Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Admiterea ipotetică a Ucrainei în NATO ar putea produce o dispută teritorială între Rusia și unul dintre statele Alianței”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Admiterea ipotetică a Ucrainei în NATO ar putea produce o dispută teritorială între Rusia și unul dintre statele Alianței”
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Publicat: 16/05/2022, 15:49

După ce a afirmat că Moscova nu are certitudinea că admiterea în NATO a Finlandei și Suediei ar contribui la ”arhitectura de securitate” europeană, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a formulat o amenințare tranșantă la adresa NATO.

Potrivit lui Peskov, o ipotetică aderare a Ucrainei la NATO ar avea ca rezultat o dispută teritorială a unui stat al Alianței Nord-Atlantice cu Federația Rusă.

Aderarea Ucrainei la NATO a fost adusă în discuție și înainte de data de 24 februarie, atunci când Vladimir Putin a ordonat așa-zisa ”operațiune militară specială” prin care ucrainenii au fost invadați. De la bun început, Kremlinul și-a manifestat, vehement, dezaprobarea în legătură cu un astfel de scenariu, considerând că ”expansiunea” NATO către Est amenință securitatea granițelor Rusiei.

”Nu avem dispute teritoriale nici cu Finlanda, nici cu Suedia, în timp ce ipotetica admitere a Ucrainei la alianță ar putea produce o dispută teritorială între Rusia și unul dintre statele membre ale alianței”, a spus Dmitri Peskov.

”Aceasta este o problemă fundamentală. O considerăm îngrijorătoare”

Dmitri Peskov a mai declarat că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO reprezintă o problemă care este analizată ”profund”.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a mai transmis că o astfel de situație este ”îngrijorătoare”, iar Rusia va urmări ”îndeaproape” toate efectele care vor fi generate de aderare.

”Există motive pentru cea mai profundă analiză a efectelor probabile. Nu credem, nu suntem siguri că admiterea Finlandei și a Suediei în NATO ar putea consolida sau îmbunătăți arhitectura securității pe continentul nostru. Aceasta este o problemă fundamentală. O considerăm îngrijorătoare. Vom urmări îndeaproape efectele pe care le-ar avea, în termeni practic, admiterea Finlandei și Suediei în NATO, asupra securității noastre, care trebuie garantată absolut necondiționat”, a mai spus Peskov, citat de agenția TASS.

Dmitri Peskov a precizat și că Moscova ”monitorizează cu atenție declarațiile autorităților suedeze”, astfel încât Suedia să nu intenționeze să să găzduiască baze militare străine sau sisteme de arme după aderarea la NATO.

”Urmărim îndeaproape această situație și o analizăm în ceea ce privește menținerea securității țării noastre”

Dmitri Peskov


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult