PSD a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației: ”România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu”

PSD a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației: ”România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu”
Publicat: 13/03/2023, 17:13
Actualizat: 13/03/2023, 17:14

Partidul Social Democrat (PSD) a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educației: legea învățământului preuniversitar și legea învățământului universitar.

PSD a desfășurat, luni, o serie de consultări cu societatea civilă și specialiștii din Educație asupra celor două proiecte de lege, elaborate de Guvern, privind învățământul preuniversitar și universitar, transmis social-democrații prin intermediul unui comunicat de presă.

În cadrul primei runde de întâlniri, parlamentarii PSD din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au întâlnit cu reprezentanții asociațiilor aleșilor locali: comune, orașe, municipii și județe.

”Viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise”

Consultările se vor desfășura până la finalul lunii martie și vor cuprinde discuții cu reprezentanții cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinți, studenți, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD și cu experții în Educație ai PSD din organizațiile județene ale partidului.

PSD consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern.

Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicați în educație toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuții, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susține în cadrul Coaliției și în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, au transmis reprezentanții PSD.

Reforma propusă de Ministerul Educației și ”principiile-cheie”

În privința reformei propuse de Ministerul Educației, PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii:

  • Acces egal și neîngrădit la educație pentru toți copiii;
  • Combaterea abandonului școlar;
  • Dezvoltarea învățământului dual, bazat pe însușirea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale, care să permită absolvenților un acces cât mai bun pe piața forței de muncă;
  • Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc și generalizarea programului masă caldă și sănătoasă în școli;
  • Creșterea rețelei de consilieri școlari și a cabinetelor de medicină școlară;
  • Susținerea elevilor români care studiază în afara granițelor, dar și a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;
  • Salarizarea cadrelor didactice.

Citește și: 

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)

Povestea domnului Daniel. În urmă cu 30 de ani a căzut din tren, iar viața s-a întors la 180 de grade: „Propria familie m-a dat afară din casă!”

Ministrul Educației: ”Facem încă un pas spre constituirea unei rețele de «ȘCOLI VERZI» în România”

Viceprimarul Sectorului 1: ”Bugetul sectorului este BLOCAT de Clotilde Armand, care cere 1,1 miliarde de lei din buget fără să spună ce va face cu banii!”

EXCLUSIV | Andrew Tate, dus de urgență la SPITAL. Ce probleme medicale a acuzat milionarul britanic: ”Se simțea rău de două săptămâni”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase