Ales Biliatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, CONDAMNAT la 10 ani de închisoare în Belarus

Ales Biliatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, CONDAMNAT la 10 ani de închisoare în Belarus
Ales Bialiatski | Foto - Profimedia Images
Publicat: 03/03/2023, 14:58
Actualizat: 03/03/2023, 15:02

Ales Biliatski, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 – alături de două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina) – a fost condamnat la 10 ani de închisoare de un tribunal din Belarus.

Ales Biliatski, împreună cu Valentin Stefanovich și Vladimir Labkovici, au fost arestați și închiși după protestele de amploare din Belarus, în timpul cărora s-a demonstrat împotriva realegerii în funcția de președinte a lui Alexandr Lukașenko, aliatul lui Vladimir Putin și cel care este etichetat drept ”ultimul dictator al Europei”.

Este vorba despre ”act flagrant de nedreptate”  și despre ”răzbunare”, au transmis reprezentanții Amnesty International încă de la începerea acestui proces, cei trei acuzați pledând ”nevinovat”.

Ales Biliatski a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar Valentin Stefanovich și Vladimir Labkovici la 9, respectiv 7 ani de detenție. Cei trei au fost acuzați de autorități că, în timpul protestelor din anul 2020, au introdus sume de bani în țară, prin contrabandă, pentru a ajuta la destabilizarea regimului și pentru a ”finanța opoziția”.

Ales Bialiatski a fondat ”Viasna în anul 1996”

Ales Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fondat Viasna în 1996 – organizație neguvernamentală pentru drepturile omului – la doi ani după ce Lukașenko a devenit primul președinte al Belarusului independent în 1994.

Viasna a fost, inițial, un grup creat pentru a ajuta participanții la miting arestați și familiile acestora. De aceea, inițial, Viasna a avut numele ”Viasna-96”.

  • 15 iunie 1999 – organizația a fost înregistrată ca Centrul pentru Drepturile Omului ”Viasna”. Este un ONG național cu biroul central în Minsk și organizații regionale în majoritatea orașelor din Belarus.
  • 28 octombrie 2003 – Curtea Supremă a Republicii Belarus a anulat fără temei înregistrarea organizației Viasna pentru participarea la observarea alegerilor prezidențiale din 2001.
  • 6 martie 2004 – Centrul pentru Drepturile Omului ”Viasna” a devenit membru al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH).

Viasna are aproximativ 200 de membri în Belarus. Organizația este condusă de Consiliu și președintele Consiliului, ales de Congresul General.

În anul 2011, Ales Bialiatski a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ”evaziune fiscală”, într-o acțiune considerată pe scară largă ca ”motivată politic în urma alegerilor prezidențiale anterioare revendicate de Lukașenko”, notează The Moscow Times.


Citește și:

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

ANALIZĂ | Vicepreședintele Comisiei Europene, despre ”Rusia de azi”: ”TOTALITARISMUL a revenit în Europa. Violența declanșată asupra ucrainenilor este comparabilă cu Teroarea Roșie a lui Stalin”

Alexei Navalnîi, după un an de război în Ucraina: ”Adevăratele cauze ale conflictului sunt dorința lui PUTIN de a păstra puterea cu orice preț și obsesia pentru moștenirea sa istorică”

Rusia, nemulțumită că Moldova își continuă DRUMUL PRO-EUROPEAN și sub noul guvern. Zakharova: ”Calea Ucrainei și a Țărilor Baltice, cursul Chișinăului e puțin probabil să se schimbe”

Plasat pe ”lista celor mai căutați” din Rusia, jurnalistul care a ajutat la dezvăluirea complotului împotriva lui Alexei Navalnîi a fost exclus de la Premiile BAFTA. Ce motiv a invocat poliția britanică

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York