EXCLUSIV | Deputata Oana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EXCLUSIV | Deputata Oana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”
Oana Toiu - deputat USR
Publicat: 31/08/2022, 17:16

Legislația actuală privind violența domestică dă agresorilor portițe de scăpare, pentru că ei pot fi cercetați și trimiși în judecată doar dacă victimele depun plângere, iar în multe cazuri, acestea se tem să o facă. Necesitatea unor schimbări legislative care să asigure mai multă protecție femeilor agresate de parteneri a fost readusă în discuție după ce interlopul Fane Vancică a fost filmat când umilește și lovește cu bestialitate o femeie, apoi imaginile au fost postate pe rețelele de socializare. Deputata USR Oana Țoiu, inițiatoarea legii prin care femeile agresate pot primi locuințe sociale, a declarat, pentru Gândul, că victimele violenței domestice trebuie să fie încurajate să depună plângere penală, oferindu-le soluții pentru a ieși din relațiile abuzive.

”Nu poate nimeni în locul victimei să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care pot fi de ajutor. Este important ca victimele să știe că pot obține asistență juridică gratuită. Câteodată, există și această temere de implicație financiară la un avocat, pentru că de multe ori vorbim și de potențialul unui divorț.

Un aspect care afectează victimele este faptul că, în cazul în care vorbim de soț-soție care sunt în partaj – pentru că de multe ori la asta se ajunge -, nu aveau dreptul la beneficii sociale pentru că erau considerate că au o proprietate. Adică, practic, de multe ori, victima nu poate să stea în proprietatea respectivă. Ceea ce am introdus în lege este că, pe durata ordinului de protecție, pe durata procedurilor de divorț, nu sunt considerate, în evaluarea veniturilor victimei, bunurile sau proprietățile care sunt în partaj”, spune Oana Țoiu.

”Victimele pot să stea în locuințe de necesitate, timp în care pot cere locuință socială”

În multe cazuri, victimele violenței domestice rămân alături de partenerii agresori mult timp pentru că sunt dependente emoțional și material de aceștia. Ca să se poată desprinde și spera la independență, au nevoie mai întâi de o locuință, de un loc care să le ofere stabilitate și de unde să poată începe să își refacă viața.

Intrată în vigoare din luna iulie, legea inițiată de deputata Oana Țoiu oferă victimelor violenței domestice posibilitatea de a primi locuințe de necesitate pe perioada ordinului de protecție.

Victimele pot să stea în locuințele de necesitate, care sunt menite ca și locuințe temporare, tranzitorii, pe perioada ordinului de protecție, fie cel care este emis imediat când este sesizat conflictul dintre victimă și agresor, fie continuarea lui. Acesta poate să fie reînnoit de mai multe ori, timp în care victima poate să-și facă și dosarul și să ceară o locuință socială.

Legea reintroduce categoriile de beneficiari eligibili și, practice, primăriile pot acum face cadrul legal, să le acorde punctaj prioritar și să le acorde prioritar anumite locuințe sociale victimelor. Asta este partea frumoasă din lege.

Provocarea implementării este că trebuie să mărim fondul de locuințe sociale, în sens larg, pentru că în multe orașe este deja la capacitate maximă. Acesta este un aspect realist pe care trebuie să-l menționez. Nu vreau să spun acum utopic că fiecare victimă bate la ușa primăriei și imediat are unde să stea”, a explicat Oana Țoiu.

Un alt proiect care ar trebui să vină în sprijinul victimelor violenței domestice este legea privind brățările electronice, care ar permite ca agresorii să fie ținuți departe de victime, după emiterea unui ordin de protecție și cât timp sunt cercetați sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Oana Țoiu spune că acestea nu au fost încă achiziționate, deși din martie anul acesta trebuiau să fie disponibile.

Fane Vancică are interdicție să se apropie de femeia pe care a bătut-o

Polițiștii bucureșteni ai Secției 16 s-au sesizat din oficiu după ce, în spațiul public, au apărut imagini în care cunoscutul interlop Fane Vancică lovește o femeie. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru loviri și alte violențe.

Cercetările vin după ce Fane Vancică a fost filmat în timp ce îi dă unei femei picioare în cap, în stomac și în spate și aruncă apă și gheață din frapieră pe ea, în timp ce o înjură și o pune să stea în patru labe.

În timpul agresiunilor, Vancică este urmărit de mai multe persoane prezente în cameră, care nu iau nicio măsură și participă pasiv la evenimentele șocante. Imaginile cu acte de violență domestică de o cruzime uluitoare au fost publicate pe rețelele de socializare.

Femeia bătută cu bestialitate de Fane Vancică a fost audiată de polițiști, iar interlopul este căutat pentru a i se aduce la cunoștință că a fost emis un ordin de protecție provizoriu și are mai multe interdicții, printre care și să se apropie sau să comunice cu victima sa.

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că femeia ar fi refuzat însă să depună plângere și le-ar fi spus polițiștilor că, de fapt, nu ar fi bătut-o nimeni și că scenele violente ar fi fost simulate, în condițiile în care Fane Vancică era beat și ar fi vrut să facă o filmare din care să reiasă că „el este șeful”.


PE ACELAȘI SUBIECT:

EXCLUSIV | Cine le apără pe femeile bătute în familie. ”Când apare violența domestică, femeia este anulată ca om, este umilită și călcată în picioare. Cercetarea penală ar trebui să continue chiar dacă se împacă”

Imagini șocante cu interlopul Fane Vancică în timp ce bate și umilește o femeie ca în Evul Mediu. Scene de o cruzime uluitoare au apărut pe rețelele de socializare (VIDEO)

EXCLUSIV | Avocatul Poporului, despre cazul interlopului Fane Vancică: ”Violența domestică nu este pedepsită așa cum trebuie și tot felul de indivizi ajung să se laude cu ea, convinși că vor scăpa. Legea trebuie schimbată” 

EXCLUSIV | Psihoterapeut, despre violența domestică, după cazul Fane Vancică: „Este greu să scoți o femeie izolată social, care consideră că nu este valoroasă, dintr-o relație abuzivă. Ajunge să plece abia după mai multe incidente”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte