EXCLUSIV | PMB va crea o zonă Freerun/Parkour în Herăstrău. Urbanist: ”Lui Nicușor Dan i se pare cool, risipă de bani, administrare hipsterească!”

EXCLUSIV | PMB va crea o zonă Freerun/Parkour în Herăstrău. Urbanist: ”Lui Nicușor Dan i se pare cool, risipă de bani, administrare hipsterească!”
Publicat: 01/09/2023, 12:00
Actualizat: 01/09/2023, 12:05

Primăria Municipiului București a trasmis că în Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) va fi amenajată, pe o suprafață de 500 mp, o zonă de tip Freerun și Parkour pentru copii și adolescenți, iar Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici.

Urbanistul Alexandru Pânișoară este de părere, încă, că – dincolo de nevoia de spații unde tinerii să facă mișcare în aer liber – astfel de investiții ar trebui să urmeze o filieră logică, anume cea a prioritizării.

Sunt încă zone ale Capitalei care nu benecificiază de străzi asfaltate, curent, apă sau canalizare, mai precizează urbanistul, iar Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, ar trebui să țină cont de asta și să investească, în primul rând, în funcție de nevoile stringente ale locuitorilor.

  • Parkour reprezintă ideea de a ajunge undeva în cel mai rapid și eficient mod posibil, folosindu-te doar de corpul tău.
  • Free-running-ul este definit de activitatea, sauarta de a te mișca prin mediul înconjurător cum vrei, mișcându-te cum consideri mai bine, cu propriile mișcări, urmându-ți propria cale.

”O zonă de tip Freerun și Parkour pentru copii și adolescenți va fi amenajată în Parcul Regele Mihai I (fostul Herăstrău).  Ansamblul, în suprafață de 500 mp, va avea dotări moderne, unde tinerii atrași de astfel de sporturi vor putea executa în siguranță sărituri spectaculoase, treceri pe sub obstacole și multe alte exerciții de echilibru.

Primarul General, Nicușor Dan: «Crearea unui astfel de spațiu este binevenită, pentru că va atrage copiii către mișcare în aer liber, în detrimentul activităților sedentare».

Proiectul privind Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici a fost aprobat în ultimă ședință a Consilului General al Municipiului București. Acesta este unul dintre proiectele propuse de bucureșteni în cadrul procesului de bugetare participativă”, s-a precizat pe site-ul PMB.

”Parcul Herăstrău este monument istoric, există aviz de la Ministerul Culturii?”

La solicitarea Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului – a declarat, în exclusivitate, că astfel de proiecte trebuie să aibă la bază o nevoie a societății.

Investițiile trebuie prioritizate la nivelul Primăriei Municipiului București și, mai mult, Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) este monument istoric, consideră urbanistul. Or asta naște încă un semn de întrebare, legat de avizul de la Ministerul Culturii.

De regulă, atunci când propui un proiect sau o soluție, totul se naște dintr-o nevoie a societății. Eu nu am auzit pe cineva care să se plângă de lipsa unor astfel de instalații. Nicușor Dan crede că – printr-o astfel de investiție – prinde la publicul tânăr, la electoratul tânăr, dar este total nefericit până și locul ales pentru o astfel de zonă. Sunt atâtea alte parcuri în București unde ar putea fi amenajată o zonă tip Free-run sau Parkour, dar nu într-un monument istoric cum este Parcul Herăstrău. Un parc care, oricum, nu a fost întreținut vreme de trei ani și vedem cu toții cum arată.

În al doilea rând, este o chestiune de prioritizare a unor lucrări publice, atunci când alegem să facem niște lucrări publice le facem și pentru că unele sunt mai urgente, altele mai puțin urgente… În București există în continuare cetățeni, plătitori de taxe și impozite, care nu beneficiază de infrastructura necesară – străzi asfaltate, fiindcă ele apar ca străzi, dar sunt din pământ, iluminat public, alimentare cu apă, canalizare, a se vedea zona Triaj, spre exemplu, am sesizat de multe ori asta”, reamintește președintele ADU.

”Lipsa transparenței, o problemă la PMB și la Primăria Sectorului 1”

Urbanistul Alexandru Pânișoară a mai declarat, în exclusivitate, că nu înțelege nici unde va fi această zonă de 500 de metri pătrați în Herăstrău, pentru că este nevoie de o platformă betonată și nu există astfel de locuri în parc.

În consecință, președintele ADU se întreabă dacă nu cumva se va tăia din spațiul verde al parcului, ceea ce ar fi o mare surpriză din moment ce Nicușor Dan insistă, permamnent, că vrea să salveze spațiul verde din Capitală.

Nici nu știu de ce CGMB-ul trebuie să aprobe o investiție de genul ăsta, e vorba despre o instalație care se face de o direcție din cadrul primăriei. Au aprobat un studiu de fezabilitate și indicatori tehnico-economici, dar nu spune nimeni dacă există un aviz de la Ministerul Culturii. Vorbim, totuși, de un monument istoric. Eu nu cred că Ministerul Culturii este de acord să mutilăm și mai tare acest parc.

Zona putea să fie și de un metru pătrat, nu de 500, nici nu contează. Există în parcul Herăstrău un skate-park, este unul foarte vechil, nu a fost modernizat. Unde anume pune Nicușor Dan cei 500 de metri pătrați pentru zona de tip Parkour? Va fi nevoie de o platformă de beton pentru această zonă. Une-i pune, pe alei, pe spațiul verde? Va fi asfaltat un spațiu verde din cadrul parcului Herăstrău? Altfel nu văd unde pune Nicușor Dan acei 500 de metri pătrați. În parcul Herăstrău nu există platforme de beton libere.

Proiectul acesta a fost pus în consultare publică? Dar asta este o altă problemă, pe care o știm cu toții foarte bine, nu numai la Capitală, ci și la Primăria Sectorului 1, respectiv lipsa transparenței. Nu știm ce se propune pentru București, ce se gândește pentru București, ce soluții urmează a fi adoptate, aflăm abia atunci când sunt adoptate sau când începe implementarea lor.

Din punctul meu de vedere, această investiție este o risipă de bani, nu spune nimeni că tinerii nu au nevoie de locuri unde să facă mișcare în aer liber, dar nu trebuie date la o parte nici nevoile stringente ale locuitorilor Capitalei”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

”Există în București zone în care cetățenii plătesc taxe și impozite locale, dar nu au străzi, curent, apă, canal”

Este vorba, din nou, despre ”investiții fără noimă” în Capitală, consideră urbanistul Alexandru Pânișoară, fără studii prealabile, totul demonstrând managementul defectuos de la Primăria Capitalei.

Mai mult, urbanistul trage un semnal de alarmă și spune că Nicușor Dan ”propune” bucureștenilor o ”administrare hipsterească”, ”ineficientă”, arătând că nu înțelege societatea din care face parte.

Din nou investiții fără noimă. Să vii să propui o asemenea investiție pentru că ți se pare cool nu pentru că ai făcut un studiu prealabil de unde să reiasă această necesitate, asta se numește management defectuos și încălcarea principiului proporționalității, satisfacerii interesului public și adaptabilității.

Nu am auzit să fie la noi un trend parkour-ul, să existe o preocupare publică reală cu privire la lipsa unor asemenea instalații. Nu am auzit să se plângă cineva că nu există spații să se facă parkour. Poate nu citesc știrile care trebuie.

Această administrare hipsterească este nocivă, este ineficientă, este o tâmpenie și arată incapacitatea de a înțelege mediul, de a înțelege societatea, sistemul din care faci parte. Adică analfabetism funcțional, cognitiv și mental!”, avertizează urbanistul Alexandru Pânișoară.


Citește și:

EXCLUSIV | Romtehnica vrea să cumpere obuziere autopropulsate șenilate, în timp ce NATO renunță la ele. Roți vs. șenile – ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand, chiar dacă tu insiști că ne vrei, noi nu te mai vrem!”

EXCLUSIV | Avocat, după declanșarea urmăririi penale împotriva lui Clotilde Armand: ”Ea și Nicușor Dan au o atitudine mesianică, de mici Stalini”

PSD: ”Penala Clotilde Armand trebuie SĂ PLECE! USR nu mai poate invoca scuze pentru a face scut în jurul primarului Sectorului 1!”

UPDATE | Clotilde Armand, URMĂRITĂ PENAL după ce ANI a acuzat-o de incompatibilitate și conflict de interese

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Imagini înfiorătoare de la priveghiul Mirelei, femeia găsită moartă lângă A1. Ce decizie a luat...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Yenul japonez a atins minimul ultimilor 34 de ani