Război în Ucraina, ziua 50: Vladimir Putin spune că Rusia va redirecționa exporturile de energie către Asia: „Va fi dureros pentru Occident” / ONU: Aproape 2.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei

Război în Ucraina, ziua 50: Vladimir Putin spune că Rusia va redirecționa exporturile de energie către Asia: „Va fi dureros pentru Occident” / ONU: Aproape 2.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14/04/2022, 20:33
Actualizat: 14/04/2022, 23:00

Ministerul rus al Apărării a ameninţat miercuri seara că va lovi centre de comandă din capitala ucraineană Kiev, pe care Moscova a renunţat să o asedieze, acuzând Ucraina de atacuri şi sabotaje pe teritoriul Rusiei. Avertismentul vine la o zi după ce un pod feroviar rusesc cheie pentru armata Kremlinului a fost distrus la granița cu Ucraina. Ziarul ucrainean Ukraîinska Pravda amintește că Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Kievului încă din primele zile ale invaziei, concentrând forțe terestre semnificative în apropierea capitalei ucrainene, după care s-a regrupat pentru a ataca alte obiective. Un tir de rachetă ucrainean a provocat un incendiu la bordul unui crucișător rusesc, Moskva, au anunțat miercuri seară autoritățile ucrainene. Pentagonul a anunțat că Statele Unite vor oferi un ajutor militar masiv Ucrainei, inclusiv tehnică militară mai grea decât cea livrată până în prezent. Uniunea Europeană acordă încă 500 de milioane de euro Ucrainei ca ajutor militar.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 23:00 – Volodimir Zelenski, acuzații dure la adresa Germaniei și Ungariei, țări care nu renunță la petrolul rusesc: „Își câștigă banii din sângele altor oameni”

„Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o problemă de afaceri și bani”, a spus Zelenski, într-un interviu acordat BBC. „Acum este o problemă de supraviețuire”.

Președintele a reiterat, de asemenea, solicitările ca mai multe arme să fie furnizate Ucrainei, spunând că acestea nu primesc provizii suficient de repede pentru a respinge asaltul Rusiei.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 22:50 – Avertismentul șefului CIA: E posibil ca Rusia să recurgă la arme nucleare tactice în Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat – joi – că Statele Unite nu tratează „cu superficialitate” posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arma nucleară tactică în Ucraina, în condițiile în care continuă să se confrunte cu dificultăți pe câmpul de luptă.

UPDATE ora 22:00 – Franţa va trimite un convoi cu echipamente umanitare la frontiera României cu Ucraina

Franţa a anunţat, joi seară, că va trimite un convoi cu 50 de tone de materiale destinate serviciilor de urgenţă din Ucraina până la frontiera dintre România şi Ucraina, de unde vor fi preluate de autorităţile ucrainene, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax.

Un convoi de 40 de vehicule care transportă 50 de tone de echipamente de salvare va pleca vineri dimineaţă din Franţa şi va ajunge la frontiera României cu Ucraina, anunţă Direcţia generală pentru siguranţă civilă de la Paris.

Este vorba de materiale şi instrumente pentru localizarea victimelor aflate sub dărâmături, precum şi de echipamente pentru stingerea incendiilor. Vor fi livrate Ucrainei inclusiv 12 vehicule de stingere a incendiilor şi 12 vehicule de intervenţie pentru salvarea persoanelor, a explicat Alexandre Jouassard, comandantul Direcţiei generale pentru siguranţă civilă.

„Sunt materiale destinate incidentelor care se produc în Ucraina, în special cazurilor clădirilor prăbuşite din cauza bombardamentelor”, a subliniat Jouassard.

UPDATE ora 21.30 – Motivul pentru care oligarhii îi rămân loiali lui Putin, în ciuda sancțiunilor (DOCUMENTAR)

În urma invaziei militare ordonate de Vladimir Putin în Ucrainei, Occidentul a răspuns prin adoptarea mai multor pachete de sancțiuni, care au ca scop principal subminarea capacității Kremlinului de a finanța războiul și diminuarea capacităților de producție ale țării.

UPDATE ora 20:10 – Soarta a milioane de persoane cu dizabilități din Ucraina este în pericol, spune ONU

Viețile a aproximativ 2,7 milioane de persoane cu dizabilități sunt în pericol în Ucraina, a avertizat un comitet al ONU, relatează The Guardian.

Specialiștii au citat informații potrivit cărora mulți oameni sunt blocați sau abandonați în casele lor, în centrele de îngrijire și în orfelinate, fără provizii de bază sau medicamente.

„Comitetul este profund îngrijorat de faptul că soarta persoanelor cu dizabilități din Ucraina este, în mare parte, în pericol. Persoanele cu dizabilități au acces limitat sau nu au acces la adăposturi și refugii sigure, iar mulți au fost separați de rețelele lor de asistență”, conform sursei citate.

UPDATE ora 19:50 – ONU: Aproape 2.000 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, dar cifrele reale sunt „considerabil mai mari”

Începând cu 12 aprilie, numărul civililor morți în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, din 24 februarie a fost de 1.932, a anunțat, joi, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Acesta a avertizat că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”, potrivit CNN.

OHCHR a mai spus că cel puțin 2.589 de civili au fost răniți de la începutul invaziei.

„Ostilitățile în creștere și susținute în regiunile de est și de sud ale Ucrainei continuă să conducă la creșterea nevoilor umanitare”, a adăugat sursa citată.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 19:45 – Ce „jucării” conține „coletul” de 800 de milioane de dolari pe care SUA îl va trimite în Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus miercuri președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite vor trimite națiunii sale arme, muniții și alte tipuri de asistență de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari.

FOTO: citinewsroom.com

UPDATE ora 19:17 – Republica Moldova acuză armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni pentru reîntregirea forțelor proruse din Transnistria

Republica Moldova a acuzat joi armata rusă că încearcă să recruteze cetățeni moldoveni, la câteva zile după ce serviciile de informații militare britanice au declarat că Moscova încearcă să își refacă forțele din Ucraina prin recrutarea în regiunea separatistă Transnistria.

UPDATE ora 19:00 – DOCUMENTAR | Putin și Stalin, uniți de o decizie malefică: deportarea 

Deportarea s-a practicat încă din antichitate și se practică și în prezent. Încă de la sfârșitul lunii martie, mii de ucraineni au fost luați cu forța și duși în Rusia. La acea vreme, primăria orașului Mariupol relata că cei mai mulți au fost luați din raionul Livoberejni, aflat sub controlul trupelor ruse. (Citește mai departe aici….)

UPDATE ora 18:57 – Rusia amenință cu arme nucleare și hipersonice dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o exclavă din inima Europei, potrivit Reuters.

UPDATE ora 18:35 – Marea Britanie susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Liz Truss: „Sunt libere să își aleagă viitorul fără interferențe”

Marea Britanie anunță că va susține Suedia și Finlanda să aderare la NATO, a declarat joi ministrul de externe Liz Truss, potrivit CNN.

UPDATE ora 17:30 – Vladimir Putin spune că Rusia va redirecționa exporturile de energie către sud și est, în viitorul apropiat

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că Rusia încearcă să își concentreze exporturile pe „piețele cu creștere rapidă” din sudul și estul țării în viitorul apropiat. El a avertizat că „încercările țărilor occidentale de a constrânge” furnizorii ruși „vor afecta în mod inevitabil întreaga economie mondială”, notează CNN.

„Este necesară diversificarea exporturilor. Trebuie să presupunem că, în viitorul apropiat, livrările de energie în direcția vest vor fi reduse. Prin urmare, este important să consolidăm tendința din ultimii ani: pas cu pas, reorientăm exporturile noastre către piețele cu creștere rapidă din sud și est. Pentru a face acest lucru în viitorul apropiat, este timpul să identificăm infrastructura cheie și să începem construcția ei”, a declarat președintele rus, joi, în timpul unei întâlniri cu companiile energetice.

Putin a adăugat că nu există o alternativă rezonabilă la gazul rusesc, avertizând că, dacă rezervele de energie rusești vor fi oprite, acest lucru va afecta întreaga economie mondială și va avea consecințe „dureroase”.

„Încercările țărilor occidentale de a elimina furnizorii ruși și de a înlocui resursele noastre energetice cu surse alternative vor afecta inevitabil întreaga economie mondială. Consecințele unui astfel de pas pot deveni foarte dureroase și, în primul rând, pentru inițiatorii unei astfel de politici înșiși. Ceea ce este surprinzător aici este că așa-zișii noștri parteneri din țări neprietenoase recunosc că nu se pot descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv gaze naturale, de exemplu”, a spus el.

„O alternativă rezonabilă pentru Europa pur și simplu nu există. Da, este posibil, dar acum, nu există. Toată lumea înțelege acest lucru; pur și simplu nu există volume pe piața globală în acest moment și livrări din alte țări – în primul rând din Statele Unite, care poate fi trimis în Europa – va costa consumatorii mult mai mult și va afecta nivelul de trai al oamenilor și competitivitatea economiei europene”, a spus Putin.

Joi, Putin a mai spus că au existat probleme în plata livrărilor de export de energie rusă.

„Băncile din țări neprietenoase întârzie transferul plăților. Vă reamintesc, s-a stabilit deja ca plățile pentru resursele energetice să se facă în moneda națională, pentru a se îndepărta treptat de dolar și euro. În general, ne propunem să creștem radical ponderea decontărilor în monede naționale în sistemul de comerț exterior”, a spus Putin.

UPDATE ora 17:11 – Ipoteză-șoc: „Serghei Șoigu a ieșit din joc. A suferit un atac de cord și a ajuns la Terapie Intensivă. Ar putea ajunge invalid, dacă supraviețuiește”

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi „ieșit din joc”, după ce a suferit un atac de cord în urma căruia a ajuns la Terapie Intensivă. Acum, el riscă să rămână invalid, scrie presa din Ucraina.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu / FOTO: agora.md

UPDATE ora 17:00 – Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război

Rusia și Ucraina au efectuat un al patrulea schimb de prizonieri, a declarat joi vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, citat de CNN.

„Un al patrulea schimb de prizonieri a avut loc astăzi la ordinele președintelui Volodimir Zelenski”, a scris ea pe Telegram.

„Au fost eliberați cinci ofițeri și 17 soldați, precum și opt civili, inclusiv o femeie. Treizeci dintre cetățenii noștri pleacă astăzi acasă”, a spus ea.

Detaliile despre câți prizonieri ruși au fost eliberați în schimb nu au fost disponibile imediat, Rusia încă nu a confirmat schimbul.

UPDATE ora 16:39 – Televiziunea de stat rusă a prezentat imagini cu soldaţi ucraineni care s-ar fi predat, în Mariupol. Kievul nu a confirmat informația

Într-un videoclip scurt, mai mulţi bărbaţi în camuflaj sunt văzuţi mergând cu mâinile ridicate, în semn de predare, în timp ce alţii poartă o persoană rănită pe o targă.


UPDATE ora 16:22 – Cristian Diaconescu: Afirmațiile lui Volodimir Zeleneski sunt preocupante, dar nu sunt elemente de escaladare a războiului care ar pune în pericol România și Polonia

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de părere că „afirmațiile lui Volodimir Zeleneski sunt preocupante, dar nu sunt elemente de escaladare a războiului care ar pune în pericol România și Polonia”. El afirmă că liderul de la Kiev „se află într-un moment foarte complicat și păstrarea atenției opiniei publice internaționale e importantă pentru războiul din Ucraina”.

Președintele PMP Cristian Diaconescu / Sursă Foto: Captură Video

UPDATE ora 14:40: Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că deschide dosare penale pentru presupuse acte de tortură pe care le-ar fi comis militarii ucraineni asupra celor ruși, a anunțat The Guardian.

Comitetul, care instumentează infracțiunile majore, a declarat că unii soldați ruși au fost capturați de forțele ucrainene în regiunile Zaporojie și Nikolaiev și au fost deținuți ilegal de serviciul de securitate al Ucrainei.

UPDATE ora 11:41: Noi conversații halucinante între soldații ruși și familiile, prietenii lor de acasă au apărut în presa internațională. Într-un apel telefonic postat de the Telegraph, un soldat râde împreună cu prietena lui despre violurile comise de ruși în Ucraina.

UPDATE ora 10:51: Atrocitățile comise de soldații ruși împotriva civililor din Ucraina continuă să provoace revoltă în întreaga lume. Duminică, jurnaliștii AFP au asistat la o scenă cutremurătoare: momentul în care o mamă recunoaște după pantofi trupul fără viață al fiului ei, aruncat într-o groapă, în apropierea unei benzinării.

UPDATE ora 9:00 – Statele Unite analizează dacă să trimită la Kiev un oficial de rang înalt al cabinetului Biden, într-o demonstrație de solidaritate cu Ucraina, a declarat miercuri o sursă, transmite Reuters. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken sau secretarul Apărării Austin Lloyd sunt potențiali candidați pentru a face această vizită surpriză la Kiev, a spus sursa.

UPDATE ora 04:25 -Refuzul preşedinelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron de a denunţa un ”genocid” în Ucraina al armatei ruse este ”foarte dureros”, declară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Dacă sunt adevărate, aceste declaraţii sunt foarte dureroase pentru noi”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, aflaţi într-o vizită la Kiev, relatează CNN.

UPDATE ora 03:36 – Uniunea Europeană a aprobat miercuri o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene.

„Următoarele săptămâni vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm și să ne intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, citat de CNN.

UPDATE ora 02:25 – Statele Unite au anunțat că vor oferi un ajutor militar masiv Ucrainei, inclusiv tehnică militară mai grea decât cea livrată până în prezent. Pentagonul a declarat miercuri că va furniza vehicule blindate, artilerie și elicoptere.

Președintele american a anunțat că a deblocat o nouă tranșă de ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari, în cursul unei convorbiri telefonice purtate miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Aceste noi livrări americane vor include o parte din „echipamentele foarte eficiente pe care le-am livrat deja” Ucrainei, dar și „noi capacități”, inclusiv „sisteme de artilerie” și „transportoare blindate de personal”, a precizat executivul american.

UPDATE 0ra 01:30 – Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a avertizat liderii ucraineni să „aibă grijă” și să își încuie „bine de tot” ușile noaptea după ce Kievul l-a arestat pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, relatează Reuters.

Medvedciuk, unul dintre aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin în Ucraina, a fost capturat marți de Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce acesta fugise în luna februarie de la domiciliul său unde se afla în arest.

UPDATE 00:58 – Un tir de rachetă ucrainean a provocat un incendiu la bordul unui crucișător rusesc, Moskva, au anunțat miercuri seară autoritățile ucrainene. Un consilier al președintelui ucrainean, Oleksii Arestovich, a confirmat pe Youtube loviturile ucrainene împotriva navei, fără a preciza însă locația acesteia.

Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au provocat daune majore navei rusești”, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii sudice Odesa, Maxim Marșenko.

„Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor”, a spus Oleksii Arestovich, asigurând că „510 membri ai echipajului” se află la bord, relatează defenseromania.ro

UPDATE ora 00:26 – Ministerul rus al Apărării a ameninţat miercuri că va lovi centre de comandă din capitala ucraineană Kiev, pe care Moscova a renunţat să o asedieze, acuzând Ucraina de atacuri şi sabotaje pe teritoriul Rusiei.

Vedem încercări de sabotaj şi atacuri ale forţelor ucrainene asupra unor ţinte de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Dacă astfel de evenimente vor continua, armata rusă va lovi centre decizionale, inclusiv la Kiev, ceea ce armata rusă s-a abţinut să facă până acum”, a declarat Igor Konaşenkov , purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, relatează Agerpres.

Forţele ruse s-au retras din regiunea Kiev la sfârşitul lunii martie. Timp de o lună au încercat, fără succes, să încercuiască capitala.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului