regizor artistic, de minim un an experiență în domeniul regiei, Diana Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Secția „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost președinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soției sale calificativul maxim. În 15 august 2007, Maria Diana Diaconu a fost promovată în funcția de regizor artistic.

Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obținut în perioada 2007 – 2010 de către Maria Diana Diaconu a fost de 83.684 de lei.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu se află într-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea între calitatea sa de senator și cea de director al Teatrului Nottara din București, funcție la care a reununțat.

Litigiul cu ANI a pornit după ce, în 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat că senatorul PNL Mircea Diaconu este în incompatibilitate din 2008, el fiind atât parlamentar, cât și director-manager al Teatrului Nottara.

Diaconu a contestat în instanță actul de constatare al ANI, însă a pierdut faza de fond a procesului. În 16 septembrie 2011, Curtea de Apel a respins contestația actorului.
Câteva luni mai târziu, Diaconu a anunțat că-și dă demisia din funcția de la Nottara.

„(Demisia mea, n.r.) Are într-un fel legătură cu decizia ANI, pentru că există deja și o hotărâre judecătorească, de Curte de Apel, deci intermediară, prima care a apărut, care constată incompatibilitatea celor două funcții, dar mă consideră de bună credință și nu poate nimeni să se îndrepte spre mine cu nicio sancțiune de niciun fel. Dacă e vreo eroare, aceea e la Senat, și nu la mine”, a declarat Mircea Diaconu în decembrie anul trecut, invocând o adresă prin care Senatul i-ar fi confirmat, la preluarea mandatului său de parlamentar, că nu ar fi în incompatibilitate.
Președintele ANI, Horia Georgescu, a declarat, marți noapte, agenției MEDIAFAX că Diaconu se află încă în proces cu ANI pe tema incompatibilității acestuia, următorul termen al procesului urmând să aibă loc la instanța supremă în această lună.

Lucia Efrim, [email protected]

Citește și Autoritatea lui Ponta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...