Rusia invadează Ucraina, ziua 69: Papa Francisc: Viktor Orban mi-a spus că Putin vrea să pună capăt războiului pe 9 mai / UE intenţionează să adopte noi sancţiuni la adresa Rusiei

Rusia invadează Ucraina, ziua 69: Papa Francisc: Viktor Orban mi-a spus că Putin vrea să pună capăt războiului pe 9 mai / UE intenţionează să adopte noi sancţiuni la adresa Rusiei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/05/2022, 11:06
Actualizat: 03/05/2022, 15:50

Sunt 69 de zile de când armata ucraineană ține piept Kremlinului. Uzina de oțel Azovstal din orașul asediat Mariupol se află sub „bombardament continuu”, spun oficialii în timp ce încearcă să evacueze cât mai mulți civili din fabrică. Rapoartele serviciilor de informații americane sugerează că Rusia va încerca să anexeze regiunile Donețk și Lugansk, ocupate de separatiști, până la jumătatea lunii mai. Oficialii americani și occidentali cred că Rusia ar putea declara oficial război Ucrainei pe data de 9 mai. O rachetă a lovit un cămin din orașul Odesa, printre cei morți și răniți fiind și adolescenți, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:49 – Șeful informaţiilor militare de la Kiev: Transnistria este un factor de destabilizare în plus pentru Ucraina, Moldova şi România

Şeful Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, consideră că regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, situată la graniţa cu Ucraina, nu reprezintă o ameninţare importantă pentru ţara sa, dar continuă să fie un factor de destabilizare pentru întreaga regiune.

UPDATE ora 15:11 – Șeful serviciilor de spionaj din Ucraina: Războiul se va încheia doar dacă moare Putin

Generalul-maior Kyrylo Budanov a declarat că războiul se va încheia doar dacă moare Vladimir Putin.

UPDATE ora 14:27 – Momente emoționante la Liov. O asistentă care și-a pierdut picioarele într-o explozie s-a căsătorit cu iubitul ei

O asistentă medicală, care și-a pierdut ambele picioare în urma exploziei unei mine rusești, s-a bucurat de primul dans cu noul ei soț. Însurățeii au făcut nunta într-un spital din Liov. (Vezi video aici…)

UPDATE ora 13:37 – Cum arată limuzina indestructibilă a lui Putin. „Tancul” rezistă la atacuri chimice și bombe

Mașina lui Vladimir Putin cântărește 7 tone, este blindată și rezistă la atacuri chimice sau la bombe.

foto: wikipedia

UPDATE ora 12:56 – Armata rusă scoate cadavrele din Mariupol în camioane cu inscripția „ajutor umanitar”

Armata rusă folosește camioanele cu care aduce „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov – pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepția combinatului Azovstal, ultima edută de rezistență a luptătorilor ucraineni – pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor orașului, uciși în mare parte de bombardamente și asediul rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, citat de agenția ucraineană de presă LB.ua.

UPDATE ora 12:20 – Papa Francisc: Viktor Orban mi-a spus că Putin vrea să pună capăt războiului pe 9 mai

Papa Francisc a declarat că premierul ungar Viktor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit, la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai – Ziua Victoriei în Rusia, scrie CNN, citat de Mediafax.

Papa a făcut aceste comentarii pentru ziarul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marți.

„Orban, când l-am întâlnit, mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, a declarat Papa Francisc.

„Acest lucru ar explica și viteza escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar de Donbas, ci și de Crimeea, de Odesa, de a lua Ucrainei portul de la Marea Neagră, de tot. Nu există suficientă voință pentru pace”, a spus Papa. „Sunt pesimist, dar trebuie să facem tot ce se poate pentru a opri războiul”.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Vladimir Putin vrea să organizeze „o paradă a prizonierilor ucraineni de război” la Moscova, de Ziua Victoriei

Vladimir Putin ar dori să organizeze o paradă a prizonierilor ucraineni de război, la Moscova, pe 9 mai – Ziua Victoriei, pentru a demonstra „puterea și superioritatea” armatei ruse. Evenimentul ar încălca însă legile internaționale.

UPDATE ora 11:05 – Papa Francisc a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin

Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat marți, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns, scrie Mediafax.

De asemenea, Papa a spus, pentru „Corriere Della Sera”, că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni slujitorul la altar al lui Putin”, notează Reuters.

Papa Francisc, care a făcut o vizită fără precedent la ambasada rusă când a început invazia, a declarat că, la aproximativ trei săptămâni de la începerea conflictului, i-a cerut unui diplomat să îi trimită un mesaj lui Putin.

El a spus că mesajul a fost că este dispus să meargă la Moscova: „cu siguranță, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare”.

El a adăugat: „Mă tem că Putin nu poate și nu dorește să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu poți opri atâta brutalitate?”.

Înainte de interviu, Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, nu menționase în mod specific Rusia sau pe Putin de la începutul conflictului, la 24 februarie, însă a lăsat puține semne de întrebare cu privire la partea pe care a criticat-o, folosind termeni precum „agresiune” și „invazie nejustificată”, deplângând atrocitățile împotriva civil

UPDATE ora 10:49 – Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai și ar putea intensifica operațiunile militare din estul și sudul țării, cred oficiali occidentali

Mai mulți oficiali americani şi occidentali cred că Vladimir Putin ar putea să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări pentru a cuceri estul şi sudul Ucrainei, scrie Le Figaro. Ziua de 9 mai este cunoscută în Rusia drept „Ziua Victoriei” și comemorează înfrângerea naziştilor de către ruşi în 1945.

UPDATE ora 10:43 – Oficial american: Rusia vrea să „anexeze” teritoriile pro-ruse din estul Ucrainei

Un înalt oficial american avertizează că Rusia intenționează să anexeze zone mari din estul Ucrainei la sfârșitul acestei luni. În acest sens, Kremlinul a organiza referendumuri pentru a „încerca să anexeze” așa-numitele „republici” separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk.

UPDATE ora 10:10 – Putin a pierdut deja războiul? Comandantul armatei lituaniene: „Și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina”

Generalul Valdemaras Rupsys, comandantul armatei lituaniene, a declarat că Rusia a pierdut deja războiul în Ucraina și că se va putea recupera militar în 5-10 ani.

Vladimir Putin / Sursă Foto: Profimedia
UPDATE ora 10:00 – Cancer sau Parkinson? Ce boli se crede că ar avea Vladimir Putin

Speculații privind starea de sănătate a președintelui rus Vladimir Putin au fost încă de dinainte de invazia Ucrainei pe 24 februarie. Mai multe remarci publice au fost făcute în privința schimbării fizice a liderului de la Kremlin, care părea să arate că ceva nu este în regulă. Cel mai mult s-a scris în presa internațională despre posibilitatea ca Putin să sufere de o formă de cancer, motiv pentru care și acționează atât de grăbit și irațional, ca și cum vrea să scrie istorie pe ultima sută de metri.

UPDATE ora 09:25 – Zelenski, răspuns lui Lavrov: Moscova a uitat sau nu a învăţat deloc lecţiile celui de-al doilea război mondial / Lavrov, despre originea lui Zelenski: „Și Hitler avea sânge evreiesc”

Preşedintele Volodimir Zelenski a atras atenția luni că declaraţia ministrului rus de externe Serghei Lavrov, conform căreia liderul nazist Adolf Hitler avea origini evreieşti, arată că Moscova a uitat sau nu a învăţat deloc lecţiile celui de-al doilea război mondial.

UPDATE ora 08:00 – Josep Borrell: UE intenţionează să adopte noi sancţiuni la adresa Rusiei la următorul CAE

Comisia Europeană ar putea propune pachetul de sancţiuni în această săptămână, inclusiv un potenţial embargo asupra achiziţionării de petrol rusesc, o măsură ce ar priva Moscova de un flux mare de venituri, dar care a divizat până acum statele membre, scrie Agerpres.

Josep Borrell, care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe, a spus că speră că UE va putea să adopte „măsuri pentru a limita semnificativ aceste importuri”, dar a recunoscut că până acum nu s-a ajuns la un acord din partea tuturor ţărilor membre. „Dar sunt încrezător că, cel puţin în ceea ce priveşte importurile de petrol, acest acord va fi posibil până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat el.

Consiliul are două reuniuni programate pe 10, respectiv 16 mai.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman