18 persoane reținute în cazul fraudelor bancare cu un prejudiciu de 15 milioane de euro

18 persoane reținute în cazul fraudelor bancare cu un prejudiciu de 15 milioane de euro
Publicat: 01/04/2013, 11:08
Actualizat: 26/03/2019, 19:08

Alte 13 persoane suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperați ulterior din credite bancare obținute cu acte falsificate, în dosarul cu prejudiciu de 15 milioane de euro, au fost reținute, numărul suspecților reținuți în acest caz ridicându-se la 18, relatează MEDIAFAX.

Potrivit anchetatorilor, inițial au fost emise cinci ordonanțe de reținere, iar până la sfârșitul audierilor, care au avut loc în noaptea de duminică spre luni, alte 13 persoane au fost reținute.

La sediul DIICOT Călărași, unde timp de aproape 20 de ore au avut loc audierile, s-au adunat zeci de rude ale suspecților, dar nu au fost înregistrate incidente.

În prezent, cei 18 suspecți pe numele cărora au fost emise ordonanțe de reținere se află în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar în cursul zilei de luni urmează să fie prezentate magistraților Tribunalului Călărași, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Suspecții sunt acuzați de sprijinirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Călărași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Călărași, au făcut, duminică, 80 de percheziții în localitatea Sintești, din Ilfov, în București și în județele Constanța, Giurgiu și Ialomița, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în obținerea unor beneficii financiare substanțiale, prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

DIICOT anunța că în acest dosar, cu un prejudiciu evaluat la peste 15 milioane de euro, sunt cercetate 38 de persoane suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperați ulterior din credite bancare obținute cu acte falsificate.

Potrivit sursei citate, membrii grupării au realizat o activitate infracțională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial București, privind comiterea unor fraude bancare de proporții, sub coordonarea liderilor Mihai Stan și Ruse Daniel.

Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 și 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele împrumutate și dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obținute prin utilizarea unor documente falsificate.

Mihai Stan și Daniel Ruse sunt arestați preventiv din toamna anului trecut, într-un dosar privind fraude bancare de 22 de milioane de euro.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) informa atunci că învinuiții din dosarul fraudelor bancare ale grupării Stan-Ruse sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către liderii grupării.

Din cauza complexității dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la București de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pentru o înșelăciune de șapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Călărași pentru fraude de 15 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun