VIDEO| Festivalul ”Ion Dichiseanu” revine la Adjud, locul de care nu voia să se desprindă nici după moarte. ”De aici avea sângele vișiniu de rapidist”

A doua ediție a Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este pe cale să debuteze la Adjud, orașul natal al „lordului scenei românești”, acolo unde, cu 87 de ani înainte de trecerea de la cele sfinte, vedea lumina zilei chiar la Pavilioanele CFR. „M-am născut rapidist, tai venele și vezi sânge vișiniu”, este ceea ce spunea mereu, mărturisesc fiica și soția marelui actor, Ioana Dichiseanu și Simona Florescu, în interviul la Gândul Exclusiv.

La doi ani de la pierderea marelui actor, o nouă ediție a Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, dedicat neuitării, este pe ultima sută de metri înainte de ridicarea cortinei. Evenimentul are loc și de această dată în orașul natal al lui Ion Dichiseanu, locul unde a venit pe lume chiar la Pavilioanele CFR, care i-a marcat pentru totdeauna viața.

Rapidul nu era doar o echipă de fotbal pentru marele actor

„Rapidist adevărat, tai venele și vezi sânge vișiniu”, amintește Simona Florescu vorbele pe care le spunea mereu marele actor.

La câteva străzi distanță se năștea, ani mai târziu, cel care urma să îi fie soț Ioanei Dichiseanu, Adrian Artene, împreună cu care i-a dăruit o nepoată, pe Anastasia.

Pentru el, Rapidul nu era doar o echipă de fotbal, era un capitol din existența lui. O oglindă a suferinței, a bucuriilor trecătoare, a sensului. Era născut rapidist. Dacă ar citi acum aceste rânduri, ar spune, desigur: «Nu merit eu! Șterge tot și scrie: sunt, simplu, rapidist! Copil născut la marginea șinelor de tren din Adjud și prin sângele căruia curge sânge vișiniu». Destinul a făcut ca el, dar și eu să ne naștem, la interval de 44 de ani, la doar două blocuri distanță. Pe aceeași stradă dintr-un orășel de provincie, pe manșeta șinelor de tren.

Cu numai câteva zile înainte să adoarmă, l-am anunțat, la telefon, că Rapidul promovase în Liga 1. El era într-un colț de Terapie Intensivă, unde nu avea vreun radio sau televizor. Primea fiecare veste despre Rapid ca pe o binecuvântare. I-am făgăduit atunci că se va însănătoși și vom fi prezenți la inaugurarea noului stadion din Giulești, alături de nepoțica lui, Anastasia, căruia îi lăsase moștenire imnul Rapidului – «Suntem peste tot acasă!»”, scria Adrian Artene, directorul editorial al Grupului de presă Gândul, la câteva zile de la pierderea marelui actor Ion Dichiseanu.

Anastasia, așa cum a mărturisit Ioana Dichiseanu la Gândul Exclusiv, dorește să fie artistă, ca bunicul ei, și să scrie, ca tatăl ei.

Adjud, „capitala culturală” a României pentru trei zile

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este un omagiu adus de familia, prietenii și colaboratorii marelui actor, care a trecut la cele veșnice acum doi ani. Cea de-a doua ediție a evenimentului in memoriam va avea loc la Adjud, orașul natal al marelui actor Ion Dichiseanu, în perioada 19-21 mai, la Casa de Cultură „Tudor Vornicu”.

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” este dedicat în exclusivitate marelui actor, pentru talentul deosebit cu care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă.

Invitați din lumea artei, cinematografiei, teatrului și spectacolului vor merge în weekend în orașul natal al iubitului actor, care devine astfel, pentru trei zile, ”capitala culturală” a României, au dezvăluit Ioana Dichiseanu și Simona Florescu, în interviul la Gândul Exclusiv.

Doi ani de la pierderea marelui actor

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani și a fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Bellu din București.

La un an de la deces, în 2022, Ioana Dichiseanu și-a propus să-i păstreze memoria vie, fondând Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care a debutat pe 20 mai anul trecut și a inclus proiecții de filme, piese de teatru, lansări de carte și concerte ale unor cunoscuți artiști.

O sinteză emoționată a primei ediții a festivalului a fost realizată de organizatori într-un scurt material video:

Personalitatea marelui actor a fost evocată și cu ocazia celei de-a 13-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc, care a avut loc la începutul lunii august 2022, la Iași. Pe scenele din Iași au fost prezenți, prin urmașii lor, și mari actori români trecuți la cele veșnice. Astfel, Gala CineMemoriam, unul dintre evenimentele premium ale acestei ediții, a fost dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaștere în cadrul unicului festival dedicat exclusiv filmului românesc. La Ateneul Național din Iași, actorii Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu au fost evocați în cadrul unui eveniment complet, cu secvențe din viața acestora și unde apropiații și membrii familiei au fost prezenți. La Ateneu a fost reunită o serie de fotografii, lucruri și obiecte care au aparținut actorului Ion Dichiseanu, sub titlul „Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu”, care a putut fi vizitată până la sfârșitul lunii august, la Galeria Regală de Artă.

Festivalul a fost evocat de Andrei Giurgia, managerul proiectului, prezent la Gândul Exclusiv, alături de fiica și soția lui Ion Dichiseanu.

Invitații speciali ai ediției a doua a Festivalului ”Ion Dichiseanu”

Ediția a doua a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care debutează vineri 19 mai, îi are ca protagoniști pe Florin Piersic, Pavel Bartoș, Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Simona Florescu, Daniela Condurache, George Rotaru și Adrian Artene, soțul Ioanei Dichiseanu, director editorial al grupulul de presă Gândul.

Programul include proiecții de film, expoziții de fotografie, spectacole de muzică, spectacole de teatru, discuții și întâlniri. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Adjud și Casa de Cultura „Tudor Vornicu” și produs de Asociația Artis, sub coordonarea lui Andrei Giurgia.

Printre evenimentele premium ale ediției se numără și spectacolul de teatru ”One Man aproape Show”, cu Pavel Bartoș, o întâlnire specială cu actorul Florin Piersic – Marile întâlniri | Florin Piersic despre Ion Dichiseanu și spectacolul muzical în aer liber „Amintește-ți clipa 2.0”, cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru.

Tot în cadrul ediției de anul acesta, Ioana Dichiseanu, fiica actorului Ion Dichiseanu, va lansa albumul cu muzică portugheză ”O meu fado”, primul de pe piața din România.

Actorul Florin Piersic, unul dintre invitații de seamă ai ediției, va împărtăși câteva clipe din prietenia lui de-o viață cu Ion Dichiseanu, care a început în anul 1966 pe platourile de filmare, povestesc organizatorii Festivalului de Teatru, Film și Muzică de la Adjud.

„A fost o prietenie care a durat o viață. Pe Dichi l-am invitat la Festivalul Serile Filmului Românesc, la Iași. Se întâmpla în 2019. Mi-am permis să-l invit pentru că acest festival ieșean mi-a fost dedicat. Am petrecut împreună o săptămână grozavă și ne-am bucurat. Dincolo de întâlnirile cu publicul, am putut să stăm la șuetă și să povestim”, a mărturisit actorul Florin Piersic.

Programul complet al Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”

Evenimentele vor avea loc timp de trei zile:

 𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟵 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯

Ora 𝟭𝟳.𝟬𝟬 – 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶:

  • discursuri oficiale;
  • prezentare making of de la prima ediție a festivalului, din mai 2022;
  • prezentarea temelor și a invitaților de anul acesta sub formă de rezumat video;
  • vernisajul expoziției fotografice cu tematică – filmul ”Clipa”, serialul ”Toate pânzele sus”, relația de prietenie dintre Ion Dichiseanu și Florin Piersic;
  • lansare CD muzical Ioana Dichiseanu ”𝑂 𝑚𝑒𝑢 𝑓𝑎𝑑𝑜” – album cu muzică portugheză, primul de pe piața din România;

Ora 𝟭𝟴.𝟬𝟬 – 𝗗𝗲𝘇𝗯𝗮𝘁𝗲𝗿𝗲: 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂 𝗶̂𝗻 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹 𝘀̗𝗶 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂𝗹 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀𝗰

Participă: Ileana Popovici, Mircea Radu, Laurențiu Damian, Pavel Bartos, Mirabela Dauer, Ioana Dichiseanu, Adrian Artene, Simona Florescu.

Ora 𝟮𝟬.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹ul 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗙𝗮𝘇𝗮𝗻𝘂𝗹 (regia Alexandru Mâzgăreanu) – Teatrul Nottara București

𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟮𝟬 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟯

Ora 𝟭𝟰.𝟯𝟬 – 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗲 𝗥𝗲𝘁𝗿𝗼𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮 ”𝑇𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑎̂𝑛𝑧𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑢𝑠” (regia Mircea Mureșan)

Ora 𝟭𝟲.𝟬𝟬 – 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗖𝗗 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹 – 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂– ”𝐴𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̗𝑡𝑒-𝑡̗𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎” și relansarea cărții ”𝐴𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙, 𝑚𝑎𝑖 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑠 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑛𝑑𝑎”, de Ion Dichiseanu (editura Polirom)

Ora 𝟭𝟳.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗺𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮𝗹 „𝐴𝑚𝑖𝑛𝑡𝑒𝑠̗𝑡𝑒-𝑡̗𝑖 𝑐𝑙𝑖𝑝𝑎 2.0” IN MEMORIAM Ion Dichiseanu, cu Mirabela Dauer, Daniela Condurache, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu și George Rotaru (în Piațeta ”Ion Dichiseanu”)

Ora 𝟮𝟬.𝟬𝟬 – 𝗦𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂 ”𝗢𝗻𝗲 𝗠𝗮𝗻 A𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝗦𝗵𝗼𝘄”, 𝗰𝘂 𝗣𝗮𝘃𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗿𝘁𝗼𝘀̗ (scenariul și regia Pavel Bartoș) – cu sprijinul Teatrului Odeon București

𝗗𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰𝗮̆, 𝟮𝟭 𝗺𝗮𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮

Ora 𝟭𝟰.𝟬𝟬 – 𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 ”𝐶𝑙𝑖𝑝𝑎” (regia Gheorghe Vitanidis)

Ora 𝟭𝟴.𝟯𝟬 – 𝗜̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗲 𝗰𝘂 𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 Florin Piersic – ”𝗠𝗮𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗮̂𝗹𝗻𝗶𝗿𝗶 |𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗻 𝗣𝗶𝗲𝗿𝘀𝗶𝗰 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂”

Ora 𝟮𝟬.𝟯𝟬 – 𝗜̂𝗻𝗰𝗵𝗶𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂, 𝗙𝗶𝗹𝗺 𝘀̗𝗶 𝗠𝘂𝘇𝗶𝗰𝗮̆ ”𝗜𝗼𝗻 𝗗𝗶𝗰𝗵𝗶𝘀𝗲𝗮𝗻𝘂”. Concluzii și anunțarea ediției următoare.

Urmăriți interviul integral cu Ioana Dichiseanu, Simona Florescu și Andrei Giurgia, la Gândul Exclusiv:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Florin Piersic, Mirabela Dauer și Pavel Bartoș se strâng la Adjud, în memoria marelui actor Ion Dichiseanu! Dezvăluiri despre festival

EXCLUSIV | Fiica lui Ion Dichiseanu împlinește una dintre ultimele dorințe ale marelui artist, la Festivalul de la Adjud. ”Tata și-ar fi dorit mult”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Regele Charles, cerință specială! Suveranul britanic a insistat să îl cunoască pe directorul SRI: „Vreau...
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
Cele patru cuvinte cu care noul președinte al Nigeriei și-a aruncat țara în haos din...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Calendar ortodox 3 iunie 2023. Ce sărbătoare este sâmbătă?
Regele Charles al III-lea a ajuns în România! Programul monarhului britanic
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
Lacul Cinciș și legendele terifiante care înconjoară locul atins de mâna lui Dumnezeu
GREȘEALĂ făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Luiza Melencu TRĂIEȘTE! Monica Melencu, anunț după patru ani: Sunt duse în...
Acoliții lui Putin la un pas să se încaiere. Cecenii i-au transmis lui Prigojin că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Felicitări și mesaje de Rusalii 2023. Cele mai frumoase urări și imagini pentru 4 și...