LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 204: Volodimir Zelenski afirmă că ruşii „au transformat teritoriile ocupate în toalete, iar şcolile în gropi de gunoi” / Exporturile de gaze rusești către UE vor scădea cu o treime

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 204: Volodimir Zelenski afirmă că ruşii „au transformat teritoriile ocupate în toalete, iar şcolile în gropi de gunoi” / Exporturile de gaze rusești către UE vor scădea cu o treime
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski/ Sursa foto: Administrația prezidențiala a Ucrainei
Publicat: 15/09/2022, 14:00
Actualizat: 15/09/2022, 15:43

Rușii „au transformat teritoriile ocupate în toalete”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea care a fost eliberată de armata ucraineană. Președintele Ucrainei a făcut o incursiune rară în afara capitalei Kiev pentru a scoate în evidență victoriile armatei ucrainene. Volodimir Zelenski a spus că regiunea cu 400 de așezări a fost complet eliberată.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 16:00 – Rusia amenință America: „Dacă faceți asta, intrați în conflict direct cu noi!”

Continuă seria amenințărilor diplomatice între cele mai mari puteri nucleare de pe glob. Statele Unite vor să înarmeze Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune, Rusia reacționează și spune că asta ar echivala cu o declarație oficială de război!

Concret, Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senatul SUA, a cerut Administraţiei Biden să trimită Ucrainei mai multe arme letale. Inclusiv rachete ATACM, rază lungă de acțiune! Informația a fost publicată prima dată de agenţia de presă Ukrinform.

„Ucrainenii au nevoie de mai multe arme decât le oferim noi. Trebuie să înceapă să le obţină mai repede şi au nevoie de noi capabilităţi, cum ar fi rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, drone mari şi tancuri” – Mitch McConnell, senator republican

Discursul senatorului Mitch McConnell ținut în plenul Congresului SUA nu putea trece fără să primească răspuns din partea rușilor. Prin vocea ambasadorului Anatoli Antonov, Kremlinul a transmis Casei Albe că, „dacă Kievul primeşte rachetele cu rază lungă de acţiune” despre care a vorbit politicianul republican, „asta ar însemna implicarea directă a Americii într-o confruntare militară cu Rusia”.

UPDATE ora 15:00 – Exporturile de gaze rusești către UE vor scădea cu o treime

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi că exporturile de gaze rusești către Uniunea Europeană vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi anul acesta – o treime din totalul exporturilor de gaze rusești către UE de anul trecut, transmite agenția de presă Interfax, citată de The Guardian.

Rusia a exportat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze către UE anul trecut, potrivit Reuters.

Livrările de energie ale Rusiei către Europa au scăzut semnificativ în acest an, pe fondul sancțiunilor occidentale ample împotriva Rusiei, după invazia Ucrainei de către Moscova pe 24 februarie.

Înainte de invazie, Rusia a furnizat aproximativ 40% din gazul UE. Această pondere a scăzut acum la 9%, Moscova tăind livrările către Europa și dând vina pe sancțiunile occidentale pentru scădere.

UPDATE ora 14:00 – Volodimir Zelenski: Rușii „au transformat teritoriile ocupate în toalete”

Rușii „au transformat teritoriile ocupate în toalete”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea care a fost eliberată de armata ucraineană, potrivit Sky News, transmite Mediafax.

Președintele Ucrainei a făcut miercuri o incursiune rară în afara capitalei Kiev pentru a scoate în evidență victoriile armatei ucrainene.

Volodimir Zelenski a spus că regiunea cu 400 de așezări a fost complet eliberată.

„Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Și în acest timp, ocupanții nici măcar nu au încercat să facă ceva pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, iar în unele dintre ele nu există nici măcar o singură casă nedeteriorată. Ocupanții au transformat școlile în gropi de gunoi, iar bisericile distruse au fost transformate literalmente în toalete”, a declarat Zelenski.

De asemenea, el i-a criticat pe militarii ruși pentru atacul cu rachete asupra râului Kryvyi.

„Atacurile voastre cu rachete de astăzi, rachetele rusești care au vizat Kryvyi Rih, barajul rezervorului Karachunivske, obiective care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de civili obișnuiți, este un alt motiv pentru care Rusia va pierde. Și nu doar acest război, ci și istoria însăși”, a precizat președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE ora 13:00 – Peste o sută de case, inundate după ce mai multe rachete au lovit un baraj din Ucraina

Oficialii din orașul Krivoi Rog, din sudul Ucrainei, anunță că 112 case au fost inundate după ce rachetele rusești au lovit un important baraj de acumulare din regiune, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Locuitorii de pe 22 de străzi din două districte ale orașului au fost îndemnați să plece, a declarat primarul Oleksandr Vilkul.

El a precizat că peste noapte au fost două explozii. Aprovizionarea cu apă a fost afectată în orașul în care trăiau peste 600.000 de persoane înainte de război. Apa a pătruns prin baraj și s-a revărsat pe malurile râului, au declarat oficialii. Nu au fost victime și situația este acum „sub control”, a precizat oficialul.

Ucrainenii au declarat că atacul a fost o răzbunare a Rusiei pentru contraofensiva ucraineană.

UPDATE ora 12:00 – Poporul ucrainean va primi o distincţie în Germania pentru „curajul său eroic”

Boxerul ucrainean Vladimir Kliciko – fratele primarului Kievului, Vitali Kliciko – va primi joi, în numele poporului ucrainean, o distincţie din partea presei în Germania, relatează DPA.

M100 Media Award va fi decernat la Potsdam, lângă Berlin, în cadrul unui eveniment mai amplu consacrat libertăţii presei.

Premiul se acordă ucrainenilor care ”cu curaj eroic, putere stoică şi dorinţă arzătoare de a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei, deja de luni întregi”, notează Agerpres.

”Ei apără nu doar propria independenţă, dar şi independenţa întregii Europe”, au afirmat organizatorii.

La colocviul de la Potsdam privind războiul şi media participă aproximativ 60 de jurnalişti internaţionali. Cancelarul german Olaf Scholz este unul dintre principalii vorbitori la acest eveniment.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a primit M100 Media Award în anul 2014 ca reprezentant al mişcării democratice din Ucraina.

La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

UPDATE ora 11:00 – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Kiev

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev. Ea a postat pe Twitter că se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul ucrainean, Denis Shmihal.


UPDATE ora 10:00 – Întâlnire de gradul zero: Vladimir Putin se întâlnește cu președintele Chinei în Uzbekistan, la un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului

Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina.

Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Dacă vineri va avea loc principala reuniune a acestui summit, întâlnirea bilaterală dintre preşedinţii chinez şi rus de joi va fi cea mai analizată, ţările lor fiind în centrul unor crize diplomatice internaţionale.

Pentru Putin, care încearcă să accelereze un pivot spre Asia în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială. (Citește mai multe despre acest subiect aici…)

UPDATE ora 09:00 – Volodimir Zelenski, implicat într-un accident rutier produs la Kiev

Volodimir Zelenski a fost implicat într-un accident rutier produs la Kiev. Preşedintele Ucrainei nu a fost rănit grav, în urma coliziunii a două mașini.

Potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al președintelui, „o mașină a intrat în coliziune cu mașina președintelui Ucrainei și cu vehicule din escorta sa”.

Medicii care îl însoțeau pe Zelenski i-au acordat primul ajutor șoferului mașinii și l-au transferat la o ambulanță

(Vezi aici cum se simte președintele Ucrainei…)

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski: Atacul cu rachete de la Krivoi Rog, un alt motiv pentru care Rusia va pierde. Şi nu doar acest război, ci istoria însăşi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a lansat un atac cu rachete la Krivoi Rog, ţintind barajul de la acumularea Karachunivske, ”obiective care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de cetăţeni de rând”, arătând că acesta ” este un alt motiv pentru care Rusia va pierde”. ”Şi nu doar acest război, ci istoria însăşi. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici”, a subliniat el. Totodată, Zelenski a arătat că Ucraina le va ”răspunde teroriştilor pentru fiecare act ticălos, pentru fiecare rachetă, pentru fiecare proiectil”. ”Suntem capabili să facem asta”, a punctat el.

”M-am întors din regiunea Harkov – din regiunea noastră Harkov, din districtele care au fost eliberate. De astăzi, aproape întreaga regiune este dezocupată. A fost o mişcare fără precedent a luptătorilor noştri – ucrainenii au reuşit să facă din nou ceea ce mulţi considerau imposibil. Doar în prima zi de operaţiuni active, trupele noastre au avansat 19 kilometri. 110 kilometri au fost acoperiţi în cinci zile de lupte. În total, aproape 400 de localităţi au fost dezocupate. Cei 150.000 de ucraineni care au rămas în aceste zone vor simţi din nou cum este viaţa obişnuită, sigură, normală”, a afirmat Zelenski, în mesajul său de miercuri noapte, citat de News.ro.

Zelenski a spus că li se va adresa în rusă ”tovarăşilor”.

”Atacul vostru cu rachete de astăzi, proiectile ruseşti care au ţintit Krivoi Rog, barajul de la acumularea Karachunivske, obiective care nu au nicio valoare militară deloc, lovind de fapt sute de mii de cetăţeni de rând, este un alt motiv pentru care Rusia va pierde. Şi nu doar acest război, ci istoria însăşi. Istoria este scrisă de oameni, niciodată de sălbatici. Cine veţi rămâne în istorie. Toţi cei care lansaţi aceste proiectile. Cei care au venit pe pământul nostru. Molâi. Sunteţi nişte molâi care duc un război împotriva civililor. Ticăloşi care, după ce au fugit de pe câmpul de luptă, încearcă să facă rău de undeva de departe. Veţi rămâne terorişti cu care propriilor nepoţi le va fi ruşine”, a susţinut el.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european