LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 205: Ursula von der Leyen: „Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale” / 384 de copii ucraineni au fost uciși, de la începutul invaziei, de trupele ruse

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 205: Ursula von der Leyen: „Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale” / 384 de copii ucraineni au fost uciși, de la începutul invaziei, de trupele ruse
Sursa foto: Profimedia/ Ursula von der Leyen
Publicat: 16/09/2022, 14:00
Actualizat: 16/09/2022, 14:30

Preşedinta Comisiei Europene a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane. „Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – 384 de copii ucraineni au fost uciși, de la începutul invaziei, de trupele ruse

Procuratura generală a Ucrainei a făcut publice noi cifre privind copiii uciși și răniți de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.

Cel mai mare număr de victime care implică copii au venit din regiunea Donețk din sud-est.

„Războiul din Rusia a ucis 384 de copii, iar 753 au fost răniți din 24 februarie. Cel mai mare număr de victime a fost raportat în regiunea Donețk, unde 393 de copii au fost uciși sau răniți”, a transmis Procuratura Generală din Ucraina.


UPDATE ora 13:00 – Doi oficiali separatiști din Lugansk, uciși în birourile lor, în urma unui bombardament

Procurorul general al autorității separatiste susținute de ruși din regiunea Lugansk și adjunctul său au fost uciși vineri într-un bombardament, chiar atunci când erau în birourile lor, informează Reuters.

Serghei Gorenko „a murit din cauza rănilor suferite în urma unei explozii la biroul său”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență, potrivit agenției de știri ruse Interfax. Un colonel din ministerul separatist de interne Lugansk a declarat agenției de presă de stat TASS că adjunctul lui Gorenko a fost și el ucis.

Agențiile ruse au citat serviciile de urgență și oficialii locali care au spus că explozia a fost cauzată de o bombă.


UPDATE ora 10:00 – Jens Stoltenberg: „Acesta nu este începutul sfârșitului războiului”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că contraatacul Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficient, dar a avertizat că națiunile ar trebui să se pregătească pe termen lung, deoarece acest lucru nu a semnalat începutul sfârșitului războiului.

„Este, desigur, extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii și să lovească, de asemenea, în spatele liniilor rusești”, a declarat Stoltenberg la radio BBC.

„În același timp, trebuie să înțelegem că acesta nu este începutul sfârșitului războiului, trebuie să fim pregătiți pe termen lung.”

UPDATE ora 09:00- Un cimitir improvizat de ruși, descoperit după ce ucrainenii au eliberat orașul Izium

Un cimitir improvizat de ruși, în care se află 440 de cadavre, a fost descoperit în Izium, după ce orașul a fost eliberat de forțele ucrainene.

Un loc de înmormântare în masă care conținea aproximativ 440 de morminte a fost găsit în orașul ucrainean după ce a fost eliberat de sub controlul rusesc.

„Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusească”, a mai spus Volodimir Zelenski în ultimul său discurs adresat oamenilor.

UPDATE ora 08:00 – Preşedinta Comisiei Europene cere ca Putin să fie adus în faţa justiţiei

Preşedinta Comisiei Europene a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild.

Fără îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, „de aceea susţinem strângerea de probe” pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat şefa executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev în cursul zilei.

„Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a adăugat ea.

Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: „Cred că este posibil”.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi, în cursul vizitei la Kiev, că UE va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult