Inițiativa legislativă privind sancţionarea hărţuirii la locul de muncă a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate până la 200.000 de lei

Inițiativa legislativă privind sancţionarea hărţuirii la locul de muncă a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate până la 200.000 de lei
Publicat: 15/07/2020, 09:17
Actualizat: 15/07/2020, 09:41

Oana Bizgan, deputat independent, informează despre sancţionarea hărţuirii la locul de muncă, inițiativa legislativă care a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate disciplinar, contravenţional sau penal, după caz. Comportamentul de hărțuire care provoacă deteriorarea condițiilor de muncă va putea fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei, iar situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire – amenzi sunt cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

Legea care reglementează și sancționează hărțuirea psihologică la locul de muncă, inițiativa din mandatul deputatului independent, Oana Bîzgan

Se consideră hărțuire lezarea drepturilor sau demnității salariatului prin fapte care pot duce la deteriorarea sănătății fizice și mai ales mentale sau care au potențialul de a afecta parcursul profesional al acestuia, indiferent de forma de manifestare – conduită ostilă, acțiuni și gesturi sau chiar comentarii verbale, potrivit inițiatoarei proiectului, deputatul independent Oana Bîzgan

„România nu a avut, până acum, o lege care să reglementeze şi să sancţioneze hărţuirea psihologică la locul de muncă, atunci când aceasta se manifestă sub altă formă decât discriminarea de gen. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care mii sau chiar zeci de mii de angajaţi experimentează zilnic situaţii care pot fi încadrate cu uşurinţă în categoria hărţuirii – conduită ostilă, acţiuni nedorite, stres continuu, ameninţări, supraîncărcare şi lista poate continua”, a declarat iniţiatoarea acestei propuneri, deputata Oana Bîzgan.

Prevederile înscrise în cadrul propunerii legislative se aplică la toate nivelurile, atât pe orizontală – între angajaţi aflaţi pe aceleaşi trepte ierarhice, cât şi pe verticală, între angajaţi care ocupă poziţii diferite.

„Este una dintre cele mai de interes iniţiative din mandatul prezent, de la momentul depunerii şi până acum, am primit aproape săptămânal solicitări vizavi de acest subiect. Astăzi pot să le transmit tuturor acestor persoane că am mai făcut un pas spre respect reciproc şi demnitate”, a completat Oana Bîzgan.

Peste 250 000 români spun că sunt supuşi la hărţuire sau violenţă psihică, violenţă fizică sau ameninţarea cu violenţă fizică, presiune sau supraîncărcare la serviciu, conform unei anchete realizate în 2013 de INS.

Iniţiativa legislativă prevede sancţiuni între 10 000 şi 15 000 de lei pentru angajaţii care săvârşesc fapte de hărţuire psihologică asupra unui alt angajat, prin lezarea drepturilor sau a demnităţii acestuia, dar şi sancţiuni care pot ajunge până la 50 000 de lei pentru acele organizaţii care nu îndeplinesc această prevedere. Pentru situaţiile când organizaţiile instigă la fapte de hărţuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200 000 de lei.

După votul de astăzi din Camera Deputaţilor, iniţiativa legislativă urmează să fie înaintată Preşedintelui, pentru a fi promulgată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern