8 ȘTIRI DE LA ORA 8. ALEGERI SUA 2020: Scenariile de victorie pentru Trump și Biden / Președintele SUA cere oficial suspendarea numărătorii voturilor în trei state

8 ȘTIRI DE LA ORA 8. ALEGERI SUA 2020: Scenariile de victorie pentru Trump și Biden / Președintele SUA cere oficial suspendarea numărătorii voturilor în trei state
Foto: Captură YouTube.com
Publicat: 05/11/2020, 07:59
Actualizat: 05/11/2020, 08:52

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, s-a declarat încrezător, miercuri seară, că va câştiga scrutinul, în contextul în care este creditat cu 264 de voturi în Colegiul electoral federal. La rândul său, Donald Trump a cerut oficial suspendarea numărătorii voturilor în Georgia, Pennsylvania şi Michigan.

ALEGERI SUA 2020. Luptă strânsă între Donald Trump și Joe Biden. Cine va câștiga scrutinul din America / Donald Trump a intentat proces pentru suspendarea numărării voturilor în statul Georgia

Peste 90.000 de buletine de vot au mai rămas de numărat în statul Georgia, cu o miză uriașă, a anunțat biroul secretarului de stat Brad Raffensperger.

Biden conduce numărul de voturi al colegiului electoral cu 264-214 după ce a fost declarat câştigător în Michigan şi Wisconsin miercuri şi Trump a obţinut un vot în Maine. Adăugând Alaska pentru Trump – care nu a fost declarată încă, dar în care rezultă nu este pus la îndoială – preşedintele are 217, relatează The Guardian.

De aici, patru state au rămas să îşi anunţe rezultatele: Nevada, Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania, transmite Mediafax.

Pentru ca Trump să găsească cele 53 de voturi electorale de care are nevoie, ar trebui să câştige Pennsylvania, plus toate celelalte trei state.

Dar o proporţie uriaşă din votul prin corespondenţă a rămas de calculat în Philadelphia şi Pittsburgh, centre urbane în care Trump ar putea avea dificultăţi în a menţine avansul obţinut în alte zone ale statului.

Joseph Biden are mai multe căi pentru a-şi găsi cele şase voturi electorale rămase. O cale este prin Pennsylvania, care în cazul unei victorii ar aduce 20 de voturi.

Fără Pennsylvania, Biden ar putea câştiga câştigând Nevada, unde a deţinut un avans clar, dar care s-a restrâns. O victorie Biden în oricare din cele două cele mai multe roşii state – Georgia sau Carolina de Nord – i-ar oferi mandatul.

În esenţă Biden trebuie să câştige cel puţin un stat din ultimele patru pentru a obţine matematic mandatul.

Rezultatul poate fi inflenţat şi de posibilele procese privind procesul electoral pe care Donald Trump a anunţat că le va intenta.

ALEGERI SUA 2020. NBC: Joe Biden a pierdut un număr-record de voturi ale americanilor de culoare! Gafele care l-au adus aici

Susținerea pentru candidatul democrat la Casa Albă a atins un record negativ în rândul bărbaților de culoare din SUA, în timpul alegerilor prezidențiale din 2020. Joe Biden a pierdut voturi din cauza gafelor din campanie!

ALEGERI SUA 2020. Ce se întâmplă dacă rezultatul alegerilor prezidențiale din America va fi contestat de ambii candidați

Dacă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii nu este clar acesta ar putea fi contestat atât de actualul președinte Donald Trump, cât și de contracandidatul său democrat, Joe Biden. În cazul unei dispute, candidații ar putea ajunge la o serie de procese în justiție, arată jurnaliștii de la Reuters care au realizat o analiză amplă pe situația actuală a alegerilor prezidențiale din SUA.

ALEGERI SUA 2020. Bătălia pentru Senat: Republicanii, la un pas de a câștiga majoritatea în camera superioară/ Dezamăgiri în tabăra democraților

Senatoarea republicană Susan Collins a fost realeasă în Maine după „cea mai grea cursă electorală din cariera sa”, scrie Associated Press, iar rivala sa democrată a felicitat-o miercuri pentru victoria care anulează practic oportunitatea democraților de a recâștiga o majoritate în camera superioară, potrivit AFP.

Prefectul Capitalei exclude redeschiderea școlilor din Capitală: „La o incidență de peste 3 la mie, școala față în față nu mai este posibilă”

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri seară, că este exclusă redeschiderea școlilor din Capitală, cât timp rata de incidență este de peste 3 la mia de locuitori.

Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2020. Gemenii pot pierde bani

Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2020, realizat de astrologul Mădălina Manole, vine cu previziuni astrologice și sfaturi pentru toate zodiile, în dragoste, carieră, bani și sănătate.

Traian Băsescu, acuzații dure la adresa lui Iohannis și a lui Orban: „Gaşca de lătrăi liberali” și „Prompteristul de la Cotroceni” încearcă să ascundă situaţia gravă din spitale şi de la ATI

Traian Băsescu a lansat miercuri seară, pe Facebook, un atac fără precedent la adresa actualului guvern și a președintelui Klaus Iohannis pe care-i acuza în termeni duri că ascund situația gravă din spitale și că nu iau măsuri de urgență pentru stoparea pandemiei. Fostul președinte propune opt măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, printre care reducerea programului de transport public în marile orașe, a transportului feroviar și închiderea mall-urilor.

GÂNDUL GREEN. Micromobilitatea: Care sunt beneficiile creșterii utilizării trotinetelor electrice și bicicletelor

Ieftin, nepoluant și rapid. Poate fi considerat și sănătos, având în vedere că nu ne expunem mijloacelor de transport în comun, care pot fi deseori aglomerate, având în vedere actualul context. Din ce în ce mai mulți români încep să opteze pentru biciclete, trotinete electrice sau vehicule de tip monociclu pentru deplasările pe care le fac zi de zi către birou. În ultima ediție a Gândul Green s-a adus în discuție eficientă micromobilității, fiind subiliniate atât plusurile cât și minusurile acestui nou trend.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult