LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 91: Ministerul rus al Apărării a anunțat că portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou / Forțele ruse au cucerit Svitlodarsk / Peste 22.000 de morți în Mariupol, de la începutul conflictului

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 91: Ministerul rus al Apărării a anunțat că portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou / Forțele ruse au cucerit Svitlodarsk / Peste 22.000 de morți în Mariupol, de la începutul conflictului
Sursa: Profimedia
Publicat: 25/05/2022, 08:51
Actualizat: 25/05/2022, 23:19

Un oficial american acuză Rusia că a creat o „blocadă efectivă” în zona de nord a Mării Negre. Pe de altă parte, armata rusă a cucerit orașul Svitlodarsk din Ucraina, în timp ce bilanțul morților din Mariupol este de cel puțin 22.000 de persoane. Lyman, un alt oraș din nordul regiunii Donețk, este sub un asalt constant.

UPDATE ora 22:35 – Belarus livrează arme Moscovei, „pentru nevoile Federației Ruse”. „Avem programe comune”

Premierul din Belarus, Raman Golovchenko, recunoaște că țara sa livrează arme Rusiei, precizând că sunt solicitate nu numai în interiorul țării, ci și „pentru nevoile Federației Ruse”.

„Armele de fabricație rusă sunt în prezent solicitate de consumatorii ruși”, a mai spus el.

Golovcenko, care a condus Comitetul militar-industrial de stat în perioada 2018-2020, a recunoscut dificultățile cu exportul de produse din cauza sancțiunilor occidentale împotriva complexului militar-industrial.

UPDATE 21:30 – VIDEO | Conspirație anti-Putin (DOCUMENTAR)

Oficialii ruși de rang înalt deja complotează și formează un guvern fără Vladimir Putin, după ce sursele de la Kremlin au susținut că președintele rus a întors oamenii împotriva lui după invazia în Ucraina.

O sursă guvernamentală a declarat pentru publicația ruso-letonă Meduza că „aproape nu există oameni care să fie mulțumiți de Putin” printre oficialii de la Kremlin și elitele ruse.

UPDATE ora 19:40 – Kremlinul acuză Polonia că pune că cale „o schemă de misiuni secrete” în Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Polonia că pune la cale o schemă de „misiuni secrete” în Ucraina ca să dea vina pe „operațiunea specială” a Rusiei, potrivit TASS.

„Evoluțiile recente indică faptul că Varșovia încearcă să pună la cale o schemă de «misiuni secrete» în Ucraina”, a declarat, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în cadrul unui briefing.

„Nu poate fi exclus ca Varșovia să pună la cale, bineînțeles, planuri pentru un fel de „misiuni secrete” pe teritoriul statului vecin. În orice caz, faptele vorbesc de la sine. În acest caz, referirea la operațiunea militară specială a Rusiei nu este altceva decât un pretext”, a notat ea.

UPDATE ora 19:25 – Ministerul rus al Apărării a anunțat că portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou

Ministerul rus al Apărării susține că lucrările de deminare și demilitarizare a portului Mariupol au fost finalizate. Anunțul a fost făcut de generalul Igor Konașenkov, un reprezentant al ministerului, care a precizat că, în acest moment, portul funcționează normal.

„Operaţiunile de deminare şi demilitarizare ale portului Mariupol s-au terminat, iar portul a început să funcţioneze în mod regulat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konaşenkov.

Noul şef pro-rus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a declarat că o primă navă va părăsi portul „în zilele următoare”, având la bord 3.000 de tone de produse metalurgice, în direcţia Rostov pe Don, un mare oraş din Rusia.

UPDATE ora 19:15 – Bilanțul victimelor de la Mariupol se ridică la 22.000 de morți, spune un consilier al primarului orașului devastat de ruși

Cel puțin 22.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși ca urmare a agresiunii rusești, spune Petro Andriushchenko, un consilier al primarului orașului.

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a spus el.

Andriushchenko a precizat că cifra de 22.000 se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le primească, dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.

UPDATE ora 19:00 – VIDEO | Lumea, amenințată cu „Satan” (DOCUMENTAR)

Rusia dispune de un arsenal nuclear care este capabil să lichideze întreaga planetă de peste 447 de ori. După ce a amenințat, în nenumărate rânduri, cu folosirea armelor nucleare, Vladimir Putin recurge la noi tactici de intimidare.

După ce a testat noua rachetă Satan-2, la începutul lunii aprilie, liderul de la Kremlin sperie Occidentul cu introducerea în arsenal a 50 de astfel de exemplare.

Noua armă a Moscovei, care poartă numele de „Satan 2”, vine cu un singur element de noutate: capacitatea de a transporta arme hipersonice.

Practic, Satan devine „un autobuz de planoare hipersonice Avangard” – deja celebrele arme lăudate de Vladimir Putin și despre care ruşii susţin că nu pot fi interceptate de actualele sisteme antirachetă ale SUA şi NATO.

UPDATE ora 18:40 – Comandantul regimentului Azov a avut o convorbire cu soția sa. Soldații ucraineni evacuați din Mariupol s-ar afla în condiții satisfăcătoare

Comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko, a avut o scurtă convorbire la telefon cu soția sa, Katerina. Soldatul ucrainean i-a transmis partenerei sale că este bine și că stă în condiții satisfăcătoare, alături de colegii lui.

„A zis că e bine și m-a întrebat cum sunt. Am auzit din alte surse că stau în condiții mai mult sau mai puțin satisfăcătoare. Erau hrăniți. Nu au fost abuzați până acum”, a afirmat Katerina Prokopenko, soția comandantului Azov. Cu toate acestea, femeia a precizat că nu a fost clar dacă în timpul apelului soțul ei a putut vorbi liber.

Potrivit Katerinei, condițiile în care soldații ucraineni se află sunt monitorizate de o terță parte reprezentată de ONU și Crucea Roșie.

UPDATE ORA 18:35 – Temuta armată a Rusiei a rămas doar un mit. Generalul Cristian Barbu: „Incompetență și greșeli istorice”

Generalul Cristian Barbu explică de ce armata Rusiei nu a reușit nici după patru luni de război în Ucraina să îți atingă principalul obiectiv – blitzkrieg (războiul fulger). Mai mulți analiști ruși s-au transformat în critici după eșecul evident al armatei lui Vladimir Putin.

„Acest lucru arată că cel mai probabil campania nu a fost dorită şi cerută de Şoigu şi de generali, ci mai sus, direct de către Putin”, spune generalul Cristian Barbu.

UPDATE ORA 13:08. Ministerul cercetării, inovării și digitalizării suspendă participarea României la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, Rusia

Miercuri, 25 mai, la sesiunea Comitetului Reprezentanților Împuterniciți ai Statelor Membre IUCN, Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, reprezentantul Ministerului cercetării, inovării și digitalizării va susține declarația de suspendare a României din acest centru internațional începând cu data de 1 iunie 2022.

UPDATE ORA 12:22. Eugen Tomac: Republica Moldova nu va intra în UE mai devreme de 15-20 de ani, dar are o soluție de rezervă: Unirea cu România

Republica Moldova nu va putea intra în UE mai devreme de 15-20 de ani, pentru că nu vor accepta țările membre, a declarat la RFI președintele PMP, Eugen Tomac. Eurodeputatul consideră însă că unirea cu România i-ar asigura Republicii Moldova stabilitatea, din punct de vedere al securității.

UPDATE ORA 11:50. Avertismentul lui Soros: Invazia Rusiei în Ucraina ar putea declanșa cel de-al Treilea Război Mondial: „Civilizația umană s-ar putea să nu supraviețuiască”

Miliardarul liberal George Soros a avertizat, marți, asupra crizei economice globale și a spus că invazia Rusiei în Ucraina ar putea reprezenta fitilul pentru cel de-al Treilea Război Mondial.

UPDATE ORA 8:45. Gerhard Schröder nu va mai face parte din conducerea Gazprom

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, aliat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, a transmis că nu va mai face parte din consiliul administrativ al gigantului rus Gazprom.

Gerhard Schröder este prieten de mulți ani cu președintele rus Vladimir Putin. Fostul cancelar este șeful consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat ruse Rosneft.

Totodată, el are funcții de conducere în proiectele de conducte Nord Stream și Nord Stream 2.

UPDATE ORA 8:00. Consilier primar: Mariupol este un oraș al fantomelor

Un consilier a declarat că Mariupol este un oraș al fantomelor, bilanțul morților trecând de 22.000, la trei luni de la declanșarea războiului.

„Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti. Peste tot este miros de moarte şi miros de foc”, transmite oficialul ucrainean.

UPDATE 7:30. Rușii au cucerit orașul Svitlodarsk

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, a anunțat marți că forțele ruse au ocupat orașul Svitlodarsk din regiunea estică Donbas, de unde forțele ucrainene s-ar fi retras.

Situația este dificilă în Lyman, un oraș din nordul regiunii Donețk, aflat sub foc constant. Acesta a spus că Svitlodarsk a fost înconjurat și nu a fost supus unor bombardamente intense.

UPDATE ORA 7.00. Oficial american: Rusia a instituit o adevărată „blocadă efectivă” în nordul Mării Negre

„Impactul acţiunilor Rusiei nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus un oficial american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?