LIVE | Ziua 119 de război în Ucraina. Se dau lupte grele în Lugansk și Donețk / Trupele ruse au cucerit mai multe localități / 15 persoane ucise și 16 rănite în urma unui atac rus în Harkov

LIVE | Ziua 119 de război în Ucraina. Se dau lupte grele în Lugansk și Donețk / Trupele ruse au cucerit mai multe localități / 15 persoane ucise și 16 rănite în urma unui atac rus în Harkov
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/06/2022, 07:06
Actualizat: 22/06/2022, 14:54

După 119 zile de război, Ucraina începe să piardă teren în Donbas și Lugansk. Armata rusă deține superioritate numerică, dar Ucraina nu renunță la luptă. Între timp, 15 persoane au fost ucise și 16 rănite în urma unui atac al armatei ruse în Harkov.

UPDATE 14:30. Avertisment fără precedent: De unde ar vrea Putin să lanseze arma nucleară

Vladimir Putin nu ar ezita să detoneze, demonstrativ, o armă nucleară tactică în Marea Neagră, sau ar putea viza chiar Kievul, pentru a distruge dintr-o singură lovitură toată conducerea țării, avertizează un jurnalist de investigație.

UPDATE 14:10. O țară îl convoacă pe ambasadorul rus pentru a protesta față de încălcarea „extrem de gravă” a spațiului său aerian

Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat, marți, pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta față de o încălcare „extrem de gravă” a spațiului aerian al Estoniei de către un elicopter rusesc.

UPDATE 13:45. Rusia avertizează Lituania, după ce autoritățile de la Vilnius au interzis transportul de mărfuri către Kaliningrad: „Nu vom reacționa doar pe cale diplomatică”

Moscova nu va reacționa doar diplomatic după ce Lituania a interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de UE către exclava rusă Kaliningrad, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

UPDATE 11:48. Reporteri Fără Frontiere: Soldații ruși au executat „cu sânge rece” un jurnalist ucrainean

Reporteri Fără Frontiere susține că un fotojurnalist ucrainean și un soldat, care îl însoțea, au fost executați „cu sânge rece” într-o pădure, în primele săptămâni de ocupație rusă în Ucraina.

UPDATE 11:25. VIDEO | Ucraina va primi 11 elicoptere Mi-17 din partea Statelor Unite ale Americii

Ministerul ucrainean al Apărării va primi 11 elicoptere Mi-17 din partea SUA. Tehnica militară va fi trimisă de la baza forțelor aeriene americane Davis-Montaigne din Arizona.

UPDATE 7:30. Cincisprezece persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul artileriei ruse în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), a anunţat marţi guvernatorul.

UPDATE 7:00. Lupte tot mai crâncene în estul Ucrainei, mai ales în Lugansk.

Guvernatorul Serghei Gaidai a anunțat că satul Tocivka a fost capturat de ruși.

Rușii au cucerit mai multe localități din Lugansk

Rușii au cucerit localitățile Pidlisne și Mirna Dolina. Distrugerile din Donețk sunt catastrofale, mai ales în zona Lîsîceansk, vecină cu Sivierodonețk.

UPDATE 6:00. Este așteptată reacția rușilor în chestiunea blocadei de la Kaliningrad, unde Lituania nu mai permite transportul unui anumit tip de produse rusești. Rușii au anunțat că nu vor accepta o asemenea situație.

UPDATE 5:00. Germania a trimis în Ucraina vehicule blindate de tip Panzerhaubitze 2000

Ucraina a anunțat marți că a primit obuzierele autopropulsate Panzerhaubitze 2000 din Germania. Acestea au fost livrate în urma unor negocieri între Ucraina și aliații săi occidentali, relatează AFP.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârșit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

Ministrul ucrainean al apărării a precizat că „apreciază eforturile” Berlinului de a sprijini militar Ucraina.

„Artileriștii noștri vor încălzi câmpul de luptă”, a mai adăugat Reznikov într-un mesaj transmis pe Twitter, alături de care a fost atașată o fotografie cu două obuziere Panzerhaubitze 2000 în acțiune.

În luna mai, Germania a anunțat în mai că va livra Ucrainei șapte dintre aceste obuziere blindate pentru a respinge atacurile armatei ruse. Cu toate acestea, Germania nu a confirmat imediat furnizarea de Panzerhaubitze 2000, și nici numărul acestora.

Obuzierele autopropulsate care au ajuns în Ucraina sunt tunuri de tip Howitzer. Modelul Panzerhaubitze 2000, este în prezent cel mai eficient sistem de artilerie aflat în dotarea Germaniei. Astfel că, aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

UPDATE 4:00. Ziua s-a încheiat cu laudele lui Putin pentru soldații ruși, care „își fac treaba” în Ucraina. Liderul rus nu a pierdut ocazia să facă din nou referire la rachetele Intercontinentale Sarmat: „Suntem mândri că, în cursul operaţiunii militare speciale, combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca nişte adevăraţi eroi. Împotriva noilor ameninţări şi riscuri, ne vom dezvolta şi consolida forţele armate. Nu există nicio îndoială că vom fi și mai puternici”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului