VIDEO | Centrul FILIA, critici la adresa primarului Piedone după ce acesta a abordat ”nepotrivit” o fată de 15 ani, însărcinată: ”Ce faci, păpușă?”

Publicat: 17/07/2023, 15:21
Actualizat: 17/07/2023, 15:27

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, s-a transformat în ținta acuzațiilor după ce abordat verbal o fată de 15 ani, însărcinată, întrebând-o ”Ce faci, păpușă?” Centrul FILIA – o organizație pentru apărarea drepturilor femeilor – a reacționat cu rapiditate, considerând că a fost vorba despre ”o abordare cu totul nepotrivită” în relația cu o minoră.

Totul s-a întâmplat după ce primarul Cristian Popescu Piedone a prezentat, pe pagina sa de Facebook, un clip realizat la Centrul de primire în regim de urgență ”Cireșarii”.

Zilele acestea, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a postat pe rețelele de socializare un clip de la vizita sa la un centru de primire în regim de urgență. Ne arătăm îngrijorarea față de mai multe aspecte surprinse în acest video.

Înregistrarea începe din start cu o abordare total nepotrivită către o fată de 15 ani aflată în centru: «Ce faci, păpușă? Tu ești aici în centru? Și ești gravidă? E gravidă? Câți ani are? Păi și cum a rămas gravidă?». Deși se observă clar în imagini că fata nu și-a dat acordul să fie filmată și chiar se ascunde, Popescu Piedone postează totuși imaginile în care se vede clar fața fetei.

În ultimul timp am văzut tot mai multe discuții despre mamele minore în spațiul public, însă această problemă trebuie abordată în mod sistemic și cu grijă la vulnerabilitatea acestora. În niciun caz printr-un limbaj total nepotrivit, prin expunerea publică a mamelor minore sau prin umilirea lor în fața unor camere de filmat, folosite pentru capital politic și imagine publică.

Ne arătăm, de asemenea, îngrijorarea asupra modului în care Popescu Piedone se adresează angajatelor:

«Cum adică părăsește fără permisiune centrul? Cine este șeful centrului? Ați fost șeful centrului. Încheierea contractului. Cum să părăsească centrul și să vină gravidă înapoi? Pentru ce răspundem de ei? […] Încetarea contractului de muncă! Numirea unui nou administrator! Doamnă puteți să vă îmbrăcați și să vă duceți acasă. Oți fi dumneavoastră gospodină la dumneavoastră acasă»”, se arată în postarea Centrului FILIA.

”Avem nevoie și de implementarea unor politici sociale care să vină în sprijinul mamelor minorer”

Reprezentanții Centrului FILIA mai precizează că pregătirea angajaților presupune investiții de timp și resurse, cursuri și specializări continue, iar evaluarea și monitorizarea trebuie făcute într-un mod sistemic, bazat pe anumite proceduri, nu prin țipete și umilințe publice în fața camerelor de filmat.

Din păcate, comportamentul domnului primar Cristian Popescu Piedone nu indică o înțelegere reală a măsurilor necesare, ci doar aduce și mai multă vulnerabilitate unei fete de 15 ani.

Prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor necesită o abordare sistemică și de termen lung: introducerea unor campanii de educație sexuală în școli și la nivel național, acces facil la metode de contracepție sau avort, existența unor cabinete de planificare familială funcționale și care au resurse reale, pregătirea continuă a personalului specializat (precum asistenții sociali).

De asemenea, avem nevoie și de implementarea unor politici sociale care să vină în sprijinul mamelor minore și să le ajute să se integreze social pentru continuarea studiilor, găsirea unui loc de muncă etc”, se mai menționează în mesajul Centrului FILIA.

Cristian Popescu Piedone: ”Din această cauză, AM DEMIS, pe loc, șeful acestui centru pentru minori!”

Primarul Sectorului 5 a transmis, pe pagina sa de Facebook, că l-a demis pe șeful Centrului de primire în regim de urgență ”Cireșarii”, în contextul în care a descoperit acolo o copilă de 15 ani care era însărcinată.

O copilă de 15 ani însărcinată = un șef demis. Sunt furios pe funcționarii care nu-și fac treaba!

La Centrul de primire în regim de urgență “Cireșarii II”, loc unde NOI, PRIMĂRIA, ne angajăm să îngrijim, să protejăm, să educăm minori care au mare nevoie de NOI… am găsit O COPILĂ DE 15 ANI… ÎNSĂRCINATĂ. Da, da… ÎNSĂRCINATĂ!!!

Consider că această fetiță care va deveni mamă în curând… trebuia protejată, educată! CONSIDER că minora însărcinată trebuia să fie deja transferată într-un CENTRU MATERNAL. Tu, șef al centrului acesta, de ce ții copila însărcinată sub același acoperiș cu minori de câțiva ani? Ca exemplu de normalitate? Vrei sa le arați că este bine să naști un copil la 15 ani???

GREȘIT, în opinia mea! Din această cauză, AM DEMIS, pe loc, șeful acestui centru pentru minori! Și voi continua verificările în toate locațiile aflate în subordinea DGASPC Sector 5”, a scris primarul Cristian Popescu Piedone.


Citește și: 

EXCLUSIV | Cinism înfiorător după moartea unei paciente într-unul din ”azilele groazei”. Infirmieră: ”Deja era țeapănă, ne facem sânge rău degeaba”

ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

VIDEO | Podul suspendat de la Brăila, un simbol național care necesită o identitate nocturnă. Au fost propuse trei variante pentru iluminare

EXCLUSIV | Vizită-surpriză la București. Culisele întâlnirii dintre Brad Parscale, ”omul din spatele lui Trump”, și consultantul politic Adrian Thiess

Viceprimarul Sectorului 1 prezintă lista lungă a proiectelor PNL care zac în sertarul lui Clotilde Armand: ”De ce le blochează, care să fie motivul?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...