LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 76: Portul Odesa a fost lovit de rachete / Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme către Kiev

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 76: Portul Odesa a fost lovit de rachete / Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme către Kiev
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 16:55
Actualizat: 10/05/2022, 17:18

Portul ucrainean Odesa a fost lovit de rachete. O persoană a murit și cinci au fost rănite după ce au fost lovite un centru comercial și un depozit, spun forțele armate ale Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski avertizează că blocarea de către Rusia a porturilor țării sale la Marea Neagră amenință aprovizionarea globală cu alimente. Președintele Consiliului European Charles Michel, care a fost forțat să se adăpostească în timpul vizitei la Odesa, avertizează că proviziile extrem de necesare sunt blocate. Între timp, forțele ruse desfășoară „operațiuni de asalt” la uzina Azovstal din Mariupol, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Soția unui soldat ucrainean care luptă acolo afirmă că 700 de soldați răniți sunt prinși în fabrică. Președintele american Joe Biden a reactivat o lege din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a accelera transporturile de arme către Ucraina.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 16:00 – Bloomberg: Economia Rusiei se va confrunta cu cea mai gravă recesiune din 1994

Rusia se va confrunta cu cea mai profundă criză economică din ultimele aproape trei decenii, iar produsul intern brut probabil că va scădea cu până la 12% în acest an, sub presiunea sancțiunilor impuse de Occident.

UPDATE ora 15:11 – Sfârșit straniu pentru un alt oligarh rus: Fostul director al companiei Lukoil a murit după ce a băut venin de broască râioasă

Sfârșit straniu pentru un alt oligarh rus. Alexander Subbotin (43 de ani), un fost director al companiei petroliere de stat Lukoil, a murit după ce a băut venin de broască râioasă.

UPDATE ora 13:10 – Infractorii americani Bonnie și Clyde, prezentați drept eroi ruși uciși în Al Doilea Război Mondial, de cea mai mare televiziune din Rusia

Celebrii infractori americani Bonnie și Clyde au fost prezentați drept eroi ruși uciși în Al Doilea Război Mondial, de cea mai mare televiziune din Rusia, în timpul unui concert organizat de Ziua Victoriei.

Sursa foto: https://news.liga.net/

UPDATE ora 13:00 – Ce se va întâmpla în Rusia dacă dispare Putin? Fost șef al Statului Major General: „Putin este intrat în faza dictatorului paranoic. Sistemul, cultura politică rusă au născut întotdeauna Putini”

Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General, vorbește despre tarele dictatorilor, dar și despre cum Rusia va naște cu siguranță un alt putin după dispariția acestuia. Ce spune despre imaginea de dictator pe care și-a construit-o Putin?

UPDATE ora 12:00 – EXCLUSIV Ce nu ne-a spus Putin la parada de 9 mai? Analist de politică externă: „A dispărut imaginea liderului macho și am rămas cu cea a unui bătrânel care se acoperă cu o pătură. Putin inspiră frică pentru că are un aparat represiv și controlează o putere nucleară”

Radu Magdin, analist de politică externă, a făcut – într-un interviu exclusiv pentru gandul.ro – o analiză a imaginii lui Vladimir Putin la parada de 9 mai, o zi care a stârnit numeroase controverse și comentarii privind anumite decizii radicale  pe care președintele Rusiei le-ar fi putut anunța cu privire la războiul din Ucraina.

UPDATE ora 11:36 – Vladimir Putin, demascat de un medic român! „Pare îmbătrânit, stresat…”

Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat apariția lui Vladimir Putin la parada organizată de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, din perspectiva stării sale de sănătate, care pare tot mai precară.

UPDATE ora 11:30 – „Al Treilea Război Mondial a început. Moldova e o țintă pentru Rusia”. Ipoteza alarmantă transmisă de o figură publică din Ucraina

Republica Moldova reprezintă o țintă de atac pentru Federația Rusă, este de părere jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon. El a subliniat că „poftele” lui Vladimir Putin ar putea viza nu doar Basarabia, dar și statele baltice, Georgia, Armenia, Turkmenistan, Belarus sau chiar Polonia, deși „e puțin probabil”.

UPDATE 11:00 – Experimentul „Ucraina”

În 1939, pe data de 30 noiembrie, Rusia lui Stalin ataca Finlanda, declanșând ”Războiul de Iarnă”. Rușii au avut nevoie de peste 100 zile pentru a înfrânge rezistența acerbă a finlandezilor, tratatul de pace – în urma căruia Finlanda a fost obligată să cedeze agresorului sovietic aproximativ 10 % din teritoriul național și circa 20 % din capacitățile sale industriale – fiind parafat în martie 1940. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 10:50 – Sursă ucraineană: militarii ruși se adună de-a lungul frontierei în apropiere de Harkov

Forțele rusești își consolidează prezența de-a lungul frontierei cu Ucraina, în apropiere de Harkov, anunță armata ucraineană, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Armata rusă își consolidează prezența de-a lungul frontierei de nord în timp ce forțele ucrainene au lansat o ofensivă în jurul orașului Harkov, au declarat marți reprezentanții armatei ucrainene.

„Inamicul menține anumite forțe și mijloace de apărare aeriană în regiunea Belgorod [din Rusia] în modul de pregătire completă… și continuă să își concentreze eforturile asupra apărării frontierelor ocupate pentru a împiedica înaintarea unităților trupelor noastre spre frontiera de stat”, a anunțat Statul Major General.

Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, se află la aproximativ 39 de kilometri de granița cu Rusia.

UPDATE ora 10:30 – 44 de cadavre, găsite într-o clădire distrusă în Izyum. Cel puțin 100 de civili rezistă la Azovstal

Cadavrele a 44 de civili au fost găsite printre dărâmăturile unei clădiri din Izyum, care a fost distrusă de Rusia în martie, potrivit Sky News. În același timp, cel puțin 100 de civili încă rezistă în combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, transmite Mediafax.

Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în dărâmăturile unei clădiri din Izyum distruse de Rusia în martie, a declarat un oficial ucrainean, citat de Sky News.

Forțele rusești continuă să distrugă infrastructura uzinei Azovstal, unde sunt ascunși ultimii apărători ai orașului.

UPDATE ora 10:00 – De la strategia geografiilor la ocuparea socialului. Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General: „Rusia va pierde războiul. Ucrainenii sunt dispuși să moară pentru liberatea lor, lucru la care armata Federației Ruse nu s-a așteptat

Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia sa a făcut o radiografie a războiului ruso-ucrainean, cu tot ceea ce înseamnă el, de la obiective până la strategii, analize și mentalități. Așadar, care este obiectivul lui Putin în momentul acesta? Există o schimbare de strategie pentru președintele Rusiei?

UPDATE ora 09:00 – Parada Victoriei de la Moscova (DOCUMENTAR)

Parada Victoriei ținută la Moscova a fost o paradă militară ținută în cinstea înfrângerii Germaniei în Al Doilea Război Mondial, numit de ruși Marele Război Patriotic. Prima paradă a avut loc la Moscova, capitala Uniunii Sovietice, în Piața Roșie, într-o zi ploioasă, la 24 iunie 1945, la mai bine de o lună de la semnarea, de către germani, a actului capitulării în fața comandanților sovietici – 9 mai.

UPDATE ora 08:00 – Șeful ONU: Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei și a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populație

Organizația Națiunilor Unite apreciază eforturile depuse de Republica Moldova în criza refugiaților din Ucraina și își manifestă susținerea pentru aceasta, a spus, luni, secretarul general Antonio Guterres. Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un „exemplu de umanitate”.

UPDATE ora 05:00 – Pentagon: Avem informaţii că ucrainenii sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia

Ucrainenii au fost „trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, confirmând informaţii ale autorităţilor ucrainene.

UPDATE ora 04:00 – Putin, „șocat” după ce a aflat că iubita sa, Alina Kabaeva, e însărcinată. Surse citate de The Sun spun că președintele rus a aflat vestea chiar înaintea paradei de 9 mai

Vladimir Putin e „șocat” să afle că iubita sa, Alina Kabaeva, este din nou însărcinată, scrie presa britanică. În vârstă de 38 de ani, fosta gimnastă este femeia pentru care Putin și-a părăsit soția și cu care mai are deja încă doi copii.

UPDATE ora 03:00 – Oficial SUA: Unii soldați și ofițeri ai armatei lui Putin refuză să se supună ordinelor

Statele Unite dețin „informații anecdotice” potrivit cărora unii soldați ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să se supună ordinelor de a avansa în ofensivă din Donbas, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

UPDATE ora 02:00 – Aurescu: Războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securităţii, dar nu sunt elemente care să ne provoace îngrijorarea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității din zonă. Cu toate acestea, el a precizat că nu există elemente care să ne provoace îngrijorare în acest moment.

UPDATE ora 01:30 – Ce a făcut de Ziua Victoriei patinatoarea rusă care și-a „dezgustat” fanii prin prezența sa la mitingul pro-Putin din martie

Patinatoarea Victoria Sinitsina, campioana olimpică din Rusia care și-a „dezgustat” fanii prin prezența sa la mitingul lui Putin din luna martie, a fost prezentă și la parada de Ziua Victoriei.

Victoria Sinitsina / FOTO: Instagram@victoria_sinitsina

UPDATE ora 01:00 – Intră războiul ruso-ucrainean într-o nouă fază? Fost șef al Statului Major General: „Războiul va continua și, în aprecizerile mele, nu se va încheia până-n iarnă. Sunt încă multe obiective pe care Federația Rusă…”

Generalul (r) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Domnia sa a vorbit despre cum, când și în ce condiții se va termina războiul ruso-ucrainean. Invitatul lui Marius Tucă a readus în discuție și tema negocierilor, însă recunoaște că este complicat să negociezi în timp ce bombardamentele continuă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”