LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 107: Vladimir Putin se compară cu țarul Petru cel Mare / Ucraina cere mai multă artilerie / Doi britanici și un marocan, care luptau pentru armata de la Kiev, condamnați la moarte de Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 107: Vladimir Putin se compară cu țarul Petru cel Mare / Ucraina cere mai multă artilerie / Doi britanici și un marocan, care luptau pentru armata de la Kiev, condamnați la moarte de Rusia
Vladimir Putin / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/06/2022, 08:00
Actualizat: 10/06/2022, 08:06

Luptele dintre Ucraina și trupele ruse intră, vineri, în cea de-a 107-a zi. Președintele rus Vladimir Putin i-a adus un omagiu țarului Petru cel Mare, făcând o paralelă între ceea ce el a descris drept căutările lor istorice similare de a recâștiga pământurile rusești. Trupele ucrainene susțin că au avansat în lupte acerbe de stradă în Sievierodonetsk, dar spun că au nevoie de mai multă artilerie pentru a face față Rusiei. Serhiy Haidai, guvernatorul Ucrainei de Lugansk, a spus că, dacă Occidentul ar putea furniza arme cu rază lungă de acțiune, forțele ucrainene ar putea „curăța Sievierodonețk în două sau trei zile”. Doi bărbați britanici și un cetățean marocan, capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol, au fost condamnați la moarte de oficiali pro-rusi după un proces de câteva zile descris drept un „proces spectacol dezgustător din epoca sovietică”. Turcia a făcut presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina pentru a atenua criza alimentară globală prin negocierea unui culoar sigur de exportare a cerealelor blocate în porturile Mării Negre, dar eforturile sale au fost întâmpinate cu rezistență. Ucraina spune că Rusia impune condiții nerezonabile, iar Kremlinul spune că transportul depinde de încetarea sancțiunilor.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 08:00 – Moscova promite un răspuns imediat dacă Ucraina va folosi sisteme cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei

Moscova va răspunde imediat dacă Rusia va fi atacată cu sisteme de arme cu rază lungă de acțiune, a declarat joi șeful delegației ruse la negocierile privind securitatea militară și controlul armamentului de la Viena, Konstantin Gavrilov, pentru postul de televiziune Rossiya-24.

UPDATE ora 07:00 – Mesaj din partea soldaților ruși pentru copiii ucraineni, după ce le-au distrus școala: „Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile făcute de înaintașii voștri!”

După ce au distrus o școală din Katiujanka, o localitate la nord de Kiev, soldații ruși le-au lăsat copiilor un mesaj scris cu creta pe tablă, într-una din clase. Însemnările au fost descoperite de forțele ucrainene, care au recăpătat controlul asupra orașului la sfârșitul lunii martie.

Sursa foto: CNN
UPDATE ora 06:30 – Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte de trupele pro-ruseDoi cetăţeni britanici şi un marocan capturaţi de trupele ruse în Ucraina au fost condamnaţi la moarte de un tribunal nerecunoscut internaţional din aşa-numita „Republică Populară Doneţk”, informează agenţia RIA Novosti, citată de BBC News, transmite Mediafax.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Nottinghamshire, Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani din Bedfordshire, şi cetăţeanul marocan Saaudun Brahim au fost găsiţi vinovaţi că sunt mercenari şi au fost condamnaţi la moarte de „Curtea Supremă de Justiţie din Republica Populară Doneţk”.

„Cei trei au fost găsit vinovaţi că sunt mercenari şi că au încercat să preia puterea şi să perturbe ordinea constituţională a Republicii Populare Doneţk”, a declarat judecătorul Alexander Nikulin.

Rudele cetăţenilor britanici susţin că aceştia nu sunt mercenari, ci membri ai armatei ucrainene. Guvernul britanic cere Rusiei să le recunoască statutul de prizonieri de război.

Avocatul celor trei captivi, Pavel Kosovan, a declarat că sentinţele de condamnare la moarte vor fi contestate în apel.

UPDATE ora 06:00 – Kremlinul acuză Occidentul pentru atacurile cibernetice asupra sa și amenință cu un conflict militar direct: „Să fiţi siguri că Rusia nu va lăsa fără ripostă aceste acţiuni agresive”

Rusia a avertizat, joi, Occidentul că există riscul unor confruntări militare directe din cauza atacurilor cibernetice lansate asupra sa. Administraţia de la Kremlin a atribuit acțiunile în principal Statelor Unite ale Americii (SUA) şi Ucrainei.

UPDATE ora 05:00 – VIDEO Cristoiu, despre războiul din Ucraina: „Povestea cu Kievul a fost un fum tipic rusesc. A fost o diversiune pentru împrăștia armata ucraineană și a se concentra mai bine pe Donbas”

Povestea cu Kievul a fost un „fum tipic rusesc”. Rușii au împrăștiat armata ucraineană în mai multe zone și s-au concentrat pe extinderea celor două regiuni din Donbas. Au făcut acest plan de 4-5 ani de zile, spune publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari