LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 12: China anunță că este dispusă să medieze conflictul / A treia rundă de negocieri, programată la ora 16:00 / Zelenski amenință trupele ruse: Nu va exista niciun loc liniștit pe pământ pentru voi. Cu excepția mormântului

LIVE UPDATE. Rusia invadează Ucraina, ziua 12: China anunță că este dispusă să medieze conflictul / A treia rundă de negocieri, programată la ora 16:00 / Zelenski amenință trupele ruse: Nu va exista niciun loc liniștit pe pământ pentru voi. Cu excepția mormântului
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/03/2022, 08:00
Actualizat: 07/03/2022, 23:58

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că a ucis civili, în contextul în care o familie din orașul ucrainean Irpin a fost ucisă, chiar în timp ce încerca să fugă din calea războiului, pe un culoar despre care forțele armate de la Moscova au zis că este sigur. Prețul petrolului a crescut cu 10% și este la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani din cauza crizei din Ucraina. Luni ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri de pace. Acțiunea militară a Rusiei nu se va opri până nu vor fi îndeplinite cerințele Moscovei, spune Vladimir Putin.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE 23:50 – Vicepremierul Rusiei: Dacă Europa renunță la petrolul rusesc, rezultatele vor fi „catastrofale”

Vicepremierul rus Alexander Novak spune că interzicerea importurilor de petrol rusesc în Occident ar duce la „consecințe catastrofale” pentru piața globală și ar putea împinge prețurile la peste 300 de dolari pe baril.

Mai mult, acesta a declarat că Europa ar avea nevoie de mai mult de un an pentru a putea să înlocuiască petrolul din Rusia cu țiței din alte surse.

Prețul avansat de oficialul rus este mai mult decât dublu față de prețurile actuale. După ce a atins un maxim de 139,13 dolari pe baril luni dimineața, prețul țițeiului Brent – un etalon internațional – a scăzut la aproximativ 125 de dolari per baril.

UPDATE 23:00 – Negocierile de pace de luni s-au încheiat

A treia rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia privind pacea s-a încheiat, a anunțat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Podoliak a spus că au existat unele „mici progrese” în ceea ce privește organizarea coridoarelor umanitare, notează BBC.

Un negociator ucrainean a afirmat că nu s-a ajuns la niciun acord care să îmbunătățească semnificativ situația de pe teren la nivel general.

UPDATE 21:00 – Irlanda: Bărbat arestat după ce a intrat cu camionul în poarta Ambasadei Rusiei la Dublin

Un bărbat a fost arestat, luni, în Irlanda, după ce a intrat cu un camion în poarta Ambasadei Rusiei de la Dublin. Martorii oculari au declarat că au văzut un bărbat care a trecut cu un camion prin porțile instituției. Martorii au spus că după ce a distrus porțile ambasadei, bărbatul a coborât din camion și a început să distribuie fotografii cu victime ale conflictului din Ucraina.

UPDATE 19:00 – Un pod distrus de rachetele armatei ruse a rămas singura cale de evacuare a localnicilor din Irpin

Un pod distrus de bombardamentele armatei ruse a devenit singura cale de acces din și spre Irpin, un oraș situat în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei. Luni, 2.000 de persoane, între care și 200 de copii, au fost evacuați luni de autorități din orașul Irpin, care este ținta bombardamentelor armatei ruse de câteva zile.

UPDATE 18:00 – Ministru britanic: „Occidentul nu a acționat suficient de rapid față de amenințarea Rusiei”

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat luni că Occidentul „nu a acționat suficient de devreme sau suficient de ferm” ca răspuns la masarea de trupe de către președintele rus, Vladimir Putin, la granița cu Ucraina. Altfel spus, aceasta susține că Vladimir Putin nu a luat în serios avertismentele statelor occidentale în ceea ce privește o eventuală invadare a Ucrainei

UPDATE 17:40 – PF Daniel: ”Războiul din Ucraina, declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent”

Patriarhul Daniel spune, într-un mesaj transmis în prima zi a Postului Paștelui, că războiul din Ucraina, declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran și independent, a obligat sute de mii de ucraineni să plece din țara marcată de violență și suferință, de aceea este necesară în continuare ajutorarea refugiaților ucraineni care tranzitează România sau rămân aici pentru o vreme.

UPDATE 17:00 – Crucea Roșie critică gestul Ucrainei de a organiza o conferință de presă cu soldați ruși luați prizonieri

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) critică gestul Ucrainei de a organiza o conferință de presă cu soldați ruși luați prizonieri și a reamintit că inamicii capturaţi trebuie trataţi cu „demnitate”, precizează AFP. În acest timp, Moscova acuză Kievul că îi „torturează” pe militarii închişi.

UPDATE 15:59 – Bombardierele americane survolează România. Le poți vedea pe Flightradar în timp real

Patru bombardiere strategice de tip B-52, din cadrul Forţelor Aeriene ale SUA, efectuează luni zboruri deasupra României. Aeronavele au decolat din Marea Britanie și nu vor ateriza pe teritoriul țării noastre.

UPDATE 15:40 – Ucraineni răniți în bombardamentele din Kiev, aduși în România. Numărul refugiaților care primesc îngrijiri medicale la Iași a crescut

Doi ucraineni răniți în urma bombardamentelor de la Kiev au fost aduși la Iași, cu fracturi la picioare. Cei doi pacienți, în vârstă de 19 și 44 de ani, au ajuns pe 4 martie la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, unde au fost supravegheați timp de două zile. Luni dimineață au fost transferați la un centru de traumă în Israel.

UPDATE 15:25 – Boris Johnson: Marea Britanie nu va relaxa condițiile de acordare a vizelor pentru cetățenii ucraineni

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a respins luni apelurile diverselor organizații privind relaxarea condițiilor de acordare a vizelor pentru cetățenii ucraineni care fug de conflictul din Ucraina.

UPDATE 15:17 – Kremlinul cere ca Ucraina să recunoască Crimeea ca fiind parte a Rusiei

Kremlinul a anunțat luni că poate opri războiul din Ucraina „în orice moment” dacă autoritățile de la Kiev vor îndeplini condițiile impuse de Moscova.

UPDATE 14:40 – Vasile Dîncu: Dacă Moscova nu este oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată. UE trebuie să facă mai mult

„Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică (..) este ameninţată. Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru creşterea rezilienţei acestor state”, a spus Vasile Dîncu, prezent la baza militară de la Kogălniceanu. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 14:16 – A treia rundă de negocieri între Ucraina și Rusia este programată în această după-amiază

A treia rundă de negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia este programată să înceapă luni, la ora 16:00, a anunțat, pe Twitter, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Agenția de presă de stat rusă TASS a anunțat duminică faptul că negociatorul rus Leonid Slutsky a confirmat, de asemenea, că discuțiile vor avea loc pe 7 martie, notează CNN.

Locația acestei întâlniri nu a fost dezvăluită. Prima rundă de discuții a avut loc pe 28 februarie, iar a doua pe 3 martie, ambele desfășurându-se în Belarus.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba se vor întâlni joi în Antalya, Turcia, a transmis Lavrov.

UPDATE 14:00 – Aproximativ 2.000 de civili au fost evacuați până acum din orașul Irpin

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Poliției din Ucraina, care nu au precizat și în ce perioadă au avut loc evacuările. Ucrainenii care fugeau de Irpin au fost prinși în bombardamentele forțelor ruse duminică și forțați să se ascundă pentru a se salva, au declarat martori Reuters.


UPDATE 13:22 – Peste 20.000 de copii refugiați din Ucraina învață să spună ”dim” – ”acasă” în România. Opera Comică pentru Copii încearcă să le aline dorul de casă cu poveștile copilăriei

Opera Comică pentru Copii oferă spectacole gratuite pentru copiii celor aproape 50.000 de refugiați ucraineni care au ales să rămână în România.

UPDATE 12:30 – Bucureștiul, înfrățit cu Kiev și ajutor de un milion de euro pentru Ucraina din partea capitalei noastre

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se reunește luni pentru a dezbate și vota mai multe proiecte care prevăd ajutoare pentru Ucraina, precum și un protocol de „înfrățire” între București și capitala țării vecine, Kiev. De asemenea, un al proiect prevede aprobarea unui protocol pentru spectacolul umanitar „We Are One”, care ar urma să se desfășoare pe Arena Națională.

UPDATE 11:53 – China anunță, pentru prima dată de la izbucnirea războiului, că este dispusă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a subliniat că prietenia dintre Beijing și Moscova este încă foarte puternică – în ciuda sancțiunilor aplicate de Occident Rusiei, după invadarea Ucrainei – și spune că China este deschisă să ajute la medierea păcii.

Beijingul a refuzat, până acum, s-și condamne aliatul, după ce luna trecută a promovat un parteneriat strategic „fără limite” între cele două țări, scrie The Guardian

„Prietenia dintre cele două popoare este solidă, iar perspectivele viitoare de cooperare ale ambelor părți sunt foarte vaste”, a spus Wang într-o conferință de presă luni.

Dar el a spus că statul chinez este „dispus să lucreze cu comunitatea internațională pentru a efectua medierea necesară, atunci când este necesar”.

UPDATE 11:13 – Continuă coșmarul din Ucraina. Mai multe blocuri au fost distruse în urma atacurilor de duminică noapte

Bombardamentele au continuat duminică noapte în mai multe locații din Ucraina, iar pe rețelele de socializare au apărut din nou imagini cu blocuri de locuit care ar fi lovite de rachetele rusești.

Noi imagini dramatice au apărut pe rețelele de socializare din orașele din Ucraina bombardate de armata rusă.

UPDATE 10:40 – Rusia a instruit toate site-urile și serviciile de stat să treacă la sistemul de nume de domenii rusesc până la 11 martie, potrivit mass-media de stat rusești.

Mulți se tem că această mișcare este un semn că Rusia începe pregătirile active pentru deconectarea de la internetul global.

„Rusia a început pregătirile active pentru deconectarea de la internetul global. Cel târziu pe 11 martie, toate serverele și domeniile trebuie să fie transferate în zona rusească. În plus, sunt colectate date detaliate despre infrastructura de rețea a site-urilor”, a anunțat Nexta într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 10:34 – Fost șef al CIA, generalul David Patraeus, despre războiul declanșat de Putin în Europa: În cazul Moldovei, putem fi îngrijorați 

Orașul Odessa și Republica Moldova sunt în pericol în contextul războiului din Ucraina, a avertizat generalul american David Patraeus, fost director al CIA în 2011 și 2012 și fost Comandant al forțelor Statelor Unite din Afganistan.

Într-un interviu acordat CNN, generalul american a explicat că situația din teren în Ucraina este deosebită, iar forța rezistenței civile este mult mai bine organizată și mai impresionantă decât cea a rezistenței franceze din cel de-al Doilea Război Mondial. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 10:20 – Anonymous susține că a „spart” mai multe posturi TV rusești și transmite imagini ale războiului din Ucraina

Grupul de hackeri Anonymous susține că a piratat emisiunile TV de stat ruse pentru a transmite imagini cu războiul din Ucraina.

Într-o postare pe Twitter, Anonymous afirmă că a piratat canale precum Russia 24, Channel One și Moscow 24, pe lângă serviciile rusești de streaming Wink și Ivi.


Într-o postare separată, grupul a transmis că este implicat „în cea mai mare operațiune Anonymous văzută vreodată”, adăugând că este îngrijorată de faptul că unele guverne ar putea să o vadă ca pe o amenințare și să efectueze operațiuni de tip fals flag pentru a o discredita.

„Amintiți-vă de noi când diverse puteri își îndreaptă atenția către noi, pentru că se va întâmpla”, a spus Anonymous. „Putem schimba lumea în bine. Aceasta a fost întotdeauna ideea”.

UPDATE 9:05 – Cum arată sosia lui Vladimir Putin. Trăieşte printre ucraineni şi se teme pentru viaţa sa

Slawek Sobala, un polonez de 53 de ani, a fost timp de 8 ani singura sosie cunoscută a președintelui rus Vladimir Putin, un job despre care spune că i-a adus venituri mari, scrie marca.com. În prezent, Sobala locuiește în orașul polonez Wroclaw, unde se află o mare comunitate de ucraineni. Viaţa sa a devenit mult mai agitată după ce Rusia a invadat Ucraina. Sobala susţine că acum se teme pentru viaţa sa din cauza asemănării fizice cu Vladimir Putin. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 8:49 – Rusia anunță că va deschide mai multe culoare verzi pentru a permite civililor să scape

Rusia va deschide, luni, noi coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene pentru a permite civililor să evacueze, relatează presa de stat, citată de BBC.

Încetarea focului va avea loc de la ora 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT), potrivit ministerului rus al Apărării, cu rute de evacuare stabilite în capitala Kiev, precum și în Harkov, Mariupol și Sumy. Toate aceste orașe sunt în prezent sub o operațiune de asalt a Rusiei.

Oficialii ucraineni nu au confirmat încă acest lucru.

În weekend, două încercări de a deschide un culoar verde pentru a permite civililor să plece din Mariupol au eșuat.

Oficialii ucraineni au spus că acest lucru este cauzat de faptul că Rusia a continuat să bombardeze orașul.

UPDATE 8:40 – Se pare că Japonia discută cu Statele Unite și alte țări europene despre posibilitatea interzicerii importurilor de petrol rusesc.

Întrebat despre un potențial embargo asupra importurilor de petrol rusești, secretarul șef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno a refuzat să vorbească despre discuțiile purtate de Japonia cu Statele Unite, transmite Kyodo News, citat de The Guardian.

3,63% din importurile de țiței ale Japoniei de anul trecut au fost din Rusia, relatează Reuters.

Anunțul vine după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că SUA și aliații europeni iau în calcul această posibilitate.

UPDATE 8:00 – Orașul Mykolaiv, situat în sudul Ucrainei, lângă Marea Neagră, a fost bombardat de trupele ruse

Forțele ruse au bombardat orașul luni dimineață. Imaginile cu atacul au fost postate pe Twitter de reporterul New York Times Michael Schwirtz.


Primarul orașului, Oleksandr Senkevych, a confirmat informația într-un mesaj postat pe Facebook, în care a scris că trupele ruse au tras în clădiri rezidențiale din localitate.

„Sunt multe obuze în oraș care nu au explodat… nu vă apropiați, nu le ridicați și nu încercați să le mutați”, a avertizat Senkevych.


UPDATE 7:00 – „Nu vom ierta. Nu vom uita”, avertizează Zelenski

Într-un discurs adresat națiunii duminică seara, Zelenski a avertizat trupele ruse că îi va pedepsi pe cei care au comis atrocități în Ucraina, adăugând că „singurul loc liniștit” care îi așteaptă va fi mormântul.

Cele mai importante declarații:

  • „Nu vom ierta casele distruse.
  • Nu vom ierta împușcarea oamenilor neînarmați. Distrugerea infrastructurii noastre.
  • Nu vom ierta.
  • Sute și sute de victime. Mii și mii de suferințe.
  • Și Dumnezeu nu va ierta. Nu azi. Nu mâine. Nu. Și în loc de Iertare, va fi o Zi a Judecății. Sunt sigur de asta.”

Zelenski a avertizat forțele ruse că se vor confrunta cu „o zi de judecată” pentru „crima deliberată” comisă țării sale.

  • Câte astfel de familii au murit în Ucraina?
  • Nu vom ierta. Nu vom uita. Vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități în acest război pe pământul nostru.
  • Vom găsi fiecare nenorocit care a tras în orașele noastre, oamenii noștri, care ne-au bombardat pământul, care au lansat rachete.
  • Nu va exista niciun loc liniștit pe acest pământ pentru voi. Cu excepția mormântului.”

UPDATE 6:20 – Armata ucraineană anunță că forțele ruse continuă să arunce rachete din Belarus asupra locuințelor din Ucraina.

Într-un raport operațional publicat chiar înainte de ora locală 7:00, personalul general al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că Rusia continuă să „încalce regulile dreptului internațional umanitar” bombardând civili și coridoarele verzi, precum și prin desfășurarea de echipamente și muniție în cartierele rezidențiale, conform The Guardian.

Armata mai notează că orașul Irpin de la periferia vestică a Kievului a fost „privat de lumină, apă și căldură de mai bine de trei zile”, adăugând că: „nu există hrană și apă, ocupanții le-au interzis locuitorilor să-și părăsească casele. ”

UPDATE 6:00 – Prețul petrolului a crescut cu peste 10% și se apropie de maxime istorice, după ce riscul unei interdicții americane și europene asupra țițeiului rusesc a amenințat cu un șoc stagflaționist pentru piețele mondiale.

Valoarea de referință globală pentru țițeiul Brent a atins 139,13 USD pe baril la începutul tranzacționării, luni, un salt de peste 20 USD la închiderea de vineri de 118,03 USD. Creșterea a venit după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că America și aliații sunt în discuții pentru interzicerea importurilor din Rusia, notează The Guardian.

Valoarea maximă de 147,50 USD a fost atinsă în iulie 2008, dar unii analiști cred că acest punct ar putea fi depășit din cauza impactului geopolitic al crizei din Ucraina.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ