Estonia și Letonia acuză Rusia de genocid: ”Desfășoară acțiuni de distrugere în masă a poporului ucrainean”

Estonia și Letonia acuză Rusia de genocid: ”Desfășoară acțiuni de distrugere în masă a poporului ucrainean”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 22/04/2022, 11:51
Actualizat: 22/04/2022, 14:12

Atât Parlamentul unicameral al Estoniei – Riigikogu -, cât și cel al Letoniei – Saeima -, au adoptat declarații în care acuză Rusia lui Vladimir Putin de ”genocid” în Ucraina. Cele două țări baltice, membre NATO, au transmis prin aceste declarații, că au existat atrocități în masă săvârșite de soldații ruși.

Parlamentarii estonieni au transmis că ”au fost comise crime de război sistematice și masive împotriva națiunii ucrainene de către Forțele Armate ale Federației Ruse”.

În declarația adoptată au fost date ca exemplu orașele Bucha, Borodianka, Hostomel, Irpin și Mariupol, dar și alte așezări care au fost ocupate de forțele ruse.

”Federația Rusă a comis acte de genocid, printre altele atrocități în masă împotriva populației civile. Acestea au constat în crime, dispariții forțate, deportări, închisoare, torturi, violuri și profanarea cadavrelor”, s-a precizat în această declarație, potrivit CNN.

”Letonia nu poate accepta acțiunile Federației Ruse”

Cu o zi înaintea parlamentarilor din Estonia, parlamentarii letoni au adoptat, la rândul lor, o declarație în care acuză Rusia că ”efectuează distrugeri în masă a poporului ucrainean”.

Parlamentul Letoniei, Saeima, a adoptat în unanimitate această declarație, transmițând că se bazează pe ”mărturii extinse și dovezi ale atrocităților brutale în masă – crime, tortură, violență sexuală și profanarea civililor ucraineni, inclusiv femei și copii”.

”În calitate de stat membru al ONU, Consiliului Europei, UE și NATO și apărător al valorilor democratice, Letonia nu poate accepta acțiunile Federației Ruse, care efectuează acțiuni de distrugere în masă a poporului ucrainean”, au transmis reprezentanții Parlamentului din Letonia, potrivit aceleiași surse.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase