LIVE TEXT | Rusia invadează Ucraina, ziua 82: Suedia decide, în mod oficial, să adere la NATO. Reacția tranșantă a Kremlinului

LIVE TEXT | Rusia invadează Ucraina, ziua 82: Suedia decide, în mod oficial, să adere la NATO. Reacția tranșantă a Kremlinului
Sursă foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 16/05/2022, 16:45
Actualizat: 16/05/2022, 18:43

Luni se împlinesc 82 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. O unitate ucraineană care luptă la nord de Harkov spune că a ajuns la granița cu Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, forțele ruse se retrag din nord în urma contraofensivei Ucrainei, dar intensifică atacurile în est. Suedia a anunțat că se pregătește să înainteze o cerere de aderare la NATO. Finlanda a transmis că va încerca să se alăture alianței de apărare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să fie recunoscută oficial ca „stat terorist”, după o întâlnire cu senatorii americani la Kiev.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 18:35 – „Pace contra teritorii”. Propunerea lui Macron care-i face pe plac lui Putin şi sfâşie Ucraina

Cumplita propunere „pace contra teritorii” revine, acuză preşedintele Zelenski că tocmai din partea lui Macron i-a fost dat să audă că procesul de pace ar depinde de posibilitatea acceptării sfâşierii Ucrainei şi renunţării la suveranitatea naţională şi a schimbării frontierelor.

Sursa: Profimedia

UPDATE ora 18:20 – Klaus Iohannis: „România salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO. Alianţa noastră va fi mai puternică ca niciodată”

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni că România salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO. De asemenea, șeful statului a precizat că Alianța va fi mai puternică după ce Suedia şi Finlanda vor deveni membre ale NATO.

UPDATE ora 18:00 – Schimbare de viziune la Kremlin. Putin: „Intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, dar expansiunea militară va provoca un răspuns”

Președintele Vladimir Putin a declarat că intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu va crea o amenințare la adresa Rusiei, dar „extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu va provoca cu siguranță reacția noastră”.

UPDATE ora 17:08 – După ce presa italiană a scris că Putin a fost operat de urgență, liderul de la Kremlin a participat la întâlnirea liderilor alianței militare CSTO

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a fost înființată în 1992. La întâlnirea de luni a participat și Vladimir Putin, cu toate că presa din Italia a transmis că – potrivit unei surse – liderul de la Kremlin ar fi fost operat de urgență.

UPDATE ora 16:40 – Suedia va depune cerere pentru aderarea la NATO

Suedia va depune o solicitare formală în vederea admiterii în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat luni după-amiază premierul Magdalena Andersson, în contextul în care Finlanda a făcut un anunţ similar săptămâna trecută.

„Vom informa NATO că vrem să devenim membru al Alianţei”, a afirmat premierul Magdalena Andersson, potrivit agenţiei The Associated Press, citată de Mediafax.

Anunţul a fost făcut după o dezbatere în Parlamentul de la Stockholm organizată luni dimineaţă. Dintre cele opt partide din Suedia, doar două formaţiuni mici, de stânga, s-au pronunţat împotriva aderării la NATO.

Partidul Social-Democrat (SAP), aflat la guvernare, s-a pronunţat duminică în favoarea renunţării la politica de nealiniere, pentru a adera la NATO.

„Suedia are nevoie de garanţii formale de securitate, care sunt oferite prin apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică. Este vorba despre o schimbare istorică în politica de securitate a ţării noastre”, a argumentat premierul Magdalena Andersson.

„Intenţia Guvernului Suediei este de a solicita aderarea la NATO. Este o zi istorică pentru Suedia. Cu susţinerea largă a partidelor politice parlamentare, concluzia este că Suedia va fi mai puternică alături de aliaţii din NATO”, a afirmat, la rândul său, ministrul de Externe de la Stockholm, Ann Linde.

UPDATE ora 15:49 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Admiterea ipotetică a Ucrainei în NATO ar putea produce o dispută teritorială între Rusia și unul dintre statele Alianței”

După ce a afirmat că Moscova nu are certitudinea că admiterea în NATO a Finlandei și Suediei ar contribui la „arhitectura de securitate” europeană, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a formulat o amenințare tranșantă la adresa NATO.

UPDATE ora 14:50 – Soldații ruși răniți în Ucraina, masacrați chiar de comandanții lor: „Pur și simplu… i-au împușcat”

Acuzații grave la adresa aghiotanților lui Vladimir Putin, detașați pe frontul din Ucraina.

Comandanții îi ucid pe soldații răniți, în loc să le furnizeze tratament, după ce revin de pe câmpul de luptă, acuză chiar militarii ruși luați prizonieri de ucraineni.

UPDATE ora 14:30 – Fiori reci pentru Putin! Soldații ucraineni, mesaj de la granița cu Rusia: „Am reușit!”

O unitate militară ucraineană care luptă la nord de Harkov a difuzat un clip în care anunță că a ajuns la granița cu Rusia, imaginile fiind însoțite de un mesaj care i-ar putea da fiori reci lui Putin: „Domnule președinte, am reușit!”

UPDATE ora 14:00 – Protest al romilor în fața Ambasadei Rusiei de la București

Mai mulți cetățeni de etnie romă protestează luni în fața Ambasadei Rusiei de la București, cu ocazia Zilei Rezistenței Romilor.

Foto: Facebook Clotilde Armand

UPDATE ora 13:53 – Ucraina afirmă că sabotori ruși au încercat să treacă frontiera în Sumy

Serviciul de Stat al Frontierei Ucrainei afirmă că trupele ruse au deschis focul peste graniță în regiunea Sumy luni, adăugând că „polițiștii de frontieră au luptat cu sabotori inamici” care au încercat să intre pe teritoriul ucrainean din satul Lokot, conform CNN, citat de Mediafax.

Regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei se află la 48 de kilometri de granița cu Rusia, iar Sumy a fost unul dintre primele orașe care au fost atacate în invazia rusă.

Serviciul Frontierei de Stat a afirmat că rușii au „tras cu mortiere, lansatoare de grenade, mitraliere și puști automate. Gărzile de frontieră s-au luptat cu sabotorii și i-au forțat să se retragă dincolo de frontiera de stat”.

După mai multe săptămâni de liniște, satele de graniță din Sumy s-au aflat sub tir în ultimele zile, iar autoritățile locale spun că rușii au folosit atât lovituri aeriene, cât și artileria.

Analiștii spun că atacurile rusești asupra orașului Sumy și, de asemenea, dincolo de granița internațională, în regiunea Cernihiv, au probabil scopul de a bloca unitățile ucrainene care ar putea fi altfel desfășurate pe liniile principale ale frontului din Donbas.

UPDATE ora 13:30 – Poșta ucraineană va scoate un timbru dedicat trupei Kalush Orchestra, câștigătoarea Eurovision 2022

Poşta din Ucraina intenţionează să lanseze cât de curând posibil o emisiune filatelică specială pentru a marca succesul reprezentanţilor ucraineni la ediţia din acest an a concursului Eurovision, informează DPA, citată de Agerpres.

Trupa ucraineană Kalush Orchestra a devansat detaşat ceilalţi 24 de participanţi la competiţia Eurovision datorită numărului fără precedent de voturi primite din partea telespectatorilor din toată Europa.

Designul timbrului va fi stabilit de un comitet artistic, a anunţat duminică pe Facebook directorul Poştei ucrainene, Igor Smelianski, adăugând că speră ca procesul să se desfăşoare într-un ritm accelerat.

Oficialii ucraineni au promis că ţara lor va găzdui ediţia Eurovision de anul viitor în pofida conflictului în desfăşurare.

În prezent, Ucraina nu ar putea găzdui o astfel de competiţie, întrucât pe teritoriul ţării a fost decretată legea marţială, care nu permite desfăşurarea unor evenimente majore. Interdicţii de circulaţie pe timp de noapte sunt de asemenea în vigoare. Nu se întrevede încă sfârşitul conflictului armat cu Rusia.

UPDATE ora 12:36 – Rusia avertizează națiunile nordice de „consecințe profunde” dacă vor adera la NATO

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar fi o „greșeală” cu „consecințe profunde”, a declarat luni ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov.

Duminică, guvernul finlandez și-a semnalat intenția de a se alătura NATO, lăsând în urmă decenii de neutralitate și ignorând amenințările rusești de represalii, în timp ce țara nordică încearcă să își consolideze securitatea în contextul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, scrie Mediafax.

Partidul de guvernământ din Suedia a declarat ulterior că va susține, de asemenea, aderarea la alianță.

Aderarea Finlandei la NATO – a cărei finalizare va dura probabil luni de zile – ar aduce alianța militară americană la ușa Rusiei, întrucât cele două națiuni au o graniță comună de 1.335 de kilometri (830 de mile).

„Faptul că securitatea Suediei, ca și cea a Finlandei de altfel, nu va fi întărită ca urmare a acestei decizii, este complet evident pentru noi”, a declarat Ryabkov, potrivit TASS, citat de CNN: „Nivelul general de tensiune militară va crește și va exista mai puțină predictibilitate în această zonă. Este păcat că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice despre ce ar trebui făcut în situația actuală”.

UPDATE ora 12:20 – Cine este Nikolai Patrușev, omul din umbră care modelează viziunea asupra lumii a lui Putin

Nikolai Patrușev, omul din umbră care modelează viziunea asupra lumii a lui Putin, este un apărător ferm al războiului din Ucraina, vede America ca pe diavolul întrupat și acum vrea să facă economia rusă complet suverană.

UPDATE ora 11:58 – La Stampa: Putin a fost operat de urgență. Două sosii sunt pregătite să-l înlocuiască

Jurnaliștii italieni de la La Stampa citează surse apropiate Moscovei, dar și informații distribuite pe Telegram de un fost colonel din aparatul de securitate rus, potrivit cărora liderul rus Vladimir Putin ar fi fost operat de urgență.

UPDATE ora 10:50 – După Finlanda, urmează Suedia. Premierul suedez va cere luni sprijinul Parlamentului pentru aderarea la NATO

Suedia face primii pași spre aderarea la NATO. Luni, premierul suedez Magdalena Andersson va cere sprijinul parlamentului de la Stockholm în vederea depunerii candidaturii Suediei la NATO.

UPDATE ora 09:00 – Belarus desfășoară forțe speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, afirmă Marea Britanie

Ministerul britanic al Apărării raportează o activitate sporită în rândul forțelor armate din Belarus, o tactică menită să împiedice în mod eficient trimiterea de trupe ucrainene pentru a-i sprijini pe cei care luptă pentru controlul teritoriului cu Rusia, scrie Sky News, citat de Mediafax.

În actualizarea sa zilnică, ministerul a declarat că Belarus a „anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării”.

„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va determina probabil menținerea trupele ucrainene, astfel încât acestea nu se pot ajunge în sprijinul operațiunilor din Donbas”, a precizat ministerul.

Cu toate acestea, actualizarea a precizat că, în ciuda speculațiilor anterioare, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict, președintele țării și aliatul lui Putin, Alexander Lukașenko, „echilibrând probabil sprijinul pentru invazia Rusiei cu dorința de a evita participarea militară directă cu riscul sancțiunilor occidentale, al represaliilor ucrainene și al posibilelor nemulțumiri în cadrul armatei belaruse”.

UPDATE ora 08:00 – Kalush Orchestra, de pe scena Eurovision direct la război. Solistul Oleg Psiuk a plecat pe front

Componenții trupei Kalush Orchestra vor reveni în Ucraina, pentru a lupta împotriva armatei ruse.

Foto: Facebook / Kalush Orchestra Official

UPDATE ora 07:20 – Melodia „Stefania”, câștigătoarea Eurovision 2022, cântată de un soldat în uzina Azovstal

Imagini emoționante cu un militar ucrainean în oțelăria-fortăreață Azovstal din Mariupol, cântând melodia câștigătoare a Eurovisionului 2022, „Stefania”, au apărut duminică pe rețelele de socializare. (Vezi video aici…)

UPDATE ora 05:00 – Premierul Suediei: Aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a afirmat că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „împotriva Rusiei”.

UPDATE ora 04:00 – Fostul ambasador al Chinei în Ucraina îl critică pe Vladimir Putin: Rusia și-a pierdut conducerea și inițiativa strategică și nu mai poate decide când și cum se va încheia războiul

Gao Yusheng, fost ambasador al Chinei în Ucraina din 2005 până în 2007, considerat în continuare un influent strateg în domeniul afacerilor externe, a afirmat că este „doar o chestiune de timp” până la înfrângerea Rusiei, subliniind că această țară și-a pierdut „conducerea și inițiativa strategică” și nu mai poate decide „când și cum” se va încheia războiul cu Ucraina.

UPDATE ora 03:00 – Mircea Geoană: „Rusia stagnează în ofensiva sa în sudul şi estul Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Federația Rusă stagnează în sudul şi în estul Ucrainei, menționând faptul că Organizaţia Nord – Atlantică va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi umanitar.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
PRIMEȘTI BANI de la stat ca să-ți cumperi mașină. Poți aplica de astăzi, 19 MARTIE
Decizie greu de înțeles la PRO TV. E vizată una dintre cele mai urmărite emisiuni
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Cum a salvat un selfie viața unei femei de 33 de ani?