Ministerele Sănătății și Finanțelor, acuzate că nu alocă fonduri pentru medicamentele din farmacii. Pacienți: ”Fiecare zi pierdută, vieți pierdute”

Ministerele Sănătății și Finanțelor, acuzate că nu alocă fonduri pentru medicamentele din farmacii. Pacienți: ”Fiecare zi pierdută, vieți pierdute”
Cezar Irimia - președintele Alianței Pacienților Cronici din România

Cezar Irimia – președintele Alianței Pacienților Cronici din România – trage un semnal de alarmă referitor la lipsa acordării forndurilor necesare pentru medicamentele din farmacii, îndreptând un deget acuzator către Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor.

Cezar Irimia a avertizat, de-a lungul timpului, că accesul la tratament al bolnavilor cronici – cancer, HIV/SIDA – este îngreunat, aceștia din urmă fiind nevoiți să facă drumuri dese la spital, suportând costurile, iar cei care nu își permit  sunt, practice, condamnați la moarte.

Lipsa medicamentelor din farmacii constituie o problemă uriașă, spune, acum, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, și se poate vorbi despre situația extrem de gravă, pacienții bolnavi cronici fiind revoltați.

Ministerul Sănătății nu oferă nicio informație sau soluție”

Într-o intervenție la Medika TV – care a avut loc marți, 19 septembrie 2023 -, Cezar Irimia a explicat întreg contextul în care pacienții bolnavi cronici au formulat o astfel de acuzație extrem de gravă.

Președintele Alianței Pacienților Cronici din România a dezvăluit că a fost sesizat, în data de 1 iulie a acestui an, cu privirea la încheierea unui contract cost-volum pentru un tratament de imunoterapie.

Din acel moment, în sistemul medical din România a apărut o ”criză”, a avertizat Cezar Irimia, iar o serie de greșeli afectează nu numai activitatea medicală, ci și viața pacienților care urmează un tratament pentru diferite forme de cancer. Nu există banii necesari medicamentelor, cu toate că CNAS (n.red. – Casa Națională de Asigurări de Sănătate) a cerut sprijinul necesar.

”La 1 iulie, am fost sesizați pentru prima oară cu privire la încheierea unui contract cost-volum pentru un tratament de imunoterapie. De atunci, a început o criză și o serie de greșeli în sistemul medical, greșeli care sunt inacceptabile în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente și acordarea tratamentelor pentru pacienții cu diferite forme de cancer.

Mai târziu, am fost sesizați de mai mulți pacienți din mai multe spitale. Chiar și medicii au apelat la noi să facem ceva. Acum, așa cum am mai declarat, lucrurile au ajuns la apogeu. Avem de-a face cu ceea ce poate fi descris ca un adevărat genocid în România, afectând viața pacienților cu boli cronice în general. Situația s-a agravat din cauza lipsei banilor, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cerut sprijinul Ministerului de Finanțe. Cu toate acestea, până în prezent, nu am primit niciun răspuns de la Ministerul de Finanțe.

Ministerul Sănătății, responsabil pentru asigurarea continuității tratamentelor, nu oferă nicio informație sau soluție. Mai mult decât atât, domnul ministru ne-a acuzat că exagerăm și că răspândim informații false, ceea ce a generat panică în rândul pacienților. În plus, acesta a abrogat articolul 7 din Legea Planului Național de Cancer, care îl obliga să elaboreze normele de aplicare în 180 de zile. Cu aceste acțiuni, domnul ministru s-a eschivat de la responsabilitățile sale și ne-a abandonat efectiv”, a declarat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Toate aceste crize din sistemul de sănătate vor avea un impact tragic”

Ministerul Sănătății ar fi alocat fonduri către alte proiecte, ceea ce a dus la ”abandonarea” pacienților bolnavi de cancer și a tuturor pacienților care suferă de alte boli cronice, a acuzat președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Cezar Irimia a mai spus, în intervenția sa, că toate aceste crize prin care trece sistemul medical din România vor avea un ”impact tragic”, iar Alianța Pacienților Cronici din România ia în calcul acțiuni în justiție și solicitări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Suntem acum într-o situație în care toate aceste crize din sistemul de sănătate vor avea un impact tragic în ceea ce privește viețile pierdute. Noi, ca organizație, vom lua măsuri, inclusiv acțiuni în justiție și adresarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, vom informa toate ambasadele din România cu privire la genocidul în desfășurare.

Reamintesc că CNAS este un ordonator de credite, iar demersuri au fost făcute către Ministerul de Finanțe fără a primi răspuns de câteva săptămâni. Ministrul Sănătății este conștient de situație, dar alocarea de fonduri către alte proiecte a dus la abandonarea noastră, a pacienților cu cancer și a celor cu boli cronice în general.

Așteptăm cu speranță ca decidenții să propună un plan concret de măsuri în cel mai scurt timp posibil, deoarece aici este vorba despre vieți omenești, iar fiecare zi pierdută înseamnă și vieți pierdute”, a avertizat Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, în intervenția sa.


Citește și:

EXCLUSIV | A ”întinerit” la 95 de ani! Crucea Eroilor, inclusă în Cartea Recordurilor, restaurată de MApN. Ce surprize îi așteaptă pe turiști (FOTO)

EXCLUSIV | Cum joacă Nicușor Dan ”la două capete” în fața instanțelor de judecată: ”E un CAL TROIAN în PMB al asociațiilor-prietene!”

EXCLUSIV | Fostul milionar care a ”regizat” crime în serie vrea în libertate. De ce sunt convinși judecătorii că Sergiu Băhăian încă este un pericol

EXCLUSIV | Ce au descoperit anchetatorii după ”PERIEREA” finală la locul exploziilor din Crevedia: ”Ar putea conține date importante!”

EXCLUSIV | PMB va crea o zonă Freerun/Parkour în Herăstrău. Urbanist: ”Lui Nicușor Dan i se pare cool, risipă de bani, administrare hipsterească!”

EXCLUSIV | Romtehnica vrea să cumpere obuziere autopropulsate șenilate, în timp ce NATO renunță la ele. Roți vs. șenile – ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...