Ședință de urgență CGMB | Luni se votează deblocarea drumului spre cartierul Greenfield. Ce le-a transmis Nicușor Dan consilierilor generali

Ședință de urgență CGMB | Luni se votează deblocarea drumului spre  cartierul Greenfield. Ce le-a transmis Nicușor Dan consilierilor generali
Publicat: 09/07/2023, 15:47
Actualizat: 09/07/2023, 16:01

Telenovela ”Greenfield” este pe cale să se încheie cu final fericit, după tergiversări prelungite și acuzații care nu au făcut altceva decât să prelungescă stand-by-ul în care se află, de mult timp, locuitorii cartierului din Pădurea Băneasa. Primarul general Nicușor Dan s-a decis să covoace, de urgență, o ședință a CGMB, iar proiectul inițiat de consilierii generali PSD va fi supus votului. 

Blocarea drumului de acces către cartierul Greenfield Băneasa a declanșat un ”război al declarațiilor” între Romsilva, Primăria Sectorului 1 și Primăria Municipiului București (PMB).

Descris drept un ansamblu rezidențial accesibil, ”Greenfield” suferă tocmai la capitolul ”drumuri de acces”, dar situația ar putea să fie rezolvată chiar luni, 10 iulie 2023, în urma unei ședințe de urgență a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

”Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri privind transmiterea ‘Drumului Forestier în prelungirea FE004 – 0,572 km’ din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Ilfov în domeniul public al Municipiului Bucureşti, în vederea creării unei artere (…) deschise circulaţiei publice”, se menționează în proiectul de act normativ propus spre adoptare de consilieri generali ai PSD.

  • La începutul acestui an, a izbuncit un întreg scandal după ce Romsilva a decis să închidă drumul forestier de acces prin Pădurea Băneasa către Cartierul Greenfield.
  • Potrivit Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, Romsilva a emis o notificare pe 7 mai 2021 prin care aduce la cunoştinţa utilizatorilor că se interzice accesul public pe fondul forestier naţional Vadul Moldovei şi, din data de 31 mai 2021, s-au amplasat indicatoare rutiere ”Accesul interzis”.
  • Strada Vadul Moldovei asigură atât accesul auto, cât şi pietonal la instituţii publice şi la proprietăţi particulare, iar adresele administrative ale instituţiilor publice şi ale imobilelor proprietăţi particulare nu pot fi atribuite pe un drum forestier.
  • Acesta este drumul prin Pădurea Băneasa care asigură accesul spre oraș al locuitorilor Cartierului Greenfield.

Nicușor Dan grăbește proiectul consilierilor generali PSD

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, Nicușor Dan le-a spus consilierilor generali din Primăria Municipiului București (PMB) ce a discutat, vineri, cu Sorin Banciu – secretarul de stat pentru păduri – și de ce va fi propus spre adoptare proiectul de HCGMB cu solicitare la Guvern pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern privind drumul spre Greenfield prin pădure.

Inițial, Nicușor Dan ar fi dorit o ședință de urgență CGMB care să se desfășoare în data de 17 sau 18 iulie, dar ulterior a reconsiderat și a grăbit, practic, proiectul consilierilor generali PSD, astfel că ședința de urgență CGMB va avea loc luni, 10 iulie, de la ora 12.00.

transmit un update pe subiectele Greenfield și împrumutul de 156 milioane lei, cu concluzia la sfârșit. Am avut o întâlnire vineri la amiază, la Ministerul Mediului, cu secretarul de stat pentru păduri Sorin Banciu, cu directorul Romsilva Ilfov și cu personal tehnic din minister. Au confirmat procedura trebuie spartă în două etape, mai întâi HG pentru drumul forestier și apoi transfer de la Garda Forestieră a drumului cu statut fond forestier.

Procedura pentru HG este: cerere prin HCGMB, întocmire a proiect de HG de către Ministerul Mediului, avizare a proiectului de HG de către Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției și adoptare HG.

Mi s-a spus că, după ancheta din cazul Belina, Ministerul Dezvoltării este extrem de scrupulos și mi s-a sugerat HCGMB-ul aibă o formă identică cu HCL-uri în urma cărora au fost transferate drumuri forestiere către alte UAT-uri. Urmează îmi trimită luni un model de HCL în baza căruia întocmim HCGMB-ul. În privința transferului pe o perioada determinată de 4 ani, s-a reiterat nu s-a mai solicitat vreodată un transfer pe perioada determinată, dar nu există vreun impediment legal, deci Ministerul va întocmi proiectul de HG conform cererii noastre”, le-a mai transmis Nicușor Dan consilierilor general, potrivit informațiilor obținute de Gândul.

Ce prevede proiectul de HCGMB referitor la drumul de acces către cartierul Greenfield

Gândul prezintă și prevederile inserate în proiectul de HCGMB inițiat de consilierii PSD, care urmează a fi supus votului luni, 10 iulie, de la ora 12:00, într-o ședință de urgență a CGMB.

Art. 1

  • (1) Se solicita Guvemului Romaniei emiterea unei hotarari privind transmiterea ”Drumul Forestier in prelungirea FE004 – 0, 572 km”, din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva – Directia Silvica Ilfov in domeniul public al Municipiului Bucuresti, in vederea crearii unei artere de circulate deschisa circulatiei publice.
  • (2) Bunul imobil se declara bun de interes public local.

Art. 2

  • Predarea-primirea imobilului ti-ansmis se face pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, m tennenul prevazut in hotararea Guvemului.

Art. 3

  • Se mandateaza Primarul General al Municipiului Bucuresti sa efectueze demersurile in vederea achitarii taxelor de soatere din fondul forestier, contractul de PEAJ si taxele aferente ducerii la mdeplinire a Contracului de PEAJ.

Art. 4

  • Ulterior transmiterii drumului in administrarea Muncipiului Bucuresti, se va constitui comisia de predare-primire a dmmului forestier, respectiv a partii de drum asfaltat, membrii acesteia fiind desemnati prin Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Art. 5

  • Directiile din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al Municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

Proiectul de Hotărâre referitor la drumul de acces către cartierul Greenfield

”Vom putea introduce cei 150 milioane în buget la sfârșitul lunii iulie”

Nicușor Dan le-a mai transmis consilierilor generali și precizări legate de cele două împrumuturi, unul de 156 milioane lei și altul de 150 de milioane lei, împrumuturi necesare pentru investiții.

Pentru că mai multe bănci au cerut un timp suplimentare pentru depunerea ofertelor, Nicușor Dan a spus că cele două proceduri au fost decalate.

”Noi am dat două HCGMB-uri de împrumut, unul pe 156 milioane lei rostogolire de credite curente și unul de 150 milioane lei pentru investiții. Întrucât mai multe bănci ne-au cerut timp suplimentar pentru ofertare, dar aveam termen limită de plată 20 iulie pentru o tranșă de 33 milioane împrumuturi curente, am decalat cele două proceduri.

  • Prima procedură pentru 156 milioane s-a încheiat, am atribuit, avem contractual de împrumut care trebuie validat de CAIL în ședință din 13 iulie. Este nevoie de o ședință CGMB în 17 sau 18 iulie (convocarea nu poate fi făcută decât după aprobarea CAIL) pentru a rectifica bugetul prin introducerea împrumutului venit pentru a putea plati din acest împrumut tranșa de 33 milioane din 20 iulie.
  • A doua procedură pentru 150 milioane este în curs și, dacă totul merge bine, vom putea introduce cei 150 milioane în buget la sfârșitul lunii iulie.

În concluzie propun o ședință CGMB de urgență în 17 sau 18 iulie, cu doar două puncte pe ordinea de zi: împrumutul și Greenfield”, le-a mai transmis Nicușor Dan consilierilor generali din Primăria Municipiului București, ulterior reconsiderând și convocând o ședință de urgență CGMB – pentru luni, 10 iulie, ora 12.00 – în care să fie supus votului proiectul consilierilor generali PSD referitor la drumul de acces către cartierul ”Greenfield”.


Citește și:

EXCLUSIV | Noul Cod al Urbanismului. Criticile lui Nicușor Dan, demontate: ”Cine ar mai putea să-l asculte și să-i dea dreptate?”

PNL Sector 1: ”Clotilde Armand blochează construcția de creșe și grădinițe! Confortul și educația copiilor noștri nu sunt negociabile!”

”Clotilde Armand are o atracție fatală către festivism și bombastic!” Primarul Sectorului 1, îndemnat să pună punct: ”Singurul plan bun, demisia!”

Gabriela Firea spune că bucureștenii au fost mințiți: ”«Turcismele» lui Nicușor Dan sunt superbe! Cele de pe vremea mea erau «pericol public»!”

Clotilde Armand și Nicușor Dan, trimiși să-și facă o poză în fața unei clădiri dărăpănate: ”Poate le povestiți cetățenilor cum ați salvat voi orașul!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
MARȚI Exclusiv: Boureanu stă prost la capitolul despărțiri chiar și de prieteni. Cum a fost...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei