Oana Sivache (director ASSMB) și Bogdan Furtună (manager Spital Colțea), puși sub acuzare pentru luare și dare de mită / Control judiciar 60 de zile

Publicat: 27/03/2024, 09:51
Actualizat: 27/03/2024, 13:41

Oana Sivache, director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a ajuns, miercuri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). La sediul DNA s-a prezentat și Ioan Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea.

„Oana Sivache și Bogdan Furtună au fost puși sub acuzare pentru luare, respectiv dare de mită, în legătură cu licitatiile de la spitalele Sf. Luca și Colțea. Amândoi au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.

După ce acuzațiile le-au fost aduse la cunoștință, Oana Sivache și Bogdan Furtună au părăsit sediul DNA.

UPDATE – 13.25 DNA o acuză pe Oana Sivache că ar fi primit o mită de aproape 40.000 de lei de la Bogdan Furtună

Oana Sivache și Bogdan Furtună sunt acuzați de procurorii DNA de luare, respectiv dare de mită. Cei doi au fost puși sub control judiciar. Potrivit procurorilor, șefa ASSMB ar fi primit de la managerul Spitalului Colțea foloase necuvenite de 39.295 lei. Mai precis, Furtună i-ar fi plătit lui Sivache chiria și utilitățile pentru imobilul în care locuia cu familia. În schimbul acestui „serviciu”, directoarea ASSMB l-ar fi numit pe presupusul mituitor în funcția de manager interimar al Spitalului Colțea.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27 martie 2024, față de inculpații:

SIVACHE GABRIELA-OANA, la data faptei director general/director general adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

FURTUNĂ IOAN-BOGDAN, manager interimar la Spitalul Clinic Colțea din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 01.07.2023 – 27.02.2024, inculpata Sivache Gabriela-Oana, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la inculpatul Furtună Ioan-Bogdan foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa A.S.S.M.B. l-ar fi ocupat împreună cu familia.

În schimbul obținerii acelor foloase, inculpata Sivache Gabriela-Oana ar fi făcut demersuri pentru ca inculpatul Furtună Ioan-Bogdan să fie numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea, începând cu data de 04.11.2022.”, au arătat procurorii.

Ce obligații au cei doi inculpați

DNA a precizat și care sunt obligațiile inculpaților Oana Sivache și Bogdan Furtună.

„Inculpaților Sivache Gabriela-Oana și Furtună Ioan-Bogdan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată),
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele.

Inculpaților Sivache Gabriela-Oana și Furtună Ioan-Bogdan li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai transmit reprezentanții DNA.

UPDATE – 12:15 Sivache: „Niciodată nu am luat șpagă”

La ieșirea din sediul DNA, Oana Sivache a declarat că pe numele ei au fost făcute două denunțuri, autorii fiind două persoane aflate în acest dosar.

Sunt două denunțuri, făcute de persoanele pentru care eu am făcut sesizarea în trecut, a rămas doamna avocat să facă o copie după dosar, cum am  detalii, atât cât am voie să vorbesc, o să vă comunic. Aștept și eu să vedem dosarul. Nu, categoric nu (n.red. – nu a luat mită).

Soțul meu plătește chiria. Nu (n.red. – nu vine din alte surse). Noi trăim din salariu. Nu am alte venituri. S-au făcut niște sesizări și este normal să se facă verificări. Înțeleg că nu am voie să dau declarații din dosar. Niciodată nu am luat șpagă, nu am cerut, nu am dat un leu… Aștept să vedem exact dosarul (n.red. – întrebată dacă își va da demisia de la cînducerea ASSMB), nu pot să vă spun, în acest moment, nimic. Dar promit, eu am vorbit de fiecare dată cu presa, mă bucur că există acest interes. Vreau să se facă curățenie, vreau să se facă dreptate și aștept să vedem ce au de spus organele de cercetare penală.

Eu am legătură cu toate spitalele, pacienții nu au culoare politică (n.red. – întrebată dacă s-a întâlnit cu managerul Spitalului Colțea, Ioan Bogdan Furtună, aflat și el la DNA). Numirile de manageri au fost făcute de Primăria Generală. Noi am respectat legislația și procedura, mai departe să stabilească organele de cercetare penală. Nu (n.red. – nu regretă că l-a denunțat pe Plută). Știu, mafia nu iartă, probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureștiului, dar asta e… Mergem înainte, nu-mi este teamă. Nu știu care sunt interesele.

Există o mafie în spitalele bucureștene, e de ani de zile, toată lumea știa, nu s-a întîmplat anul trecut. Toți știau, iată că nimeni nu are curaj. Și, dacă are curaj, se întîmplă să se facă alte denunțuri și durează până când o să se stabilească dacă ele sunt justificate sau nu. Mă tem pentru viața mea și a copiilor mei”, a spus Oana Sivache.

„Oana Sivache și Ioan Bogdan Furtună sunt audiați la DNA cu privire la contractele legate de servicii IT ale spitalului Colțea” / Ambii, sub control judiciar

Ioan Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea, a fost, la rândul său, audiat la DNA. Surse judiciare au precizat pentru Gândul că atât Oana Sivache, cât și Ioan Bogdan Furtună, „sunt audiați la DNA cu privire la contractele legate de servicii IT ale spitalului Colțea și ambii au fost puși sub control judiciar”.

Sursele judiciare au mai adăugat că „Oana Sivache, directorul general al ASSMB a fost întrebată de anchetatori si despre alte contracte de la alte spitale aflate sub tutela ASSMB”. 

„O să depunem și noi probe suplimentare. Domnii procurori nu au toate datele problemei. Cred că e o neînțelegere, o confuzie, cu siguranță se va lămuri, pentru că eu chiar am încredere în instituțiile statului. Nu (n.red. – nu i-a plătit chiria Oanei Sivache), a declarat Ioan Bogdan Furtună la ieșirea din sediul DNA.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Oana Gabriela Sivache ar fi fost principalul “investigator” al fraudelor produse în interiorul ASSMB de un grup infracțional condus de directorul adjunct Cristian Plută și, potrivit surselor Gândul, prezența la DNA ar putea fi legată de acest dosar.

Directorul general al ASSMB a declarat că încă nu știe de ce a fost chemată în fața procurorilor anticorupție și nu are cunoștință dspre vreo plângere depusă împotriva ei.

„Știți că s-au făcut niște percheziții la ASSMB, în decembrie, m-au sunat, am venit să vedem despre ce este vorba, cu siguranță vorbesc cu dumneavoastră la ieșire. Da (n.red. – este „curată” în ceea ce privește corupția). Mă aștept la orice, având în vedere că anul trecut am sesizat fapte de corupție, care – după cum știți – s-au și soldat cu câteva condamnări. Mafia nu iartă. Mă aștept la orice, dar am încredere. Eu mă bucur că au venit, în sfârșit, și vor să facă treabă, să se facă lumină, să se facă curățenie, există niște plângeri depuse de ASSMB pe fapte de corupție, și în 2022, așteptăm ca instituțiile statului să își facă treaba.

Eu am încredere. Nu știu ce fel de reclamații, sesizări, s-au făcut de cei aflați în dosar, în România este posibil să ți se facă o plângere, dar am încredere că adevărul va ieși la iveală. Nu știu decât despre acea percheziție, au fost ridicate niște contracte, vom vedea despre ce este vorba. Este timpul să se facă curățenie, să se facă lumină. Eu sunt convinsă că adevărul va ieși la iveală și faptele vor vorbi de la sine ”, a declarat Oana Sivache la intrarea în sediul DNA.

Au fost viciate procedurile de achiziţie publică organizate pentru implementarea sistemului de colectare şi procesare a datelor medicale

Oana Sivache ar fi fost cea care a dezvăluit la DNA actele de corupție din instituția pe care o conduce. Ulterior, ar fi fost cooptată de procurorii anticorupție în derularea anchetei de proporții, iar interceptările pe baza cărora a fost construit întregul rechizitoriul s-ar datora, în mare măsură, măsură directorului adjunct al ASSMB. (alte informații AICI)

  • Oana Sivache ar fi sesizat problemele de corupţie din instituţie încă din data de 5 aprilie 2023 și apoi a devenit colaborator cu identitate reală, autorizat de procurorii DNA.
  • Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au autorizat în dosarul ASSMB 6 mandate de supraveghere tehnică – astfel că monitorizările au fost autorizate până pe 25 august 2023, iar dosarul conține interceptări şi înregistrări ambientale.
  • O parte din discuţii şi tranzacţii se realizau la restaurante din Bucureşti (Lotus, Verdeţei, Le Boutique, Donerboom), în maşinile ASSMB sau chiar în Spitalul Colentina.

Potrivit informațiilor obținute de anchetatori, în anul 2023, în vederea instalării unui sistem informatic, au fost viciate procedurile de achiziţie publică organizate pentru implementarea sistemului de colectare şi procesare a datelor medicale, în spitalele din administrarea municipalităţii.

Percheziții DNA în luna decembrie 2023

În luna decembrie a anului trecut, procurorii DNA au efectuat percheziții la ASSMB – vizată fiind și Oana Sivache, directorul general al instituției -, la Spitalul Clinic Colțea și la Spitalul de Boli Cronice „Sfântul Luca” din Capitală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, comise de funcționari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT.

În cursul zilei de 12 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la sediile a 3 instituții publice din București”, a transmis DNA. (alte detalii AICI)

Cum a ajuns „protejata” lui Vlad Voiculescu la ASSMB

Gândul a dezvăluit, în exclusivitate, cum a fost pregătită o mutare-șoc la vârful Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). Oana Gabriela Sivache – director general adjunct ASSMB -, ”protejata” lui Vlad Voiculescu, fost ministru USR al Sănătății, urma să primească ”unde verde” pentru a ocupa o poziție-cheie, cea de director general.

Super-combinația a fost ”parafată” luni – 24 aprilie 2023 -, așa cum Gândul dezvăluise cu o zi înainte, iar influența exercitată de Vlad Voiculescu a fost confirmată de această numire controversată transpusă în realitate.

”Mâine (n.red. – luni, 24 aprilie 2023) se va face rocada la ASSMB, fiindcă Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a bătut deja palma cu Nicușor Dan. Iar la conducerea ASSMB urmează să ajungă directorul general adjunct, Oana Gabriela Sivache, protejata lui Vlad Voiculescu.

Vor face tot ceea ce doresc la spitale. În primul rând, vor să organizeze, în următoarea perioadă, concursuri pentru manageri la toate cele 19 spitale. După aceea, cu oamenii lor puși exact acolo unde trebuie, indiferent cine câștigă primăria, managerii rămân încă 4 ani!”, dezvăluiau sursele Gândul. (detalii punctuale AICI)


Citește și:

Directorul general al Poliției Locale București, suspendat din funcție după dezvăluirile GÂNDUL!

Filiera ”Nufărul”! Cum își curăță imaginea condamnații și suspecții de crimă organizată, corupție ori agresiuni sexuale?! Dispariția dosarelor de pe portalul instanțelor de judecată! + Explicațiile Ministerului Justiției

„CARACATIȚA” lui Nicușor Dan la Poliția Locală. Unde se află pepiniera de cadre a primarului general și cine sunt oamenii care îl ascultă orbește!

Cum a „epurat” Nicușor Dan Poliția Locală pentru a impune amenda ABSURDĂ de 35 mil. € în cazul IOR. „Ce sunteți voi, polițiști sau căcăcioși?“

Nicușor Dan REFUZĂ să respecte o hotărâre judecătorească definitivă! Av. Adriana Dobre: „Vine cu tertipuri, vom solicita despăgubiri de milioane €!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator