Opoziția din Rusia, „anesteziată” după moartea lui Navalnîi? „Sprijinul pentru Putin se bazează pe TEAMA că orice va urma ar putea fi mai rău”

Opoziția din Rusia, „anesteziată” după moartea lui Navalnîi? „Sprijinul pentru Putin se bazează pe TEAMA că orice va urma ar putea fi mai rău”
Publicat: 28/02/2024, 12:50
Actualizat: 28/02/2024, 12:54

Moartea subită a lui Alexei Navalnîi lasă un gol imens pe scena politică a Rusiei, iar opoziția din scenariul în care Vladimir Putin face jocurile pare, oarecum, „anesteziată”.

Nimeni nu contestă că disidentul Navalnîi a fost cea mai strălucitoare vedetă din opoziția rusă. Cu toate acestea, în pofida carismei și energiei sale, Alexei Navalnîi nu a reușit să unească întreaga opoziție (sau cel puțin majoritatea ei) sub steagul său.

„De altfel, nici nu s-a străduit să o facă, abordând adesea o poziție extrem de dură și fără compromisuri”, consideră Boris Bondarev – fost diplomat rus care a demisionat după invadarea Ucrainei

„Asociații săi din Fundația Anticorupție (ACF), care se poziționează ca principală forță de opoziție în Rusia, continuă aceeași abordare. Ei și-au arătat în mod repetat refuzul de a colabora sau chiar să apară alături de alte mișcări de opoziție, cum ar fi susținătorii lui Maxim Katz, Mihail Hodorkovski și alte figuri și mișcări ale opoziției”

În loc să demonstreze un leadership colaborativ, ACF ține la o parte opiniile oamenilor din afara organizației, ca și cum ar fi de puțin interes. Dacă această abordare continuă cu Iulia Navalnaya – iar declarațiile ei de până acum indică faptul că așa va fi – „ar fi extrem de naiv să ne așteptăm că ea va putea să unească diversitatea opoziției Rusiei”, avertizează Boris Bondarev într-o analiză publicată de The Moscow Times.

Rusia are mare nevoie de politicieni responsabili care să poată înțelege cererea de soluții noi, inclusiv o modalitate de a reprezenta rușii în străinătate. Trebuie să existe o organizație susținută pe scară largă care să apere interesele poporului rus în locul oligarhilor. Un astfel de grup ar putea lucra și cu Occidentul în eventualele negocieri viitoare cu Moscova.

„Principala problemă a opoziției este că îi lipsește o viziune asupra rolului său în procesul politic actual”

  • În cei doi ani de război, liderii opoziției nu au prezentat niciun plan de acțiune sănătos, susținut de o majoritate a rușilor din interiorul sau din afara țării.
  • În loc să vină cu o viziune de a oferi parteneri internaționali, ei s-au concentrat pe producerea unui număr nesfârșit de videoclipuri YouTube.
  • Singura excepție este apelul lor pentru un vot de protest la viitoarele alegeri prezidențiale. Cu toate acestea, se vorbește puțin despre ce să facă după ce Putin pretinde al treilea mandat consecutiv.

„Rușii care se opun regimului Putin sunt uniți de o agendă negativă – au aproximativ aceeași idee ce înseamnă această luptă. Cu toate acestea, nu există un plan pozitiv pentru construirea unei noi democrații după Putin, de parcă se așteaptă ca un sistem perfect să se construiască singur.

Boris Elțin a ajuns la putere pe valul unei viziuni la fel de utopice asupra democrației în ultimele zile ale URSS. Dacă a construit o democrație adevărată în Rusia este o chestiune separată. Cu toate acestea, istoria arată că nimeni nu învață lecțiile trecutului”, notează fostul diplomat rus.

„Opoziția este formată în mare parte din oameni relativ tineri, cu opinii naive și puțină experiență”

Rusia are mare nevoie de politicieni responsabili care să poată înțelege cererea de soluții noi, punctează Boris Bondarev, inclusiv o modalitate de a reprezenta rușii în străinătate.

„Dar opoziția este formată în mare parte din oameni relativ tineri, cu opinii naive și puțină experiență. Ei sunt mai mult conduși de emoții decât de rațiune.

Desigur, pe valul de tulburări emoționale, s-ar putea încerca declararea ca președinte în exil a Iuliei Navalnaya. Dar acest lucru ar ridica rapid întrebări despre cine a luat decizia și de ce nu a fost întrebat nimeni dacă este de acord cu așa ceva.

Este nevoie de un mandat din partea poporului, nu de un transfer ereditar de conducere. Este puțin probabil ca o astfel de abordare monarhică să ajute democrația rusă.

Opoziţia rusă, indiferent de cine este condusă, trebuie să formeze o poziţie unificată pe trei probleme cheie.

  • Prima este o strategie de angajare în lupta internațională împotriva regimului Putin. Cum pot rușii să contribuie eficient la eforturile opoziției? Cum poate opoziția rusă să obțină agenție politică și să obțină dreptul legitim de a vorbi în numele sute de mii de emigranți și apoi a milioane de concetățeni care rămân în Rusia?
  • În al doilea rând, opoziția trebuie să atragă rușii către cauza sa. Cum să păstrăm simpatia rușilor cu opoziție? Cum să-i influențezi și să-i atragi pe cei care ezită?
  • În cele din urmă, opoziția din Rusia trebuie să descopere cum să atragă cel puțin pe unii dintre susținătorii lui Vladimir Putin. Acest lucru este important pentru câștigarea majorității populației. Dar printre cei atrași de opoziție trebuie să se afle și membri ai aparatului de securitate.

În esență, avem nevoie de un program de reconciliere națională pentru a ne asigura că rușii cu opinii diametral opuse pot trăi în aceeași țară. Aceasta este întrebarea principală de pe agenda de astăzi. Acest răspuns  este cheia succesului politic.

Nu este un secret pentru nimeni că sprijinul continuu pentru Putin se bazează în mare măsură pe teama că orice va urma ar putea fi mai rău. Frica de necunoscut îi determină pe ruși să rămână cu ceea ce le este familiar, oricât de greu ar fi”, mai notează fostul diplomat rus.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, CONDAMNAT la 2,5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Misiunea noastră este să distrugem HAMAS, nu Gaza. Masacrul din 7 octombrie nu se va mai repeta”

Ceasul de buzunar al Regelui Carol I, prezentat într-o licitație-eveniment! A fost lăsat, prin testament, celebrului ARHITECT al Casei Regale

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos...
Ilona Brezoianu și Andrei Alexandru s-au căsătorit! Primele imagini de la eveniment. VIDEO
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Filmul complet al tragediei de la malul Mării Negre! Diana, tânăra înghițită de valuri în...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
BREAKING | Diana a fost înghițită de valuri în Marea Neagră. Iubitul ei n-a putut...
Regele Felipe, DISTRUS de „infidelitățile” Reginei Letizia. L-ar fi înșelat și cu fostul cumnat: „A...
Crimă în curtea unei biserici din Sibiu. Bărbat bătut până la moarte cu o bâtă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Tragedie la malul Mării Negre! Diana a fost smulsă de valuri din brațele iubitului. Trupul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Coliziune EPICĂ în spațiu, văzută cu cel mai puternic telescop al omenirii
Lege pentru toți conducătorii auto din România. De ce documente au nevoie șoferii
Apare o autostradă vitală pentru România. Va face legătura între două mari orașe
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Irina Columbeanu, primele declarații după întoarcerea în țară! Fiica lui Irinei Columbeanu vorbește despre revederea...
Văduva victimei lui Mario Iorgulescu, reacție dură după anularea condamnării: "Nu mai rezist! Vreau să...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Ce mesaj a avut un student catolic din Filipine pentru Papa Francisc?
×