EXCLUSIV | Noi informații din ancheta deschisă de DIICOT după ”deturnarea” licitației pentru stadionul ”Extensiv Craiova”. Ce au decis procurorii în urma audierii lui Victor Pițurcă, a fiicei și a ginerelui său

EXCLUSIV | Noi informații din ancheta deschisă de DIICOT după ”deturnarea” licitației pentru stadionul ”Extensiv Craiova”. Ce au decis procurorii în urma audierii lui Victor Pițurcă, a fiicei și a ginerelui său

Procurorii DIICOT i-au audiat – luni, 27 februarie 2023 – pe Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, dar și pe Claudia Naboiu, fiica acestuia, și Mihai Naboiu, ginerele lui ”Piți”. Aceștia au avut calitatea de ”martori” într-un dosar deschis pentru ”constituire de grup infracțional organizat” și ”deturnare de licitații publice”.

În centrul acestui scandal de proporții se află o licitație organizată pentru vânzarea a 4 hectare aflate între Parcul Romanescu și cartierul cu același nume, acolo unde se află și stadionul de fotbal al echipei Extensiv Craiova, intrată în faliment în anul 2010.

Procurorii DIICOT au stabilit că stadionul ”Extensiv” a fost subevaluat, firmele participante punând la cale un ”plan de acțiune”, iar prețul final a fost de 2,6 milioane de euro, mai puțin de jumătate din valoarea reală (mai multe informații AICI).

”9 suspecți persoane fizice și 3 persoane juridice”

În exclusivitate pentru Gândul, surse DIICOT au declarat că ”cercetările continuă” în acest caz, dar Victor Pițurcă, fiica și ginerele său nu sunt vizați, aceștia dând declarații doar în calitate de martori.

În același timp, 9 persoane fizice și 3 persoane juridice sunt ”suspecte” în această speță în care o licitație a fost ”deturnată” în urma unui scenariu foarte bine pus la punct, etapă cu etapă.

Este dispusă efectuarea cercetărilor în continuare, dar nu față de Victor Pițurcă, fiica și ginerele acestuia, care au fost audiați doar în calitate de martori. Trebuie precizat și că statul român nu este prejudiciat în acest dosar.

Sunt 9 suspecți persoane fizice și 3 persoane juridice, acuzațiile procurorilor fiind de constituire a unui grup infracțional organizat și deturnare de licitații publice”, au transmis surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

”Licitația, viciată prin înțelegerea dintre participanți”

Stadionul Extensiv – construit de fraţii Eugen şi Nicu Mihăilescu în 1998 – a fost scos la licitaţie pentru a acoperi prejudiciul produs bugetului de stat de proprietarii complexului din Craiova.

Potrivit ordonanței DIICOT, ”cu prilejul licitației publice organizată de către lichidatorul judiciar SC CASA DE INSOLVENȚĂ GMC SRL, care a avut ca scop valorificarea bunurilor imobile ale societății comerciale debitoare SC EXTENSIV COM SRL”, procedura ”ar fi fost viciată prin înțelegerea dintre participanți în scopul adjudecării la un preț cât mai mic”.

”… persoanele implicate în operațiunile frauduloase au fost Cherciu Ștefan prin SC CASA NOASTRĂ SRL, Predoi Alexandru-Dan prin SC DRASOR SRL, Georgescu Ana-Maria prin SC AGROFERT LAND INVEST SRL, Niță Narcis-Florin prin SC BIZ SOLUTIONS SRL și Șpak-Boldici Constantin prin SC MYKLAND IMOBILIARE SRL”, firma unde fiica lui Victor Pițurcă este asociat.

Afacerea ”Extensiv” a avut ca punct de pornire data de 12 noiembrie 2021. Procurorii DIICOT au intrat pe fir după ce Nicu Mihăilescu – fostul patron al echipei Extensiv Craiova – a făcut o plângere penală în care a reclamat un adevărat ”complot” pus la cale de reprezentanții firmelor care au intrat, acum, sub ”lupa” DIICOT.

”Există o piață secundară care se leagă de licitații”

Din păcate, o astfel de practică nu este o noutate, România confruntându-se cu o ”piață secundară” legată de licitații, o piață paralelă unde ”înțelegerile” duc la aranjamente care, într-un final, duc la obținerea unor avantaje materiale.

În mod normal, cei care participă la o licitație sau alta nu ar trebuie să intre în legătură, tocmai pentru a fi evitate scenarii de genul celui în care s-a desfășurat licitația pentru stadionul ”Extensiv Craiova”.

”Știind că există astfel de persoane interesate și că există o piață secundară care se leagă de licitații, practicienii în insolvență, dar și executorii judecătorești, trebuie să aibă grijă să elimine dintr-o licitație falșii competitori. Sunt unii care participă la licitații doar pentru a obține niște bani la negru ca să se retragă din respectiva licitație. Cu explicația că ”dă-mi niște bani să mă retrag, altfel îți ridic prețul până la cer”.  

Ca practician în insolvență sau ca executor trebuie să ai grijă ca ofertanții să nu se cunoască între ei. Nu spui niciodată cine s-a înscris, nu trebuie să se cunoască între ei înainte de a se prezenta în licitație. Trebuie luate măsuri organizatorice, astfel încât un participant la licitație să nu afle cine s-a mai înscris și să nu aibă posibilitatea de a discuta cu alți participanți la respectiva licitație. Pentru a nu se ajunge la înțelegeri între participanți”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.


Citește și:

Marcel Ciolacu a vizitat Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”: ”Este răspunsul comun al lumii libere și democratice în fața agresiunii unui TIRAN NEBUN”

EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”

CCR, lovitură pentru Nicușor Dan, USR și ONG-urile care pun ”frână” urbanismului în Capitală: ”A respins, ca NEÎNTEMEIATĂ, obiecția de neconstituționalitate formulată”

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

EXCLUSIV | Fiica și ginerele lui Victor Pițurcă, sub asediul DIICOT. Acuzații grave după vânzarea stadionului ”Extensiv Craiova”: ”Constituire de grup infracțional și deturnare de licitații publice”

EXCLUSIV | Viceprimarul Sectorului 1 avertizează că pasivitatea Clotildei Armand poate cauza o TRAGEDIE: ”Sala de sport a liceului «Nicolae Iorga» stă să cadă. Primarul este indiferent la nevoile părinților și ale profesorilor!”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani