LIVE UPDATE | Ziua 306 de război: Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU / Explozii la o bază aeriană din Rusia. Trei militari din armata lui Putin au murit

LIVE UPDATE | Ziua 306 de război: Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU / Explozii la o bază aeriană din Rusia. Trei militari din armata lui Putin au murit
Publicat: 26/12/2022, 14:05
Actualizat: 26/12/2022, 14:37

O explozie a avut loc la baza aeriană rusă Engels, aflată la sute de kilometri de linia frontului, a informat luni dimineața presa din Ucraina și din Rusia. Agenția de presă RBC-Ucraina a raportat că au avut loc două explozii. Ministerul rus al Apărării a anunţat că au murit trei militari din staful tehnic de la baza militară.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Arme fabricate la Cugir, pe frontul din Ucraina: „Au fost modificate pentru a doborî drone”

Mitraliere grele fabricate la uzina de armament din Cugir au ajuns pe frontul din Ucraina. Imagini publicate pe Twitter surprind arme ce au marca vizibilă a companiei de stat din Alba.

Imagini, dar și o filmare cu mitralierele de tipul DShKM 12.7 x 108, fabricate de Uzina Mecanică din Cugir, au fost publicate recent pe Twitter. Una dintre mitraliere a fost echipată cu o lunetă termică AGM TS35-640.

În Ucraina, mitralierele au fost modificate pentru a putea ținti drone și rachete de croazieră inamice.

(Vezi imaginile aici…)

UPDATE ora 14:00 – Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Ucraina urmează să ceară luni, în a doua zi a Crăciunului, excluderea Rusiei din Consiliului de Securitate al ONU, la o zi după noi declaraţii ale lui Vladimir Putin împotriva Occidentului, relatează AFP.

Ucraina urmează să îndemne tot luni la excluderea Rusiei din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, a anunţat duminică, de Crăciun, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

„Ne exprimăm în mod oficial poziţia. Avem o întrebare simplă: Rusia are dreptul să rămână membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU şi să fie la ONU?”, a declarat el, exprimându-se în noaptea Crăciunului, târziu, la un maraton televizat, scrie News.ro.

UPDATE ora 12:00 – MAI: De la începerea războiului, 4.397 de cetăţeni ucraineni au cerut azil în România

Ministerul de Interne anunţă că, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetăţeni ucraineni au cerut azil în România, iar gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37,1%.

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

De asemenea, din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise 100.996 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, opt fiind acordate în ultimele 24 de ore.

(Citește mai multe detalii aici…)

Raport: Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni din România au studii superioare
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

UPDATE ora 11:00 – Rusia, pregătită să vândă din nou gaze în Europa prin conducta Yamal, închisă în urmă cu un an

Vicepreședintele rus, Alexander Novak, a declarat că Rusia are în plan să reia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin gazoductul Yamal, oprit din decembrie 2021, atunci când Polonia a renunțat să mai cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania.

Gazprom va transporta astăzi 42,4 milioane de metri cubi de gaz în Europa prin Ucraina, un volum în concordanţă cu ultimele zile, a declarat de gigantul energetic rus.

Ieri, vicepremierul rus Alexander Novak, a declarat într-un interviu, că Moscova este pregătită să reia aprovizionarea cu gaz către Europa prin gazoductul Yamal-Europe.

(Citește mai multe detalii aici…)

Sursă Foto – CNN

UPDATE ora 10:00 – Zelenski, mesaj în ziua Crăciunului: Când ucrainenii sunt împreună, când ucrainenii sunt recunoscători unul faţă de celălalt, nu putem fi învinşi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă duminică seară într-un mesaj adresat în ziua Crăciunului că întunericul nu îi va împiedica să-i conducă pe ocupanţi spre noi înfrângeri, iar când ucrainenii sunt împreună, când ucrainenii sunt recunoscători unul faţă de celălalt, nu putem fi învinşi.

„Astăzi, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul în conformitate cu calendarul gregorian. Şi îi felicit încă o dată pe toţi cei care sărbătoresc chiar acum, în aceste zile. Şi vreau să ne exprimăm încă o dată recunoştinţa – împreună – faţă de toţi cei care, atât în aceste zile, cât şi în orice alt moment, fac totul pentru ca noi să putem trăi. Să ne trăim viaţa şi în ţara noastră, a spus preşedintele Ucrainei.

Liderul ucrainean afirmă că ”mai sunt doar câteva zile din acest an”.

„Trebuie să fim conştienţi că duşmanul nostru va încerca să ne facă această perioadă întunecată şi dificilă. Vă rugăm să fiţi atenţi la alarmele de aer în aceste zile. Căutaţi din nou şi amintiţi-vă unde se află cel mai apropiat Punct de Invincibilitate. Spuneţi părinţilor voştri cum să găsească Punctul de Invincibilitate, dacă este nevoie. Vă rugăm să aveţi grijă de voi înşivă. Şi fiţi gata să-i ajutaţi pe ceilalţi. Când ucrainenii sunt împreună, când ucrainenii sunt recunoscători unul faţă de celălalt, nu putem fi învinşi. Fie ca întotdeauna să fie aşa!”, afirmă Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Explozii la baza aeriană din Saratov din Rusia. Moscova anunţă că trei militari ruşi au murit după doborârea unei drone ucrainene

O explozie a avut loc la baza aeriană rusă Engels, aflată la sute de kilometri de linia frontului, a informat luni dimineața presa din Ucraina și din Rusia, citată de CNBC.

Agenția de presă RBC-Ucraina a raportat că au avut loc două explozii.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că au murit trei militari din staful tehnic de la baza militară.


„În 26 decembrie, aproximativ la ora 01.35 a Moscovei, o dronă ucraineană a fost doborâtă la altitudine mică, în timp ce se apropia de baza aeriană militară Engels din regiunea Saratov. Ca urmare a căderii dronei, trei militari ruşi din staful tehnic de la baza aeriană au murit”, a precizat ministerul, citat de Reuters.

Ministerul a menţionat că echipamentele de aviaţie de la bază nu au suferit pagube.

Presa rusă a raportat, citând martori locali, că s-au auzit sirenele de raid aerian, iar apoi zgomotul a fost urmat de o explozie.

Baza aeriană, situată lângă orașul Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova, a mai fost lovită pe 5 decembrie în ceea ce Rusia a spus că sunt atacuri cu drone ucrainene.

Ucraina nu a revendicat niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei, dar a spus, totuși, că astfel de incidente sunt „karma” pentru invazia Rusiei.

UPDATE ora 07:00 – Medvedev: Lumea occidentală face echilibristică între dorinţa arzătoare de a umili şi distruge Rusia, pe de o parte, şi dorinţa de a evita o apocalipsă nucleară, pe de altă parte

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, face noi declarații controversate. El afirmă că armele nucleare ale Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război. „Lumea occidentală face echilibristică între dorinţa arzătoare de a umili Rusia şi dorinţa de a evita o apocalipsă nucleară”, adaugă el.

Medvedev cere reintroducerea pedepsei cu moartea
Sursa foto: Shutterstock

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 305 de război: Volodimir Zelenski, în mesajul din Ajun: „Speranţa va veni după disperare, iar moartea va fi învinsă de viaţă. Ucrainenii îşi vor crea propriul miracol de Crăciun, arătând că vor rămâne neînvinşi în ciuda atacurilor ruseşti”

Ziua 304 de război: Cinci morți și 20 de răniți într-un bombardament al Rusiei în centrul Hersonului, în Ajunul Crăciunului / Volodimir Zelenski: „Asta e teroare, e ucidere pentru a intimida şi a-ţi (satisface) plăcerea” / FOTO CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL

Ziua 303 de război: Vladimir Putin numește pentru prima dată luptele din Ucraina „război” și spune că „obiectivul nostru este să îi punem capăt” / Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Poloniei, la întoarcerea din America: „Ne pregătim, ne întărim forţele comune”

Ziua 302 de război: Zelenski, în Congresul SUA: ”Ucraina este în viaţă. Banii voştri nu sunt caritate”

300 de zile de lupte în țara vecină. Volodimir Zelenski vizitează orașul Bakhmut aflat pe linia frontului / UE îndeamnă Iranul să nu mai susţină Rusia / Întâlnire de rang înalt pe tema Acordului nuclear

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic