ANALIZĂ | Ivan Fomin (Center for European Policy Analysis): ”Prigojin a pierdut deja, Putin se chinuie, încă, să câștige”

ANALIZĂ | Ivan Fomin (Center for European Policy Analysis): ”Prigojin a pierdut deja, Putin se chinuie, încă, să câștige”
Publicat: 25/08/2023, 08:43
Actualizat: 25/08/2023, 09:01

Analistul Ivan Fomin – Center for European Policy Analysis – punctează că președintele rus Vladimir Putin rămâne extrem de sensibil atunci când este vorba despre lipsa de ”loialitate” a oamenilor din anturajul său. Mai mult, ”Țarul” rămâne predispus să caute, peste tot, ”trădători”.

Moartea lui Evgheni Prigojin și a celorlalți lideri Wagner a adus, din nou, în discuție, eliminarea rapidă a adversarilor pe care Vladimir Putin îi consideră periculoși pentru regim și, mai ales, pentru el însuși.

Analistul Ivan Fomin atrage, însă, atenția, că nimeni nu ar trebui să se focuseze numai pe ideea de ”asasinat”, după dispariția lui Evgheni Prigojin, pentru că Vladimir Putin se confruntă, acum, cu foarte multe alte probleme.

”Dacă ne vom concentra exclusiv pe Evgheni Prigojin și pe răzbunarea lui Putin, riscăm să trecem cu vederea faptul că problema cu care se confruntă liderul de la Kremlin nu se limitează la un singur fost rebel și, prin urmare, nu poate fi rezolvată doar prin asasinare.

În urma revoltei lui Prigojin din iunie, a devenit clar că autocratul rus va trebui să facă față nu doar unui excentric lider militar și mercenarilor săi. În schimb, el trebuie să găsească o modalitate de a face față unui grup destul de larg de oameni care sunt în favoarea unor politici mai dure și a unei campanii militare mai agresive în Ucraina.

Prigojin a apărut, de multe ori, ca un purtător de cuvânt proeminent al acestui grup. În declarațiile sale publice, el a atacat cu vehemență birocrația rusă pentru patriotism insuficient și a insistat asupra necesității unei mobilizări totale a țării, militarizării complete a economiei și direcționării activelor și practicilor de afaceri ale elitelor către un scop național”, notează Ivan Fomin în analiza sa publicată de The Moscow Times.

Putin este încă sub presiunea părții elitei care este nemulțumită de felul în care conduce războiul

Cu doar o zi înainte de prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin, s-a știut că generalul Serghei Surovikin a fost demis din funcția de comandant șef al Forțelor Aerospațiale Ruse.

Se știe și că Surovikin a avut relații bune cu Prigozhin, mai notează analistul Ivan Fomin. Mai mult, la fel ca și liderul Wagner, a avut relații tensionate cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful Statului Major General, Valery Gerasimov.

Potrivit unor rapoarte, după revolta lui Wagner din iunie, Surovikin a fost arestat. Igor Girkin, o altă figură marcantă din tabăra susținătorilor mobilizării totale, a fost și el reprimat. Deși Evgheni Prigojin și Igor Girkin erau în conflict, la mai puțin de o lună după ce mercenarii lui Prigojin au mărșăluit asupra Moscovei, Igor Girkin s-a trezit în spatele gratiilor.

Toate aceste evenimente nu sunt doar consecințele revoltei organizate Prigojin. Ele sunt, de asemenea, simptome ale unei lupte continue. Deși nimeni nu mărșăluiește acum asupra Moscovei, Putin este încă sub presiunea părții elitei care este nemulțumită de felul în care conduce războiul”, scrie analistul Ivan Fomin.

”Cu doar trei zile înainte de prăbușirea avionului lui Prigojin, Bloomberg a raportat că unii membri ai serviciilor de informații ale Rusiei îl chemau pe Putin să-l concedieze pe Shoigu și Gerasimov. De asemenea, au vrut ca el să treacă la o abordare mai agresivă a războiului, să lanseze o mobilizare la scară largă și să declare legea marțială”

Ivan Fomin

”Putin încă încearcă să iasă din criza Wagner”

În acest context, atrage atenția analistul Ivan Fomin, nici nu este atât de important dacă Evgheni Prigojin a murit cu adevărat în accidentul aviatic.

Mai mult decât atât, probabil că nu este atât de semnificativ dacă a fost, de fapt, orchestrat de Putin, conchide Fomin.

Ceea ce contează este că evenimentul ar putea fi perceput ca răzbunarea lui Putin asupra lui Prigojin.  Drept urmare, tot felul de «patrioți supărați» sunt susceptibili să ia prăbușirea avionului lui Prigojin ca pe un semnal că Putin este gata să trateze dur nu numai cu opoziția liberală anti-război, ci și cu acei militanți susținători ai războiului care cred că nu este suficient de decisiv și dur.

În același timp, este clar că Putin încă încearcă să iasă din criza Wagner, acționând în continuare cu jumătate de inimă și ambiguu.

Deci, liderul rebel a fost asasinat. Sau poate nu. A fost arestat principalul aliat al revoltelor printre liderii armatei. Sau poate nu . Totul pare să fie pregătit pentru o mobilizare militară de amploare. Dar, în același timp, există un plan pentru a evita veștile proaste în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024”, încheie analistul Ivan Fomin.


Citește și:

Dmitri Medvedev nu se dezminte: ”Ucraina, așchie din Imperiul Rus” / Nu va fi pace dacă nu vor fi îndeplinite 3 condiții ale Moscovei

Alexei Navalnîi, după ce a primit încă 19 ani de închisoare: ”Ești OBLIGAT să-ți predai Rusia unei bande de trădători și hoți care au preluat puterea”

”Ca sub Stalin” | Alexei Navalnîi, acuzat de EXTREMISM, cu o zi înaintea sentinței”: ”Condamnarea va fi lungă, scopul principal este intimidarea”

Alexei Navalnîi, DECLARAȚIE finală în fața instanței: ”În jurul lui Putin zac zeci de mii de oameni uciși în cel mai stupid război al secolului 21”

Alexei Navalnîi, înaintea alegerilor regionale din Rusia: ”Vom fi IDIOȚI dacă nu schimbăm strategia în funcție de noile reguli”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale