LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 13: Orașele Odesa și Sumy, bombardate puternic, deși Rusia anunță încetarea focului, pentru coridoarele umanitare / Unitate nucleară din Harkov, avariată de bombe / Aderarea Ucrainei la UE, discutată în „zilele următoare”

Publicat: 07/03/2022, 23:59
Actualizat: 09/03/2022, 00:37
  • Orașul Sumy din Ucraina a fost bombardat de ruși. Bilanțul: 10 morți, printre care și copii
  • Explozii puternice și în orașul portuar Odesa
  • Rușii au bombardat și două depozite petroliere în Jîtomîr
  • Moscova, pregătită să permită coridoarele umanitare
  • Unitate de cercetare nucleară, avariată de bombe în Harkov
  • Un general rus a fost ucis de forțele ucrainene
  • Zelenski, sfidător, tot în Kiev: „Nu mă ascund, nu mi-e frică”
  • SUA trimit încă 500 de militari pentru a întări flancul estic, inclusiv în România
  • Aderarea Ucrainei la UE, discutată în „zilele următoare”
  • Ajutor imediat de 489 milioane de dolari de la Banca Mondială

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ORA 00:30: McDonald’s, Coca-Cola și alte companii își suspendă operațiunile din Rusia

Lanțul de restaurante fast food McDonald’s a anunțat că își va închide temporar toate restaurantele și va întrerupe toate operațiunile din Rusia.

Marți, și alți giganți din domeniu au anunțat decizii similare. Starbucks a declarat că va întrerupe toate activitățile comerciale din Rusia, inclusiv transporturile de produse.

Compania Coca-Cola a anunțat și ea că își suspendă operațiunile în Rusia.

UPDATE ORA 22:15: Primarul din Harkiv: „Ruşii atacă deliberat grădiniţe, şcoli şi maternităţi”

Primarul orașului Harkiv din nord-estul Ucrainei, Ihor Terehov, a acuzat forțele armate ruse că ar ataca în mod deliberat infrastructura civilă din localitate.

Potrivit oficialului, sunt atacate inclusiv instituții de învățământ și spitale, după cum informează Adevărul.

UPDATE ORA 22:00: Cristian Diaconescu: ”Niciuna dintre părți nu a respectat angajamentele din 2014” 

Războiul din Ucraina se leagă și de prevederile acordurilor de la Minsk, nerespectate nici de Ucraina, care trebuia să recunoască autonomia regiunilor Donețk și Lugansk, inclusiv o suveranitate care să le permită să blocheze perspectiva de integrare în NATO, nici de Rusia, care trebuia să își retragă trupele și intervențiile din Donbas, a spus Cristian Diaconescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.

UPDATE ORA 20:45: Statele Unite interzic importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat marți că a decis interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia. El spune că această decizie înseamnă că „poporul american va da o altă lovitură puternică” administrației președintelui Rusiei, Vladimir Putin

UPDATE ORA 20:20:Cristian Diaconescu: ”Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia se apropie de frontieră, dar nu va face pasul spre noi”

România nu va fi atacată de nimeni. Dacă Ucraina va fi cucerită, Rusia s-ar putea apropia de frontieră, dar nu va face pasul spre România, a spus fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.

UPDATE ORA 19:55: Parlamentul European va adopta un raport prin care cere interzicerea „pașapoartelor de aur” pentru oligarhii ruși

Parlamentul European va adopta, miercuri, un raport prin care instituțiile Uniunii Europene sunt îndemnate să interzică schemele cu așa-zisele „pașapoarte de aur” până în 2025 și să oprească imediat emiterea de vize și pașapoarte pentru oligarhi ruși.

UPDATE ORA 19:15: ONU transmite că 474 de civili au fost uciși în Ucraina, iar 861, răniți, de la începutul războiului

Ce puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost omorâți în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie, arată ultimele cifre ale Oficiului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite (ONU), publicate marţi, 8 martie. Alte 861 de persoane au fost rănite în conflict, ridicând numărul total al victimelor civile calculat de ONU la 1.335. Anterior, bilanțul civililor uciși, publicat luni, a fost de 406. ONU crede că numărul real al victimelor este, cel mai probabil, „considerabil mai mare”, în special în teritoriile controlate de guvern, unde multe raportări așteaptă încă să fie verificate.

UPDATE ORA 17:40: Casa Albă anunță că vicepreședintele Kamala Harris vine în România

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, vine în România pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Politicianul american este așteptat în România și Polonia în perioada 9-11 martie.

Kamala Harris „va merge acolo pentru a demonstra sprijinul SUA pentru munca aliaților și partenerilor noștri. Va discuta despre ajutorul pe care îl acordăm poporului ucrainean. Faptul că va fi acolo cred că transmite un mesaj puternic. Vicepreședintele SUA se va întâlni cu mulți dintre partenerii noștri de pe flancul estic, aliați NATO, și va transmite angajamentul nostru de a lucra în perfectă sincronizare cu ei și de a continua să le sprijinim eforturile din regiune”, a declarat Jen Psaki.

UPDATE ORA 13:20: VIDEO | Klaus Iohannis: „Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial”. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, că parcurgem în prezent cea mai mare criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial și că țara noastră condamnă ferm agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei.  Este mesajul transmis de șeful statului în deschiderea Trilateralei România – Polonia – Turcia la nivel de consilieri prezidențiali pentru securitate națională.

UPDATE ORA 12:29: Rusia ar putea ajunge în stadiul economic dezastruos al Venezuelei

Șansele ca Rusia să-și plătească datoria externă scad pe măsură ce prețurile obligațiunilor scad, recesiunea în țară se profilează și diverse restricții de plată se adună după invazia Ucrainei, potrivit Morgan Stanley & Co, scrie finance.yahoo.com.

În acest caz, „Venezuela este probabil cea mai relevantă comparație”, a scris luni Simon Waever, șeful pentru strategia de credit suveran pentru piețele emergente de la Morgan Stanley..

UPDATE ORA 12:28: Ce înseamnă invadarea Ucrainei pentru economia românească

La prima vedere, impactul războiului început prin invadarea Ucrainei pare a fi marginal pentru țara noastră. Loviturile directe pe care le poate primi economia noastră nu sunt chiar impresionante.

UPDATE 12:14: VIDEO| Imaginea copleșitoare a războiului. Momentul în care un băiețel trece granița singur și plânge

O serie de imagini filmate la punctul de trecere a frontierei Medika, din Polonia, s-au viralizat și băiețelul de 5 ani surprins cum trece granița singur, în timp ce plânge, a devenit simbolul refugiaților ucraineni, scrie Observatorul.

UPDATE ORA 11:43: Peste 10 morţi, printre care și copii, în urma unor atacuri ruseşti la Sumî, Ucraina

Mai mult de zece persoane au fost ucise în lovituri aeriene asupra oraşului Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale.

„În unele localităţi au fost bombardate clădiri rezidenţiale”, a declarat Dmitro Jiviţki, şeful administraţiei regionale din Sumî, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:42: Grupul G7 al celor mai puternice economii din lume se reunește pentru a discuta securitatea alimentară în contextul războiului. Un sfert din comerțul mondial cu grâu este asigurat de Rusia și Ucraina

Grupul G7 se va reuni virtual vineri pentru a discuta impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securităţii alimentare mondiale şi modul în care pot fi stabilizate cel mai bine pieţele de alimente, a anunţat marţi Guvernul de la Berlin, care va găzdui reuniunea, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 11:41: Ce înseamnă „Z”-ul misterios scris pe tancurile rusești care au invadat Ucraina

Odată cu izbucnirea conflictului Rusia-Ucraina, litera Z a fost tot mai des asociată cu simbolul războiului şi susţinerea invaziei conduse de armata lui Vladimir Putin.

Originile simbolului sunt un mister, însă au fost propuse mai multe teorii.

UPDATE 11:31: Mii de refugiați ucraineni au cerut azil în România până acum

De la începerea conflictului din Ucraina, 3.469 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, potrivit unui comunciat de presă al Poliției de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 10.769 cetăţeni ucraineni (în ușoară scădere cu 1,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 17.079 cetăţeni ucraineni (scădere cu 19%).

UPDATE ORA 10:45: „Cea mai imorală acțiune de propagandă pro-rusă de până acum”. Copii bolnavi în stadiul terminal sunt aliniați în forma literei „Z”, în semn de susținere a invaziei Ucrainei

Conducerea unei organizații de luptă împotriva cancerului, care coordonează un adăpost în orașul Kazan, i-a aliniat pe copiii aflați în grijă, în stadiu terminal, și pe mamele lor, în zăpadă, în forma literei „Z”, care a devenit un simbol al propagandei pro-ruse, de susținere a invaziei din Ucraina.

Este cea mai imorală acțiune de propagandă pro-rusă de până acum, scrie Daily Mail, care explică evoluția simbolului, de la apariția pe tancurile rusești, până la inscripții purtate de sportivi și artiști pro-ruși.

UPDATE ORA 10:08: Patriarhul Rusiei a găsit un motiv spiritual pentru invadarea Ucrainei: „Păcatul” susținerii drepturilor LGBTQ. El a dat de înțeles că îmbrățișarea valorilor occidentale va duce la sfârșitul civilizației

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a spus că Ucraina plătește pentru păcatele sale acum, în special pentru susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ și a paradelor gay organizate în țară, scrie Newsweek.com.

„Paradele gay pride sunt concepute pentru a demonstra că păcatul este o variație a comportamentului uman”, a spus Kirill în timpul unei predici de duminică.

UPDATE ORA 9:52: Alisa a fost ucisă de o bombă cu dispersie, în timp ce se afla la școală, în orașul ucrainean Okhtyrka

Încă o fetiță de șapte ani ar fi fost ucisă după un bombardament asupra unei școli din orașul ucrainean Okhtyrka.

Copila ar fi fost ucisă în timpul unui atac cu o „bombă cu dispersie”, la o zi după ce ar fi fost rănită în atacul forțelor ruse, iar bunicul ei ar fi fost și el ucis în timp ce încerca să-și salveze nepoata.

UPDATE ORA 9:47: Marea Britanie, în mijlocul unui nou scandal privind refuzul de a accepta refugiați. Franța acuză „lipsă de umanitate”. Johnson: Vom avea o abordare deschisă, dar nu vom renunța la controale

Marea Britanie a anunţat instalarea la Calais, în nordul Franţei, a unui centru de cereri de viză pentru refugiaţii ucraineni, după ce proape 300 de refugiați ucraineni au fost întorși din drum, la Calais, în Franța, în timp ce încercau să treacă granița în Marea Britanie.

Numărul acestora este aproape egal cu numărul total de vize ucrainene eliberate până acum de autoritățile britanice.

UPDATE 9:04: Rusia ameninţă în premieră că va opri livrările de gaz în Europa prin conducta Nord Stream 1

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak, care este și responsabil cu afacerile energetice, a declarat la televizor că Rusia are dreptul de a întreprinde acțiuni care „oglindesc” sancțiunile impuse economiei ruse.

El a spus că nu a fost luată încă nicio decizie de a opri Nord Stream 1, iar conducta funcționează în prezent „la capacitate maximă”.

UPDATE 06:50 – Presa de stat rusă: Moscova, pregătită să permită coridoarele umanitare

Rusia va decreta un „regim de liniște” și va furniza coridoare umanitare în Ucraina, începând cu ora 10:00 , ora locală a Moscovei (07:00 GMT), a precizat presa de stat rusă.

Vor fi evacuați cetățeni din Kiev, Chernihiv, Sumy, Harkov și Mariupol, transmite BBC.

Cele mai multe rute de evacuare oferite de Moscova sunt spre Rusia – o condiție descrisă drept inacceptabilă de regimul de la Kiev. Ucraina nu a comentat public noua inițiativă a rușilor.

UPDATE 06:26 – Familiile ruse apelează la linia telefonică ucraineană în căutarea disperată a soldaților pierduți

„Mă scuzați că vă deranjez. Vă sun în legătură cu fratele meu…”. „Aveți informații despre soțul meu?” „Salut, puteți afla dacă o persoană este în viață?” Sunt mesajele sfâșietoare ale familiilor din Rusia, care își caută rudele trimise pe frontul din Ucraina.

Așa sună înregistrările audio ale unui call center administrat de guvernul ucrainean, scrie CNN. Mame și tați, soții, surori, cu toții îi caută pe cei dragi, trimiși pe frontul din Ucraina.

UPDATE 06:12 – Ministrul chinez de Externe: Relația cu Rusia, solidă ca „o stâncă”

Ministrul chinez de externe a numit relația Chinei cu Rusia solidă ca „o stâncă”, în timp ce Beijingul continuă să refuze să condamne invazia din Ucraina, scrie Mediafax.

Wang Yi a declarat, luni, că Rusia este „cel mai important partener strategic” al țării sale, iar legăturile cu Moscova constituie „una dintre cele mai cruciale relații bilaterale din lume”.

Mai mult, China nu s-a alăturat SUA, Europa și altor state care au impus sancțiuni Rusiei, după invazia acesteia în Ucraina.

Beijingul a declarat că sancțiunile nu fac altceva decât să agraveze problemele și compromit o soluționare politică a conflictului.

„ Indiferent cât de periculos este peisajul internaţional, ne vom menţine concentrarea noastră strategică şi vom promova dezvoltarea unui parteneriat cuprinzător China-Rusia în noua eră. Prietenia dintre cele două popoare este ca o stâncă. ”, a declarat Wang Yi reporterilor.

UPDATE 05:50 – Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari Forțelor Armate Ucrainene

Celebrul actor american Leonardo DiCaprio, câștigător al premiului Oscar pentru rolul din „The Revenant”, a donat 10 milioane de dolari Forțelor Armate Ucrainene, implicate în războiul sângeros cu Rusia.

DiCaprio are rădăcini ucrainene din partea mamei și a condamnat dur invazia rusă a Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut întregii lumi să ajute Ucraina în fața invadatorilor ruși și printre donatori se numără și foarte multe personalități.

UPDATE 05:25 – Zelenski avertizează că Rusia nu se va opri la Ucraina: „Noi vom fi primii. Voi veți urma”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat țările occidentale că războiul nu se va opri cu Ucraina, ci atacul asupra libertăților se va resfrânge la nivel global.

În timpul unui interviu acordat luni lui David Muir de la ABC World News Tonight, Zelenski a vorbit din nou despre importanța securizării spațiului aerian al Ucrainei – o cerere refuzată de SUA și NATO.

„Nu putem permite doar Rusiei să fie activă acolo, deoarece ne bombardează, ne trimite rachete, elicoptere, avioane de vânătoare… multe lucruri”, a spus Zelenski. „Nu controlăm propriul cer”.

UPDATE 05:09 – Nexta: Opt militari ruși morți la Belogorodka, după ce vehiculul lor de tip amfibie a fost lovit de forțele ucrainene.

UPDATE 04:57 – Nexta: Orașul Sumy, bombardat de ruși: 10 morți, printre care și copii

Șeful Administrației Regionale din Sumy, Dmytro Zhyvitsky, anunță că avioanele rusești au bombardat zonele rezidențiale ale orașului ucrainean. Atacul aerian s-a soldat cu mai mulți morți și răniți, printre care și copii. (via Nexta)

Mai mulți copii au murit în atacul asupra suburbiei Sumy. Bombardamentul asupra orașului s-a soldat, în total, cu 10 morți. „Au fost uciși copiii. Nu vom ierta așa ceva!”, a scris Zhyvitsky pe rețelele de socializare.

UPDATE 04:36 – Zelenski a primit anunțul: Aderarea Ucrainei la UE, discutată în „zilele următoare”

Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în „zilele următoare”, a declarat, luni, președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter.

„UE reiterează sprijinul ferm oferit Ucrainei în eforturile de a atenua suferinţele umanitare provocate de agresiunea Rusiei şi de a asigura securitatea nucleară. Solidaritatea, prietenia şi asistenţa fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit”, a precizat Charles Michel.

UPDATE 04:15 – Speranță pentru Ucraina: Banca Mondială aprobă un ajutor imediat de 489 milioane de dolari

Programul suplimentar de asistență imediată pentru Ucraina a fost denumit „Finanțarea redresării după o urgență economică în Ucraina” sau, mai simplu, „Eliberați Ucraina”.

UPDATE 04:00 – Departamentul de Stat american: Afirmațiile ambasadei ruse, „o minciună sfruntată”

Departamentul de Stat american susține că un mesaj al ambasadei Rusiei în Marea Britanie reprezintă „o minciună sfruntată”.

Luni, ambasada rusă a invocat că acțiunile militare în Ucraina au avut ca scop „prevenirea oricărui război, care ar putea avea loc pe teritoriul ucrainean sau care ar putea porni din Ucraina”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a scris, pe Twitter: „E o minciună sfruntată. Operațiunea militară specială a Rusiei este instigarea unui război în Ucraina. Ucraina nu vrea niciun război. #ÎncetațiCuMinciunile”.

UPDATE 03:51 – Ambasadorul Ucrainei la ONU: Rusia continuă să sfideze „normele legii internaționale privind acțiunile umanitare”

Sergiy Kyslytsya, ambasadorul ucrainean la ONU, a comparat invazia Rusiei în Ucraina cu modul în care Germania a sfidat „normele internaționale privind ajutorul umanitar în timpul de conflict” în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 03:15 – UE va deveni tot mai puțin dependentă de importurile de energie din Rusia

UE a alcătuit un plan draft pentru a diversifica resursele de energie, în scopul reducerii dependenței față de petrolul, gazul și cărbunele rusesc, după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, ducând acolo un război sângeros.

UPDATE 03:00 – 300 de refugiați ucraineni au fost întorși din drum la Calais, când încercau să intre în Marea Britanie

Aproape 300 de refugiați ucraineni au fost întorși din drum, la Calais, în Franța, în timp ce încercau să treacă granița în Marea Britanie.

UPDATE 02:45 – Macron și Scholz, discuții cu Xi Jinping, despre situația din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz vor avea discuții telefonice cu președintele chinez Xi Jinping, cu privire la războiul ruso-ucrainean. Deși și-a manifestat regretul față de atac, China nu a făcut nimic pentru a condamna acțiunile Moscovei, oferindu-se, însă, să medieze conflictul.

UPDATE 02:25 – Pericol nuclear: O unitate de cercetare nucleară din Harkov, avariată de bombele rușilor / Angajații de la Cernobîl, blocați sub paza rușilor

Ucraina a informat, marți dimineață, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), că o instalație de cercetare nucleară care produce radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale a fost avariată de bombardamente în Harkov, a anunțat directorul general Rafael Mariano Grossi.

UPDATE 02:09 – Galonul de benzină a ajuns 4,14 dolari în SUA, un record

Șoferii americani plătesc un preț record pentru benzină, după invazia lui Putin în Ucraina. Galonul a ajuns la 4,14 dolari, după un record anterior de 4,11 dolari, înregistrat din iulie 2008 până în prezent. Pe măsură ce Rusia invadează Ucraina, prețurile la carburanți explodează în SUA, la cel mai înalt nivel de după Uraganul Katrina.

UPDATE 01:50 – Explozii puternice în oraşul portuar Odesa

Autorităţile ucrainiene au anunţat că sistemul de apărare ucrainean a doborât rachetele ruseşti lansate de pe una dintre navele de război aflate în largul coastei, informează Mediafax.

În cursul serii au existat mai multe avertismente că navele ruse se repoziţionează pentru a fi în poziţii de atac

Odesa este considerată o ţintă strategică cheie pentru Moscova.

UPDATE 01:24 – Macron: Războiul ruso-ucrainean va continua. Nu cred că există o soluție reală negociată între Moscova și Kiev

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni seară, că nu crede că poate fi negociată o „soluție reală” între Kremlin și Kiev, pentru a pune capăt războiului sângeros din Ucraina „în zilele și săptămânile următoare”. Astfel, războiul „va continua”, crede liderul de la Paris.

UPDATE 01:03 – VIDEO | Volodimir Zelensky confirmă că se află tot în Kiev. Liderul ucrainean se va adresa marți Camerei Comunelor din Regatul Unit

Liderul ucrainean Volodimir Zelensky a confirmat, printr-un filmuleț pe rețelele de socializare, că nu a părăsit Kievul, așa cum susținea presa rusă.

UPDATE 00:51 – Generalul-maior al Armatei Ruse, ucis lângă Harkov de către ucraineni

Generalul-maior al Armatei Ruse a fost ucis lângă Harkov. În timpul luptei de lângă Harkov, Vitali Gerasimov (foto), un lider militar rus, general-maior, șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, a fost omorât.

De asemenea au fost uciși mai mulți ofițeri superiori ai armatei ruse, precum și alții răniți.

UPDATE 00:39 – Rusia anunță pentru marți încetări ale focului în mai multe localități din Ucraina

Rusia a anunțat, luni seară, după încheierea negocierilor cu Ucraina, instituirea încetării focului în mai multe orașe, începând cu 7:00 GMT, marți, pentru a permite evacuarea civililor prin coridoare umanitare.

UPDATE 00:22 – Ambasadorul SUA la ONU: „Putin are un plan de a distruge și teroriza Ucraina”

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „este clar că domnul Putin are un plan de distrugere și terorizare a Ucrainei”, spunând că SUA sunt „îngrijorate că lumea trebuie să fie pregătită pentru un drum foarte lung și foarte dificil de acum înainte”.

UPDATE 00:08 – Ambasadorul Rusiei la ONU susține că ucrainenii se bombardează singuri

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat, în Consiliul de Securitate, că ucrainenii se bombardează singuri. Același lucru a susținut și armata bosniacă-sârbă după ce a bombardat Sarajevo.

UPDATE 00:05 – SUA trimit încă 500 de militari pentru a-și întări prezența pe flancul estic, inclusiv în România

SUA trimit încă 500 de soldați pentru a-și întări prezența în Europa, pe fondul conflictului din Ucraina.

Un înalt oficial din Departamentul Apărării a afirmat, luni, într-un briefing, că soldații vor fi trimiși în Germania, Grecia, Polonia și România.

Misiunea lor va fi să susțină eforturile de apărare a spațiului aerian al NATO.

SUA au desfășurat în ultimele săptămâni mii de soldați suplimentari în Europa. Circa 100.000 de militari americani se află permanent sau temporar pe continent.

UPDATE 00:00 – Negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia s-au încheiat

A treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia privind pacea s-a încheiat, a anunțat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Podoliak a spus că au existat unele „mici progrese” în ceea ce privește organizarea coridoarelor umanitare, notează BBC.

Un negociator ucrainean a afirmat că nu s-a ajuns la niciun acord care să îmbunătățească semnificativ situația de pe teren la nivel general.

UPDATE 23:20 – Oficial al Pentagonului: Rusia încearcă să recruteze sirieni, care să lupte în Ucraina

Potrivit unei surse din Pentagon, Rusia ar încerca să recruteze luptători sirieni, care să se implice în războiul din Ucraina, pentru a susține invazia.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...