LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 222: Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO: Sunt sigur că vom implementa acest proiect

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 222: Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO: Sunt sigur că vom implementa acest proiect
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/10/2022, 15:00
Actualizat: 03/10/2022, 15:14

Ziua 222 de război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că este convins că Ucraina “va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis. Zelenski a menţionat şi că a vorbit din nou, duminică, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, între altele despre “pseudo-referendumuri”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:15 – Republica Cehă le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia

Republica Cehă și-a îndemnat cetățenii să părăsească Rusia pe fondul înrăutățirii situației de securitate, a anunțat luni Ministerul de Externe, potrivit Reuters.

Sfatul îi vizează pe toți cetățenii statelor membre UE și NATO.

„În ceea ce privește invazia militară în curs de desfășurare a Federației Ruse în Ucraina și posibila amenințare de înrăutățire a securității în această țară, în special pentru cetățenii statelor UE și NATO, Ministerul ceh de Externe îi îndeamnă cu tărie să nu călătorească pe teritoriile Federației Ruse”, a anunțat ministerul pe portalul său, citat de Mediafax.

În document, cehilor li se cere să plece din Rusia cât mai repede posibil.

„Ministerul de Externe ceh face apel la cetățenii Republicii Cehe să părăsească țara”.

Anunțuri similare au făcut și alte țări care sprijină Ucraina.

UPDATE ora 15:00 -Ramzan Kadîrov își trimite fiii minori la război! Anunțul făcut de liderul cecen

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat pe rețelele de socializare că cei trei fii ai săi, toți încă minori, vor merge la război, în prima linie a conflictului din Ucraina.

”O vârstă minoră nu ar trebui să conteze pentru pregătirea apărătorilor Patriei noastre: Nepoții primului președinte al Republicii Cecene, Eroul Rusiei Akhmat-Kadzhi Kadîrov – Akhmat, Eli și Adam au 16, 15 și 14 ani. Dar pregătirea lor militară a început cu mult timp în urmă, la o vârstă fragedă”, a scris Kadîrov pe contul lui de Telegram.

(Citește mai multe aici…)

Ramzan Kadyîov
Profimedia

UPDATE ora 14:00 – Cel mai important diplomat rus din Lituania, declarat persona non grata în țara baltică

Lituania a declarat persona non grata în cazul unui diplomat rus de rang înalt, acuzându-l că s-a implicat în afacerile interne ale națiunii gazdă, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Ministerul lituanian al Afacerilor Externe l-a declarat, luni, persona non grata pe cel mai important diplomat rus din Lituania.

„Acțiunile și declarațiile sale recente sunt incompatibile cu statutul de diplomat și ar trebui considerate ca o ingerință în afacerile interne ale națiunii gazdă”, a anunțat ministerul într-un comunicat.

Lituania și Rusia au relații tensionate de la izbucnirea războiului din Ucraina deoarece lituanienii au condamnat invazia și au oferit ajutor ucrainenilor.

UPDATE ora 13:00 – Locuitorii din Herson și Zaporojia vor fi întrebați unde ar trebui să fie granițele regiunilor lor

Locuitorii din Herson și Zaporojia vor fi întrebați unde ar trebui să fie granițele regiunilor lor. Anuntul autorităților de la Kremlin apare în condițiile în care teritoriile anexate de Rusia nu sunt controlate în totalitate de ruși, iar armata ucraineană avansează spre sud, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Oamenii care locuiesc în două dintre regiunile ucrainene pe care Rusia a decis să le anexeze vor fi întrebați unde ar trebui să fie granițele lor.

Este vorba despre regiunile Herson și Zaporojia din sudul țării.

„Vom continua să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în aceste zone”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

UPDATE ora 12:00 – Fostul șef al CIA avertizează că NATO va distruge trupele Rusiei și va elimina flota lui Putin din Marea Neagră dacă Moscova folosește arme nucleare

Fostul director al CIA David Petraeus avertizează că NATO va distruge trupele Rusiei din Ucraina și va elimina flota din Marea Neagră dacă Vladimir Putin folosește arme nucleare, iar radiațiile ar putea ajunge în țările Alianței.

UPDATE ora 11:00 – „Suntem încercuiți. În curând vom fi morți cu toții”. Mesajul disperat pe care i l-a transmis un soldat rus soției sale

Un soldat rus i-a transmis un mesaj disperat soției lui, după ce trupele militare ucrainene l-au încercuit pe el și pe camarazii lui. „Suntem încercuiți. În curând vom fi morți cu toții”, a spus el, conform unei interceptări publicate de armata lui Volodimir Zelenski.

Citește aici cuvintele de rămas bun ale soldatului rus, înainte de a fi atacat de armata ucraineană.

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE ora 09:00 – Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO: Sunt sigur că vom implementa acest proiect

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că este convins că Ucraina “va implementa proiectul” de aderare la NATO, el vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state, între care şi Klaus Iohannis.

“Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel mai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat Zelenski în discursul de duminică seară.

Zelenski a menţionat şi că a vorbit din nou, duminică, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, între altele despre “pseudo-referendumuri”.

“Astăzi am discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Am vorbit în detaliu despre situaţia de pe front, succesele noastre de pe front. Preşedintele Macron a susţinut clar statul nostru şi a condamnat pseudo-referendumurile Rusiei şi tentativa de anexare a teritoriului nostru. S-a discutat şi înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia.

Am vorbit şi despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie şi despre răpirea directorului general al ZNPP Ihor Muraşov de către ocupanţii ruşi. Aceasta este încă o manifestare a terorii ruse, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeapsă mai mare”, a explicat el.

“Recent, cineva undeva a organizat pseudo-referendumuri, iar când drapelul ucrainean revine, nimeni nu îşi mai aminteşte de farsa rusă cu nişte bucăţi de hârtie şi nişte anexări. Evident, cu excepţia organizaţiilor care veghează pentru respectarea legii în Ucraina. Pentru că toţi cei implicaţi în orice formă de agresiune împotriva statului nostru vor da socoteaală”, a mai spus Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Forțele ucrainene eliberează așezări din regiunea Herson

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că forțele țării au eliberat micile așezări Arkhanhelske și Myrolyubivka din regiunea Herson, în sudul țării.

Volodimir Zelenski a menționat cele două așezări în discursul său nocturn, atunci când a mulțumit unor unități specifice ale forțelor ucrainene pentru că s-au distins pe linia frontului.

Anterior, în discursul său, Zelenski a spus, fără a oferi detalii, că succesul forțelor ucrainene nu se limitează la Lyman, în regiunea Donețk, scrie Mediafax.

El a mai spus că răpirea directorului general al centralei nucleare Zaporizhzhia, ocupată de ruși în Ucraina, a fost un act de terorism. „Acesta este un alt exemplu de act clar de teroare rusă, pentru care statul terorist trebuie să suporte o pedeapsă din ce în ce mai mare”, a declarat Zelenski.

O patrulă rusă l-a reținut vineri pe Ihor Murashov, potrivit companiei de stat care se ocupă de centrala electrică, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că Rusia a confirmat această acțiune.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte