EXCLUSIV | Piața imobiliară e blocată, dar Primăria lui Piedone plătește unui afacerist-abonat o chirie de 7,5 milioane €, cu 25% peste prețul zonei! Legăturile cu Dorin Cocoș

EXCLUSIV | Piața imobiliară e blocată, dar Primăria lui Piedone plătește unui afacerist-abonat o chirie de 7,5 milioane €, cu 25% peste prețul zonei! Legăturile cu Dorin Cocoș
Publicat: 02/10/2023, 07:00

În data de 18 septembrie 2023, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 5 – condusă de Cristian Popescu Piedone – a aprobat, fără rezerve, o hotărâre prin care administrația locală și-a prelungit cu 5 ani statutul de chiriaș în clădirea de pe Str. Fabrica de Chibrituri nr. 9-11. Contractul anterior expirase în data de 19 iunie a acestui an, iar conducerea primăriei a dorit să administreze sectorul din aceeași clădire.

Este vorba despre 9927,15 mp – subsol, parter, mezanin + 4 etaje -, chiria urmând a fi plătită, firește, de la bugetul local. Până aici nu ar fi fost nicio problemă. Numai că suspiciunile apar când discutăm despre noii termeni ai contractului în valoare de 7,5 milioane de euro! În condițiile în care piața imobiliară pare blocată, Primăria lui Piedone nu a ezitat să plătească o chirie… cu 25% peste prețul zonei! La un simplu calcul, ar reieși faptul că bugetul Sectorului 4 a fost ”scuturat” serios.

Gândul prezintă informații de ultimă oră care demonstrează că Primăria Sectorului 5 nu se uită la bani și-i aruncă ”fără număr” atunci când în scenariu se află chiar sediul impunător în care lucrează Cristian Popescu Piedone și subordonații.

Din toată această ”afacere” controversată iese câștigătoare firma care închiriază această clădire, respectiv SC TATI GRUP DDBB SRL, reprezentată de Sorin Dumitru-Alexandru în calitate de director general.

Tabloul general este, însă, unul cu multe pete de umbră și ramificații neașteptate, o primă impresie fiind aceea că ori negociatorii lui Cristian Popescu Piedone au dat dovadă de o superficialitate evidentă atunci când au negociat chiria pentru următorii 5 ani cu SC TATI GRUP DDBB SRL, ori întregul scenariu a fost cusut cu ață albă, iar cetățenii Sectorului 5 se pot resemna cu ideea că milioane de euro sunt extrase din bugetul local ca și cum ar fi vorba despre un sac fără fund.

  • La ”cârma” SC TATI GRUP DDBB SRL se află familia Birișiu, numele afaceristului Ionuț Birișiu fiind vehiculat și în faimosul dosar ANRP;
  • SC TATI GRUP DDBB SRL este, de mult timp, o firmă ”abonată” la contractele din Sectorul 5 al Capitalei, potrivit SEAP.
  • SC TATI GRUP DDBB SRL a apărut în atenția opiniei publice și după ce Ana Oros a murit sfâșiată de câini în zona Lacul Morii.

Gândul a încercat să obțină și punctul de vedere al lui Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, în legătură cu hotărârea Consiliului Local,  însă acesta nu a putut fi contactat până la ora apariției acestui articol.

Comisia de negociere a chiriei a trecut la treabă, Consiliul Local a spus: ”Da!”

În luna iunie a anului 2020, Primăria Sectorului 5 închiria – de la aceeași firmă, SC TATI GRUP DDBB SRL – clădirea din Str. Fabrica de Chibrituri nr. 9-11. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 3 ani, până în 2023.

În luna martie a acestui an, primăria condusă de Piedone a fost notificată de SC TATI GRUP DDBB SRL că va expira contractul de închiriere. În astfel de condiții, pentru a nu rămâne, cumva, pe drumuri, Primăria Sectorului 5 a transmis către SC TATI GRUP DDBB SRL o invitație de participare la ședința de negociere a prețului pentru un nou contract de închiriere.

SC TATI GRUP DDBB SRL, invitată de Primăria Sectorului 5 să participe la sedința de negociere a chiriei și să depună o ofertă

După cum precizam mai sus, clădirea în care lucrează Cristian Popescu Piedone și echipa sa este una impunătoare, cu patru etaje, subsol, parter și mezanin, suprafața totală fiind de 9927,15 mp.

Suprafețe utile cadastrate – clădirea în care se află sediul Primăriei Sectorului 5

În consecință, evenimentele s-au precipitat, iar în data de 6 septembrie a acestui an a fost finalizat raportul comisiei de negociere a chiriei viitoare și a taxei de administrare.

În data de 18 septembrie, Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat raportul final întocmit de comisia de negociere, contractul de închiriere și contractul de administrare/mentenanță.

Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat raportul final întocmit de comisia de negociere, contractul de închiriere și contractul de administrare/mentenanță

”Preț mediu zonă, între 9 euro/mp și 10 euro/mp”

Potrivit raportului procedurii, semnat de administratorul public Iulian Constantin Cârlogea, Primăria Sectorului 5 a încheiat un ”contract de achiziție publică” – servicii de închiriere spațiu într-o clădire de birouri, dotată cu utilități și locuri de parcare -, fiind întocmit și un raport de evaluare a ”situației din teren”.

Au fost analizate prețurile/mp din zonă, iar concluzia a fost aceea că prețul mediu al chiriei pentru clădirea în care lucrează Cristian Popescu Piedone s-ar situa între 9 – 10 euro/mp.

Bugetul local Sector 5 va asigura plata chiriei pentru 5 ani

Două runde de negocieri ”dure”

Cu toate ”cărțile” pe masă, inclusiv prețul mediu al chiriei pe metru pătrat în zonă, reprezentanții Primăriei Sectorului 5 s-au așezat la masa negocierilor cu reprezentanții firmei SC TATI GRUP DDBB SRL.

Prima rundă de negocieri a avut loc în data de 5 septembrie, iar Sorin Dumitru-Alexandru – directorul general al SC TATI GRUP DDBB SRLa cerut 2 euro/mp plus TVA în ceea ce privește serviciile de mentenanță care urmează a fi asigurate pe perioada contractului de închiriere.

În ceea ce privește chiria, SC TATI GRUP DDBB SRL a propus, inițial, 12,5 euro/mp plus TVA, peste prețul mediu al chiriilor din zona respectivă.

Negociatorii primarului Cristian Popescu Piedone au cerut:

  • 10,5 euro/mp plus TVA – chirie lunară
  • 1,5 euro/mp plus TVA – mentenanță
Prima rundă de ”negocieri”

Cum cele două părți nu au ajuns la un compromis în prima fază, s-a propus o a doua rundă de negocieri, o zi mai târziu, în data de 6 septembrie 2023.

De la bun început, Sorin Dumitru-Alexandru – directorul general SC TATI GRUP DDBB SRL – nu a fost de acord cu propunerea reprezentanților Primăriei Sectorului 5, astfel că a pus pe masă o nouă variantă.

  • 11 euro/mp plus TVA – chirie lunară
  • 2 euro/mp plus TVA – mentenanța asigurată pe perioada contractului.

Negociatorii lui Cristian Popescu Piedone s-au opus și au înaintat altă propunere, numai că, atenție, tot peste prețul mediu al chiriei pe metru pătrat din zonă.

  • 10,5 euro/mp plus TVA – chiria
  • 2 euro/mp plus TVA – mentenanța.

Acesta a fost momentul în care directorul general SC TATI GRUP DDBB SRL a cerut timp de gândire suplimentar pentru a se sfătui cu oamenii de la vârful societății, iar ulterior s-a declarat de acord cu propunerea negociatorilor lui Cristian Popescu Piedone.

Runda a doua a negocierilor

Într-un final, părțile au bătut palma, cum se spune, iar Primăria Sectorului 5 va plăti, de la bugetul local, o chirie mai mare decât chiria medie pe metru pătrat din zona respectivă, ceea ce va avea ca rezultat cheltuirea suplimentară a mai multor milioane de euro.

  • 10,5 euro/mp/lună plus TVA – chirie
  • 2 euro/mp/lună plus TVA – mentenanță

La încheierea contractului de închiriere, Primăria Sectorului 5 a fost reprezentată de:

  • Iulian Constantin Cârlogea – Administrator Public
  • Ionuț Perniu – director general Direcția Generală Economică
  • Florina Dragnea – director general Direcția Generală Juridică
  • Aurelia Negru – director general Direcția Generală de Achițiziții și Administrativă
  • Bogdan Gabriel Pintileasa – director executiv Direcția Administrativă
Extras din contractul încheiat între Primăria Sectorului 5 și SC TATI GRUP DDBB SRL

În consecință, la un calcul sumar, primăria condusă de Cristian Popescu Piedone urmează să plătească, lună de lună, timp de 50 de luni, aproximativ 124.087,5 euro (chirie plus mentenanță), sumă la care se va adăuga, firește, și TVA 19%.

Per total, peste 6.204.375 euro (fără a calcula și TVA-ul) vor ajunge la SC TATI GRUP DDBB SRL după cei cinci ani de contract cu Primăria Sectorulu 5.

Ținând cont de prețul mediu pe metru pătrat al chiriilor din zonă – 9-10 euro/mp, așa cum au stabilit chiar reprezentanții primăriei – această ”afacere” făcută de Primăria Sectorului 5 ridică semne de întrebare firești, fiindcă 12,5 euro/mp (așa cum s-a decis într-un final – chirie plus mentenanță) înseamnă 25 % în plus, respectiv aproximativ 1,87 milioane euro din total.

Cine se află în spatele SC TATI GRUP DDBB SRL

SC TATI GRUP DDBB SRL are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. A fost înființată în data de 15 august 2005, iar în anul 2022 a avut o cifră de afaceri de 11.668.667 RON. În același an, potrivit termene.ro, SC TATI GRUP DDBB SRL a avut 30 de angajați.

Firma are și două puncte de lucru permanente, unul dintre ele aflându-se chiar în clădirea în care funcționează Primăria Sectorului 5 al Capitalei.

  • Strada FABRICA DE CHIBRITURI, Nr. 9-11, BUCURESTI, SECTORUL 5, Sector 5, Județ București
  • Strada FABRICA DE CHIBRITURI, Nr. 7-9, BUCURESTI, SECTORUL 5, Sector 5, Județ București

Acționarii/asociații SC TATI GRUP DDBB SRL sunt soții Birișiu (afaceristul Ionuț Birișiu și avocata Maria Mădălina Birișiu), iar administratorul societății este Ionuț Birișiu.

Maria-Mădălina Birișiu: ”Nu comentez”

Contactată de Gândul și întrebată cum comentează faptul că Primăria Sectorului 5 a decis să plătească o chirie lunară mai mare decât chiria medie pe metru pătrat din respectiva zonă, Maria-Mădălina Birișiu – asociat în firma SC TATI GRUP DDBB SRL – a declarat că nu poate comenta pe marginea unei hotărâri luate de Consiliul Local al Primăriei Sectorului 5 și că toate procedurile au fost respectate.

Totodată, Maria Mădălina Birișiu nu a dorit să comenteze nici în legătură cu contractele pe care firma SC TATI GRUP DDBB SRL le-a obținut, de-a lungul timpului, la Primăria Sectorului 5 al Capitalei.

Ionuț Birișiu și Maria-Mădălina Birișiu sunt extrem de bine conectați cu mediul de afaceri, fiind asociați, asociați unici sau administratori la mai multe firme.

Sursa – termene.ro

SC TATI GRUP DDBB SRL, amintită și în scandalul morții Anei Oros, ucisă de câinii vagabonzi la Lacul Morii

Afacerile familiei Birișiu nu se rezumă numai la societățile în care apar soții Ionuț și Maria Mădălina, ci și la alte companii deținute de Adrian Birișiu – prieten, pe Facebook, cu primarul Cristian Popescu Piedone – și Carol Andrei Birișiu.

Acesta din urmă este medic Chirurgie Plastică și Estetică, iar potrivit surselor Gândul are mai multe contracte cu clinici cunoscute, printre ele numărându-se inclusiv ”Regina Maria”, ”Medicover” sau ”MedLife”.

Aceleași surse au mai transmis, în exclusivitate pentru Gândul, că soții Birișiu, în anul 2020, au scos la vânzare clădirea Tati Center pentru suma de 18 milioane de euro.

Ionuț și Mădălina Birișiu dețin și Restaurantul Marea Neagră din Mamaia, iar firma lor a fost amintită și în scandalul morții Anei Oros, ucisă de câinii vagabonzi la Lacul Morii.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități după tragedie, unul dintre terenurile pe unde a trecut Ana Oros înainte de a fi ucisă de câinii vagabonzi – proprietate înregistrată cu adresa Drumul al Roșu 70-90 – aparține firmei Tati Grup DDBB. Terenul a fost înregistrat în anul 2022, după ce a fost cumpărat de la Vista Bank.

Proprietarii aveau obligația de a le împrejmui terenul și de a curăța vegetația.

Numele lui Ionuț Birișiu, vehiculat în dosarul ANRP

Numele lui Ionuț Birișiu a fost vehiculat în celebrul dosar ANRP, legat de despăgubirile ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, apărând ca făcând parte din cercul format de Daniel Moldoveanu, Ion Sterian, Aurel Nicolae, Georgian Surdu și Dorin Cocoș.

În anul 2017, omul de afaceri Horia Simu, trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a făcut o plângere împotriva soluției de clasare dispusă tot de DNA față de alte 8 persoane, acuzate, inițial, de complicitate la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită. Între acestea se afla și Ionuț Birișiu, administratorul SC TATI GRUP DDBB SRL.

  • Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte persoane, pentru presupuse fapte de corupţie privind despăgubiri acordate pentru un teren în municipiul Constanţa, prejudiciul fiind calculat la peste 7,7 milioane de euro.
  • Faptele de corupţie ar fi fost comise în legătură cu modalitatea de oferire a despăgubirilor pentru un teren din Constanţa, pentru care Horia Simu cumpărase drepturi litigioase, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro.
  • Procurorii au susţinut că persoane cu funcţii de conducere din Administraţia Prezidenţială, Ministerul Mediului şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat de la acea vreme ar fi intervenit pentru ca Simu să obţină despăgubirile.

Pe latură civilă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea deciziei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlurilor de despăgubire în favoarea societăţii Rosintaly Management Limited, în cotă de 75%, a lui Aurel Nicolae, în cotă de 15%, şi a lui Ionuţ Birișiu, în cotă de 10%, în cuantum total de 37.243.500 lei.

Daniel Moldoveanu – fostul director al Oficiului pentru Informaţii Integrate din cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii şi fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale – a susținut că a discutat cu prietenul lui Gabriel Surdu, fostul șef al RAAPPS, care i-a spus că avea acces la șefii ANRP. În schimbul sprijinului pe care urmau să îl ofere, Moldoveanu și Surdu ar fi urmat să primească de la Horia Simu, prin interpuși, procente din drepturile litigioase deţinute de Horia Simu prin intermediul ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED.

Cu privire la suma de 100.000 lei, reprezentând preţul cesiunii, Moldoveanu a susţinut în fața anchetatorilor că nu cunoaşte cine l-a stabilit, când şi cum a fost plătit, dar că banii trebuiau plătiți pentru că el rezolvase totul prin intermediul prietenului său de la RAAPPS. După ce a fost soluţionat dosarul şi au fost vândute acţiunile obţinute cu titlu de despăgubire, Daniel Moldoveanu a susţinut în fața anchetatorilor că au fost încasaţi aproximativ 400.000 euro de la avocatul Ionuț Birișiu, iar din aceşti bani nu a primit nicio sumă.

Marin Ștefănel Dan: ”Atât s-a putut…”

Marin Ștefănel Dan, fost viceprimar și primar general interimar al Capitalei, consilier local la Primăria Sectorului 4, a tras un semnal de alarmă referitor la contractul semnat între Primăria Sectorului 5 – condus de Cristian Popescu Piedone – și firma SC TATI GRUP DDBB SRL.

Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 5 ani, iar suma care urmează a fi plătită pentru chirie și mentenanță, din bugetul local, este enormă – nu mai puțin de 7,5 milioane de euro.

”Contractul a fost semnat, cu câteva zile în urmă, de administrația Piedone. Atât ne costă închirierea acestei clădiri. 125.000 euro lunar plus TVA, mai exact, la un cost de 12,5 euro/metru pătrat.

Faceți și dumneavoastră calculul, eu vă spun că în Pipera există chirii mult mai mici decât 12,5 euro pe metru pătrat, dar… atât s-a putut”, a spus Marin Ștefănel Dan într-o scurtă filmare postată pe Tik Tok.


Citește și:

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să întoarcă Bucureștiul în anii ’50! Avocat: ”Conduce ofensiva proprietății publice împotriva proprietății private”

COPY-PASTE la Primăria Sectorului 1 | Viceprimar: ”Clotilde Armand pune în aplicare, cu altă denumire, un proiect al consilierilor locali PNL!”

EXCLUSIV | Înfrângere usturătoare! Nicușor Dan, obligat de Tribunalul București să emită certificat de urbanism în cazul ”PUZ Primăverii 1”!

Dinu Gheorghe, consilier PNL S1: ”Oamenii numiți de Clotilde Armand BLOCHEAZĂ campania de combatere a consumului de droguri în școli”

EXCLUSIV | Cum îl teroriza dealerul Maru, prietenul lui Vlad Pascu, pe propriul său tată. ”Un pericol real și iminent!” Ce arme au ridicat polițiștii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii