EXCLUSIV AUDIO | Abia repus în funcție, primarul Piedone vrea să manipuleze un concurs la DITL Sector 5: ”Rămâi definitiv, șase luni vezi cum dansezi”

Publicat: 01/07/2023, 08:00
Actualizat: 01/07/2023, 10:17

Primarul Cristian Popescu Piedone, condamnat în dosarul ”Colectiv”, a fost pus în libertate, în 21 iunie, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (iCCJ). Judecătorii au anulat pedeapsa de 4 ani pe care o primise edilul, iar acesta a fost repus în funcție la Primăria Sectorului 5.

Cristian Popescu Piedone a formulat un recurs în casație (mai multe informații AICI), având câștig de cauză, și a promis, după ce a redevenit edil al sectorului, că ”la Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică”. (detalii AICI)

În același timp, primarul Piedone a transmis și că se va apuca de muncă, încă din prima zi în care a fost repus în funcție, iar evenimentele s-au precipitat. Gândul a prezentat, în exclusivitate, un prim semn de întrebare referitor la ceea ce se întâmplă în Primăria Sectorului 5 de mai mult timp.

Primarul Piedone s-a pus pe treabă și își dorește ”echipa lui”: ”Vă rog să nu mă abuzați!”

Gândul a intrat în posesia unor înregistrări-audio extrem de interesante care demonstrează că primarul Piedone ”se ține de cuvânt” și s-a pus pe treabă după ce a fost reinstalat în funcție.

Personajele surprinse în aceste convorbiri telefonice care s-au desfășurat în ultimele zile ale lunii iunie 2023, ultima dintre ele având loc chiar pe data de 29 iunie, sunt Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 al Capitalei, și directorul economic Valerian Sălăvăstru, prins într-un scenariu în care, de la Direcția Economică a Primăriei Sectorului 5, este detașat ca director general adjunct, pentru șase luni, la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Sectorului 5.

Dar acesta este doar începutul, iar Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate.

La acest moment, potrivit informațiilor publicate pe site-ul DITL Sector 5, conducerea direcției este următoarea.

  • Ionuț Daniel Perniu – director general
  • Mihaela Lazăr – director executiv
  • Alin Claudiu Boboacă – director general adjunct II

Numai că, din informațiile obținute de Gândul, evenimentele se află în plină desfășurare, iar cel care mută piesele pe o tablă de șah nevăzută este chiar primarul Piedone. 

Într-o primă discuție care a avut loc între Cristian Popescu Piedone și Valerian Sălăvăstru, acesta din urmă își manifestă o oarecare dezamăgire față de o relație profesională trecută avută cu primarul Piedone, spunând, totuși, că îi pare rău că edilul a trecut printr-o asemenea ”suferință”, respectiv perioada petrecută în spatele gratiilor.

Pe de altă parte, Valerian Sălăvăstru îl avertizează pe primarul Piedone că este funcționar public și nu poate fi ”abuzat”, iar acesta îi precizează că da, ”încă” este director economic, pentru că, prin concurs, ar trebui să fie director economic adjunct.

Totodată, primarul Piedone îl anunță pe Valerian Sălăvăstru că intenționeze să-l ”ducă” director adjunct la DITL Sector 5, fiindcă poate să îl detașeze.

Valerian Sălăvăstru are și un ”dezavantaj”, așa cum reiese din discuția telefonică, nu a făcut parte din ”echipa” lui Cristian Popescu Piedone, deci cei doi trebuie să se ”cunoască” mai bine.

”- Primarul Piedone: Dacă vă vedeam pe stradă, nu știam cine sunteți.
– Valerian Sălăvăstru: Da, ați venit atunci, ați spus că suntem OK, după aceea mi-ați dat ordin de eliberare. De-asta eu sunt supărat, cumva, pe dumneavoastră…

– Primarul Piedone: Dom`ne, aveți tot dreptul, sunteți o persoană îndreptățită să vă face toate demersurile.
– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc, multă sănătate vă doresc și îmi pare foarte rău pentru suferința pe care ați avut-o.

– Primarul Piedone: (neinteligibil)… și iertarea este atributul doar al lui Dumnezeu. Noi facem păcate, iar el vine și ne iartă.
– Valerian Sălăvăstru: (…)… sunt funționar public, conducere, cu concurs, nu pot fi abuzat… Vă rog frumos…

– Primarul Piedone: Știu, știu. Domnul Sălăvăstru, astăzi sunteți încă director economic.
– Valerian Sălăvăstru: Încă?

– Primarul Piedone: Păi nu… Sunteți aici director economic. Dar sunteți cu concurs pe director economic adjunct.
– Valerian Sălăvăstru: Exact.

– Primarul Piedone: Dumneavoastră știți foarte bine să lucrați cu taxe și impozite. O să vă duc acolo, director general adjunct la Taxe și Impozite.
– Valerian Sălăvăstru: Păi de ce să mă duc? Că am luat concursul.

– Primarul Piedone: Păi pot să vă detașez. Cu tot respectul. 6 luni…
– Valerian Sălăvăstru: Dar de ce să mă detașați?

– Primarul Piedone: Cum de ce să vă detașez? Nu sunteți dumneavoastră bun la Taxe și Impozite?
– Valerian Sălăvăstru: Dar nu vorbim? Acum mă detașați? (…) Nu vorbim sau așa?

– Primarul Piedone: Dar nu sunteți bun la taxe, n-ați venit de acolo, n-a fost prima dumneavoastră dragoste?
– Valerian Sălăvăstru: O fost, sigur că da.

– Primarul Piedone: Vedeți? Putem colabora foarte bine.
– Valerian Sălăvăstru: Domnule primar, o să vedem, vă rog frumos să nu mă abuzați.

– Primarul Piedone: Eu nu vă abuzez. Asta considerați abuz?
– Valerian Sălăvăstru: De ce să mă mutați acolo?

– Primarul Piedone: Ce vi se pare?
– Valerian Sălăvăstru: Că mă abuzați foarte mult. Pe vorbe, să eliberez biroul…

– Primarul Piedone: Asta… Dacă vreți să mă credeți bine, dacă nu, iară bine… Eu n-am dat nicio dispoziție. Știți, excesurile de zel ale anumitor oameni, ca să iasă bine în față… (neinteligibil)
– Valerian Sălăvăstru: Vă rog frumos…

– Primarul Piedone: Dacă cunoașteți ceva referințe despre mine…
– Valerian Sălăvăstru: Păi tocmai, vă știu civilizat.

– Primarul Piedone: În relația interumană, eu nu procedez așa…
– Valerian Sălăvăstru: Vă rog să le spuneți să aibă deferență ei…

– Primarul Piedone: Puteam să nici nu vin în dimineața asta la dumneavoastră…
– Valerian Sălăvăstru: Eu vă mulțumesc foarte mult că ați venit.

– Primarul Piedone: Eu spun că vom colabora. Ați făcut cumva parte din vreo echipă a mea și nu-mi aduc eu aminte?
– Valerian Sălăvăstru: Nu, nu…

– Primarul Piedone: Dați-mi voie să ne cunoaștem mai bine…
– Valerian Sălăvăstru: Dacă aveți considerație față de mine…

– Primarul Piedone: Domnule director, dați-ne voie să ne cunoaștem mai bine. Eu nu vă pun pe drumuri, depinde doar de dumneavoastră dacă vă integrați cu adevărat într-o echipă a mea. Știu capacitățile dumneavoastră, am referințele despre dumneavoastră, și din trecut, și de acum, știu că sunteți un om integru, cu capacități manageriale deosebite, dar n-ați lucrat în echipa mea. Și eu nu vă cunosc. Atunci ne vom cunoaște…
– Valerian Sălăvăstru: Am încredere că, între timp, cățelușii ăștia… Spuneți-le să aibă… M-au crispat. M-au crispat.

– Primarul Piedone: Domnule director, dumneavoastră vă luați după urșii din pădure sau când auziți gura unui om? M-ați auzit pe mine ceva?
– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc, apreciez…”

”Vom vedea exact postul dumneavoastră și unde veți dori dumneavoastră să vă integrați cu adevărat în echipa mea”

Urmează o a doua discuție între cei doi, iar primarul Cristian Popescu Piedone îi mărturisește lui Valerian Sălăvăstru că are nevoie de ”animale administrative”, nu de ”animale politice”.

În ceea ce privește noua organigramă, Cristian Popescu Piedone spune că se va vedea exact postul pe care Valerian Sălăvăstru îl va ocupa, precizându-i chiar: ”Unde veți dori dumneavoastră să vă integrați cu adevărat în echipa mea”. Primarul îi mai spune că își poate lua cu el chiar și secretara sau pe cine mai dorește, pentru că el va face toate demersurile necesare.

”- Primarul Piedone: Domnul Sălăvăstru…
– Valerian Sălăvăstru: Da, dom` primar…

– Primarul Piedone: Am omis… Să nu trezesc lucrări pe la spate sau nu știu ce… Voi face o adresă către Agenția Națională a Funcționarilor Publici, nu neapărat pentru dumneavoastră, pentru toate posturile astea de director general adjunct, pentru că există o sincopă legislativă și vreau să ne lămurească.
– Valerian Sălăvăstru: Am aflat, știu despre dubiul dumneavoastră și nu am nicio problemă, eu știu de dubiul dumneavoastră de ieri… Mulțumesc, da, am înțeles…

– Primarul Piedone: Voiam să dormim liniștiți, nu vreau să moștenesc, ferească Dumnezeu… Mi se dă un răspuns corect, n-am nicio problemă, aia este…
– Valerian Sălăvăstru: Am aflat de asta, mulțumesc frumos.

– Primarul Piedone: Dar, pe viitor, cum v-am spus, pe noua organigramă, dacă dumneavoastră, și cum v-am simțit așa și pentru că, până la urmă, sunteți nu un animal politic, sunteți un animal administrativ… Și eu am nevoie de asemenea specimene.
– Valerian Sălăvăstru: (râde) Da, mulțumesc…

– Primarul Piedone: Pe viitoarea organigramă le vom configura și vom vedea exact postul dumneavoastră și unde veți dori dumneavoastră să vă integrați cu adevărat în echipa mea, cu ce vom trebui să facem atunci, când se vor debloca posturile etc. etc.
– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc frumos, mulțumesc, apreciez.

– Primarul Piedone: Dacă doriți să vă luați secretara și… eu știu ce vreți să vă detașați acolo, să-mi spuneți ca să procedez la detașări, să le aveți acolo.
– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc, da! Mulțumesc, să trăiți!”

”Pe urmă, dumneavoastră, ori vă întoarceți ca director general aici, ori rămâneți director general acolo”

În timpul unei alte discuții purtate între Cristian Popescu Piedone și Valerian Sălăvăstru, acesta din urmă este apelat de primar și rugat să colaboreze foarte bine cu Ionuț Daniel Perniu, director general Taxe și Impozite Locale Sector 5.

Valerian Sălăvăstru este sfătuit ca totul să se desfășoare ca la carte, ”cum și în ce fel”, iar apoi i se laudă activitatea pe care a desfășurat-o, până acum, ”cu mână de fier”.

Din cele spuse de primarul Piedone, Valerian Sălăvăstru a făcut parte dintr-o altă ”tabără”, iar ”euforia” s-a instalat în ambele tabere, la un moment dat, fără să poată fi controlată.

La finalul discuției, primarul Cristian Popescu Piedone îi spune directorului economic Valerian Sălăvăstru că există două variante – să rămână director general la DITL Sector 5, după detașarea de șase luni, ori să fie ”director general aici”, respectiv Direcția Generală Economic din Primăria Sectorului 5, cea care se ocupă de coordonarea, îndrumarea și controlul activităţii economice la nivelul instituţiei.

”- Valerian Sălăvăstru: Alo?
– Primarul Piedone: Dom` director, v-aș ruga, când o să vină domnul Perniu … Să procedați la… cum și în ce fel, să aveți o predare cum și în ce fel și să colaborați în continuare reciproc, și într-o parte, și în alta.

– Valerian Sălăvăstru: Da, da…
– Primarul Piedone: Să vă informeze cum și în ce fel, dumneavoastră să-l informați cum și în ce fel. (…) Multe datorii?

– Valerian Sălăvăstru:…. Aveți de la fosta conducere 80 de milioane de lei în conturi.
– Primarul Piedone: Nu, nu… Avem multe datorii, noi astăzi, de plată către toate…?

– Valerian Sălăvăstru: Deci… Datorii insignifiante și 80 de milioane de lei în Trezorerie. E o situație la Sectorul 5 cum nu cred că o fost vreodată.
– Primarul Piedone: Dom` director, eu știam lucrul ăsta, de-asta știu că ați ținut cu mână de fier, încă o data vă mulțumesc că sunteți cerebral, încă o dată vă mulțumesc că sunteți conștient că n-am făcut nimic din tot circul care nu-mi face onoare, dar astea sunt… Și euforia s-a găsit și în tabăra dumneavoastră, și în tabăra mea, fără a avea control de la unul sau la altul.

– Valerian Sălăvăstru: Așa este, da…
– Primarul Piedone: Dar așa sunt… Așa se întâmplă. Încă o dată, vă rog să colaborați foarte bine cu domnul Perniu, avem multe de vorbit în următoarele șase luni. Pe urmă, dumneavoastră, ori vă întoarceți ca director general aici, ori rămâneți director general acolo.

– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc frumos, da…
– Primarul Piedone: Rămâne la latitudinea dumneavoastră.”

Piedone, ironic: ”Abține-te, dacă ți-a patinat ambreiajul, du-te în service, fă-ți revizia tehnică și treci la muncă”

Urmează, apoi, o discuție telefonică mai scurtă, în care primarul Cristian Popescu Piedone îl asigură pe Valerian Sălăvăstru că actele care trebuiau semnate au fost semnate ”acum”, dar îl avertizează că totul depinde exclusiv de el de acum înainte.

”- Primarul Piedone: Deci e OK, da?
– Valerian Sălăvăstru: Da, e OK.

– Primarul Piedone: Dacă așteptai… Se lucrează, acuma le-am semnat. Te așteptai? Nu, pe bune!
– Valerian Sălăvăstru: Mă aștepam din contra, că… da…

– Primarul Piedone: Măi, taci din gură, mă… M-ai cunoscut? Mă, m-ai cunoscut? Asta-i bine, de tine depinde.
– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc.”

Ultima discuție telefonică – prezentată de Gândul în exclusivitate – care s-a desfășurat între Cristian Popescu Piedone și Valerian Sălăvăstru a avut loc în data de 29 iunie 2023, ora 11:05.

Cel care apelează este chiar Cristian Popescu Piedone, iar discuția capătă, încetul cu încetul, o turnură surprizătoare. Scenariul este mai complicat decât pare la o primă vedere, pentru că sunt și alte personaje ”în decor”, iar unul dintre ele trebuie ”determinat” să elibereze postul de la DITL și să ”dea concurs în altă parte”.

”- Valerian Sălăvăstru: Alo?
– Primarul Piedone: Bună dimineața!

– Valerian Sălăvăstru: Să trăiți, domnule primar!
– Primarul Piedone: Ce faceți?

– Valerian Sălăvăstru: M-am instalat aici, dăm drumul la treabă.
– Primarul Piedone: Bravo! Vezi că… Planul l-am definitivat și vine pe post și ăla care a câștigat postul de… turcul ăla… Nu știu cum îl cheamă.

– Valerian Sălăvăstru: Akan (n.red. – Osman Akan, director general adjunct Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 5).
– Primarul Piedone: Akan. El va veni în locul lu` Isabela.

– Valerian Sălăvăstru: Da, dom` primar, sigur.
– Primarul Piedone: Deci va veni în locul lu` Isabela, nu știu ce pregătire are el pe-acolo, da` am încredere în tine… ce faci.

– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc.
– Primarul Piedone: Apucă-te, rumegă și colectează bani. Ce știi tu să faci mai bine.

– Valerian Sălăvăstru: Așa fac, așa fac.
– Primarul Piedone: Bine… Și spune-mi, postul ăsta de director general adjunct la Taxe și Impozite e post ocupat prin concurs?

– Valerian Sălăvăstru: A lu`Akan da, și al lu` ăsta tot da, celălalt, adjunct Boboacă (Alin Claudiu Boboacă, director general adjunct II Direcția de Impozite și Taxe Locale Sector 5).
– Primarul Piedone: Și-al lu` Perniu?

– Valerian Sălăvăstru: Al lu` Perniu, director general, este tot prin concurs.
– Primarul Piedone: Bine, o să facem într-un fel să definitivăm acolo și să dea ăsta concurs în altă parte, și să dai tu concurs, să elibereze postul, și să rămâi definitiv pe postul ăla.

– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc frumos, apreciez, mulțumesc.
– Primarul Piedone: Ți-am zis, șase luni vezi cum dansezi. Abține-te (…), dacă ți-a patinat ambreiajul, du-te în service, fă-ți revizia tehnică și treci la muncă.

– Valerian Sălăvăstru: Da, așa fac.
– Primarul Piedone: Bine, sănătate!
– Valerian Sălăvăstru: Mulțumesc. Trăiți!”

După cum se poate constata parcurgând aceste discuții, primarul Piedone a intrat tare ”în pâine”, apăsând pedala de accelerație și fiind extrem de scrupulos în a-și (re)construi ”echipa” lui.

Gândul va urmări, în continuare, acest subiect, cu atât mai mult cu cât ”manipularea” de către primarul Sectorului 5 a unui concurs pentru ocuparea funcției de director general al DITL nu este cea mai bună dovadă că s-a trecut, cu adevărat, la muncă susținută.


Citește și:

PNL Sector 1 ACUZĂ un atac la siguranța energetică a bucureștenilor: ”Clotilde Armand lasă 20.000 de apartamente fără căldură și apă caldă”

EXCLUSIV VIDEO | Crima comisă de Alex a șocat oamenii din comuna Calopăr, unde a crescut ucigașul lui Melis. Primar: ”Nu știm ce-a fost în capul lui”

Clotilde Armand și Nicușor Dan, trimiși să-și facă o poză în fața unei clădiri dărăpănate: ”Poate le povestiți cetățenilor cum ați salvat voi orașul!”

EXCLUSIV | CAB admite recursul ADU în dosarul privind anularea Planului Urbanistic General. Cauza, trimisă spre rejudecare: ”SUFERĂ un oraș întreg”

EXCLUSIV | Producția de tehnică militară a intrat ”la apă”? Președintele ASIAA: ”România a primit ordinul să tragă frâna de mână!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii