LIVE UPDATE | Război, ziua 115: Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august / Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

LIVE UPDATE | Război, ziua 115: Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august / Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră
Soldat rus Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 18/06/2022, 08:00
Actualizat: 18/06/2022, 15:49

Paramedicul ucrainean Iulia Paievska, capturat de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol, a fost eliberat, a anunțat Volodimir Zelenski. Planul administrației Biden de a vinde Ucrainei patru drone mari, armabile, a fost întrerupt de teama că echipamentele sale sofisticate de supraveghere ar putea cădea în mâinile inamicului, potrivit unor surse citate de The Guardian. Victoria Apanasenko, o voluntară din Cernihiv, Ucraina, a fost aleasă să reprezinte țara la concursul Miss Univers 2022. „Victoria ajută restaurantul Naíve [un restaurant cu sediul la Kiev] să gătească mâncare pentru batalioanele Forțelor Armate și bătrâni”, conform unui comunicat al organizației Miss Univers din Ucraina. Ucraina a primit un împrumut de 733 de milioane de dolari din Canada. Într-o declarație publicată vineri, Ministerul de Finanțe al Ucrainei a spus că fondurile, care au fost „strânse în conformitate cu acordul de împrumut dintre Ucraina și Canada”, vor fi „direcționate către bugetul de stat pentru finanțarea cheltuielilor prioritare, în special pentru cheltuieli umanitare”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că este „absolut necesar” ca liderii să discute direct cu președintele rus Vladimir Putin în încercările de a pune capăt războiului. 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:40 – Ucraina ar trebui să găzduiască ediţia de anul viitor a concursului Eurovision, spune Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că speră ca Ucraina să poată să găzduiască ediţia de anul viitor a concursului Eurovision şi că poporul ucrainean „merită să aibă” această competiţie pe teritoriul său, informează DPA, citată de Agerpres.

BBC poartă în prezent negocieri cu Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) în legătură cu posibilitatea de a găzdui evenimentul din 2023 în Marea Britanie, după ce organizatorii concursului au decis că acesta nu poate avea loc în Ucraina din cauza războiului declanşat de Rusia.

Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la concursul din 2022, după ce grupul ucrainean Kalush Orchestra a câştigat competiţia în urma numărului impresionant de voturi primite din partea telespectatorilor europeni, care i-au ajutat pe reprezentanţii Ucrainei să ocupe prima poziţie cu 631 de puncte.

UPDTE ora 14:30 – Prima Doamnă a Ucrainei se teme că ar putea deveni o țintă pentru ruși: ”Nu au milă de nimeni, sunt capabili de orice”

Olena Zelenska – Prima Doamnă a Ucrainei – consideră că oamenii lui Vladimir Putin nu au milă față de nimeni și sunt capabili de orice crimă. Soția lui Volodimir Zelenski nu se ferește să-și exprime temerea că ar putea deveni o ”țintă”.

UPDATE ora 14:00 – Putin l-a demis pe comandantul trupelor de paraşutişti ale Rusiei

Vladimir Putin l-a demis pe şeful trupelor de desant ale Rusiei, generalul-colonel Andrei Serdiukov, din cauza numărului mare de pierderi înregistrate în rândul paraşutiştilor ruşi, precizează Institutul de Studii ale Războiului (Institute for the Study of War – ISW), care citează surse ucrainene.

Conform ISW, chiar dacă aceste informaţii nu sunt confirmate încă şi de surse ruseşti, dacă sunt adevărate arată că fostul şef al paraşutiştilor e făcut direct responsabil pentru rezultatele slabe obţinute pe câmpul de luptă, dar şi pentru pierderile mari înregistrate de paraşutişi, în special în zona capitalei Kiev, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, conform Digi24.

UPDATE ora 13:50 – Ambasadorul Rusiei la Washington crede că Moscova este pusă ”pe bancheta din spate”: ”SUA au început să se amestece în politica internă a Rusiei”

Anatoli Antonov, ambasadorul Federației Ruse la Washington, acuză SUA de imixtiuni în politica internă a Rusiei și afirmă că Moscova va ajusta proiectul de garanții de securitate după finalizarea operațiunii în Ucraina.

UPDATE ora 13:00 – VIDEO | Televiziunea publică rusă a difuzat videoclipuri cu doi americani daţi dispăruţi în Ucraina / „Sper să mă întorc acasă”

Un post de televiziune public rus a difuzat vineri pe reţelele de socializare videoclipuri cu doi americani plecaţi să lupte ca voluntari alături de forţele ucrainene şi daţi dispăruţi de mai multe zile, scrie AFP.

Televiziunea publică rusă a difuzat videoclipuri cu doi americani daţi dispăruţi în Ucraina / Sursa foto: captură video YouTube
Televiziunea publică rusă a difuzat videoclipuri cu doi americani daţi dispăruţi în Ucraina / Sursa foto: captură video YouTube

UPDATE ora 12:30 – Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, transmite AFP.

UPDATE ora 11:45 – Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august

Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează sâmbătă dpa.

Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America.

Forţele militare ucrainene vor întreprinde operaţiuni de contraatac în diferite locuri, a declarat Arahamia, fără a oferi mai multe detalii.

În condiţiile în care războiul s-a înteţit în Ucraina, negocierile de pace au intrat în impas. La sfârşitul lui martie, Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul, printre alte propuneri, pentru a renunţa la statutul de candidat la aderare la NATO în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate, conform Agerpres.

UPDATE ora 10:50 – Putin nu-și mai ascunde ambițiile: ”Fostul teritoriu URSS este teritoriu rus”

Vladimir Putin a transmis un mesaj în care nu și-a ascuns ambițiile pe termen lung, cu ocazia Forumului Economic desfășurat la Sankt Petersburg. Dincolo de ”convingerea” sa că Rusia nu a avut altă alternativă decât declanșarea așa-zisei ”operațiuni militare speciale” în Ucraina, ”Țarul” a subliniat și că teritoriul fostei URSS este, de fapt, ”teritoriu rus”.

Vladimir Putin / Sursa foto: Shutterstock
UPDATE ora 09:40 – Polonia pledează pentru un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează sâmbătă dpa.

„Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.

„Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei”, a adăugat Jasina.

UPDATE ora 09:00 – Volodimir Zelenski a anunțat, sâmbătă, că paramedicul Iulia Paievska, capturat de ruşi în urmă cu trei luni la Mariupol, a fost eliberat

„Sunt bucuros să vă anunţ că am reuşit să o eliberăm pe medicul şi voluntara ucraineană Iulia Paievska, este deja acasă”, a scri președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook.

Iulia Paievska fusese capturată de forţele ruse pe 16 martie, la Mariupol.

UPDATE ora 08:00 – „Putin a pierdut deja războiul din Ucraina”. Rusia are mai puțin cu 25% din puterea sa terestră din cauza invaziei, afirmă șeful forțelor armate britanice

Amiralul Radakin, șeful forțelor armate britanice, spune că Rusia a „pierdut deja strategic” războiul din Ucraina și că acum este o „putere diminuată” potrivit unui interviu acordat agenției de presă PA.

Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că Vladimir Putin a pierdut 25% din puterea terestră a Rusiei și a obținut doar câștiguri „minuscule”.

UPDATE ora 07:00 – Putin amenință cu arma nucleară: „Toţi trebuie să ştie ce avem noi şi ce vom folosi dacă este necesar”

Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va recurge la folosirea armelor nucleare doar „dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea.

UPDATE ora 06:00 – Forțele armate ale Danemarcei au anunțat că o navă de război rusească a pătruns fără aprobare în apele sale teritoriale din Marea Baltică

Forțele armate daneze au anunțat că o navă rusească de război a pătruns, vineri, de două ori în apele teritoriale ale Danemarcei, la nord de insula Bornholm din Marea Baltică. În prezent, acolo se desfășoară un festival al democrației, la care participă mai mulți parlamentari, oficiali guvernamentali și oameni de afaceri.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația