LIVE UPDATE – Război în Ucraina, ziua 42: Violul, „noua armă” a trupelor ruse. 25 de femei și fete, între 14 și 24 de ani, au fost agresate sexual de soldații ruși / 89 de oameni au fost uciși în Kiev, până acum / SUA vor trimite Ucrainei rachete în valoare de 100 de milioane de dolari

LIVE UPDATE - Război în Ucraina, ziua 42: Violul, „noua armă” a trupelor ruse. 25 de femei și fete, între 14 și 24 de ani, au fost agresate sexual de soldații ruși / 89 de oameni au fost uciși în Kiev, până acum / SUA vor trimite Ucrainei rachete în valoare de 100 de milioane de dolari
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/04/2022, 08:00
Actualizat: 06/04/2022, 23:04

Războiul din Ucraina a intrat acum în cea de-a șasea săptămână. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză ONU de lipsa de acțiune într-o mesaj dur, adresat Consiliului de Securitate al ONU. O nouă rundă de sancțiuni urmează să fie impuse Rusiei de către SUA și aliații săi. SUA va oferi Ucrainei rachete în valoare de 100 de milioane de dolari. Aproximativ 1.200 de crime de război au fost înregistrate în regiunea Kiev, susține poliția ucraineană.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 23:00 – Un băiat de 14 ani și tatăl său, împușcați de un soldat rus pe o stradă din Bucea. Bărbatul nu a supraviețuit, iar copilul a povestit clipele de groază prin care a trecut

Yuri, un băiat de 14 ani din Bucea, și tatăl său mergeau cu bicicleta la primărie, sperând să poată primi mâncare și medicamente, când au fost opriți de un soldat rus. Au fost împușcați amândoi, dar bărbatul nu a supraviețuit.

În data 17 martie, în jurul orei 11.00, Yuri Nechyporenko și tatăl său, Ruslan, mergeau cu bicicleta la primăria Bucha, unde se dădeau ajutoare.

Electricitatea, gazul și apa erau oprite, iar bunurile esențiale erau puține, Bucha fiind unul dintre primele orașe atacate de forțele ruse în timp ce înaintau spre capitala Ucrainei, Kiev…

UPDATE ora 21:40 – Două orașe din regiunea Harkiv urmează să fie evacuate preventiv

Autoritățile vor evacua preventiv orașele Lozova și Barvinkove, din zona de sud a regiunii Harkiv.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Oleh Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkiv, care a adăugat că decizia a fost luată pe fondul escaladării conflictului din partea de est a Ucrainei, informează HotNews.ro.

UPDATE ora 21:05 – Prima reacție a lui Vladimir Putin după crimele de la Bucha

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat relatările despre crimele contra civililor din Bucha drept o ”provocare grosolană şi cinică” a autorităților ucrainene.

Liderul de la Kremlin s-a exprimat astfel într-o conversație telefonică pe care a avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Orban, la rândul său, a semnalat această convorbire telefonică, despre care a spus că a avut loc la inițiativa președintelui rus.

UPDATE ora 20:45 – Hackerii Anonymous, către Putin, după ce au accesat camerele video de la Kremlin: ”Suntem în interiorul castelului”

Grupul de hackeri Anonymous a anunțat miercuri, 6 aprilie, că a reușit să acceseze camerele de supraveghere de la Kremlin.

”@Thblckrbbtworld care operează în numele Anonymous a obţinut acces la sistemul CCTV de la Kremlin.

Nu ne vom opri până când nu vom dezvălui toate secretele tale. Nu ne vei putea opri. Acum suntem în interiorul castelului, Kremlin”, i-au transmis hackerii președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

UPDATE ora 19:40 – Cel puțin 1.563 de civili au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit ONU

Cel puțin 1.563 de civili au fost uciși de când a început invazia rusă în Ucraina, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, potrivit CNN.

Agenția ONU a înregistrat până în prezent 3.776 de victime civile în Ucraina: 1.563 de morți și 2.213 de răniți.

ONU și-a reiterat convingerea că „cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării”.

UPDATE ora 19:30 – Disperare, lacrimi și moarte la Mariupol. Locuitorii înfometați stau la coadă pentru câteva alimente

În orașul Mariupol este o adevărată catastrofă umanitară. Oamenii care au mai rămas trăiesc la limita subzistenței, fără electricitate, fără apă potabilă, fără caldură, fără mâncare. Putinele alimente care se mai găsesc cu greu prin oraș sunt drămuite cu grijă pentru comunități întregi de oameni.

Forțele ruse atacă continuu orașul de la începutul războiului. Pe unde te uiți vezi numai ruine. Zona arată ca după Apocalipsă. Oamenii se roagă să plouă, ca să poată să strângă apa pentru a o folosi la gătit.

UPDATE ora 19:20 – A luat foc vila din Italia a unuia dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai lui Putin. Acesta a amenințat planeta cu războiul nuclear

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de miercuri la o vilă din Italia, aparținând realizatorului TV Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai regimului lui Vladimir Putin.

Imobilul se află pe malul lacului Como, în regiunea orașului Menaggio, din nordul Italiei.

Vila este una dintre cele două proprietăți în valoare totală de 8 milioane de euro deținute de Soloviov (foto, dreapta) în zona lacului Como.

UPDATE ora 19:05 – Marea Britanie va interzice cărbunele rusesc și va îngheța activele celei mai mari bănci din Rusia

Marea Britanie a anunțat miercuri un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei „pentru a înfometa mașina de război a lui Putin”, potrivit unui comunicat al Ministerului britanic de Externe, informează CNN.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale Marii Britanii împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina include înghețarea totală a activelor celei mai mari bănci rusești, Sberbank, și a Băncii de Credit din Moscova, precum și interzicerea noilor investiții britanice în Rusia, care au fost în valoare de peste 14 miliarde de dolari în 2020, se arată în declarație.

UPDATE ora 18:35 – Imaginile dezastrului. Armata rusă a bombardat de 118 ori orașul Mariupol în ultimele 24 de ore

În ultima zi, militarii ruși au lansat 118 lovituri aeriene asupra orașului Mariupol, transmite comisarul pentru drepturile omului din Verkhovna Rada, Liudmyla Denisova, potrivit Ukrinform.

„Inamicul a bombardat Mariupol de 118 ori numai în ultima zi”, a precizat Denisova.

În orașul Rubizhne, regiunea Donețk, cinci civili au fost răniți și o persoană a fost ucisă.

UPDATE ora 18:20 – Putin i-a transmis lui Viktor Orban că ”relațiile dintre Rusia și Ungaria continuă să se dezvolte pe un drum reciproc avantajos”

Premierul Ungariei a declarat că Ungaria nu se va ralia sancțiunilor economice impuse Rusiei în domeniul energetic și că nu va ceda presiunii. Restricțiile privind aprovizionarea cu petrol și gaze din Rusia ar reprezenta o ”linie roșie” pentru Ungaria, a mai spus Viktor Orban.

Miercuri, Viktor Orban și Vladimir Putin au vorbit la telefon și, potrivit Kremlinului, liderul de la Kremlin i-a transmis premierului Ungariei că masacrul de la Bucha, Ucraina, nu este altceva decât o provocare.

UPDATE ora 17:30 – Ce au pățit ucrainencele eliberate în schimbul de ostatici. Dezvăluirile deputatului care strânge dovezi pentru ca Putin să fie judecat pentru crime de război

Femeile ucrainence eliberate pe 1 aprilie în schimbul de ostatici au fost rase în cap după ce au fost prinse de militarii lui Vladimir Putin.

Printre cei 86 de ostatici de război eliberaţi în schimbul dintre Ucraina şi Rusia se aflau şi 15 femei. Acestea au fost rase în cap, procedeul a fost aplicat femeilor germane după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi femeilor evreice din lagărele de concentrare.

Dmitro Lubineţ, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Parlamentul ucrainean, a făcut anunţul eliberării, publicând pe Facebook imagini cu femeile: „Au făcut-o în semn de umilinţă, aroganţă şi dispreţ”.

UPDATE ora 17:10 – Primarul din Mariupol: ”Au transformat întregul oraș într-un lagăr al morții. Acesta este noul Auschwitz”

Mariupol este cel mai bombardat oraș din Ucraina, iar primarul localității acuză Rusia și spune că zona a devenit „noul Auschwitz”. Edilul dezvăluie că Rusia a deschis crematorii mobile în oraș, tocmai pentru a distruge dovezile care confirmă uciderea civililor și, totodată, vorbește despre mii de victime.

Mesajul primarului Vadym Boychenko a fost transmis în mediul online, iar acesta scrie că orașul Mariupol s-a transformat într-un „lagăr al morții”.

UPDATE ora 16:00 – Comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev: ”Cel puțin 25 de femei și fete din Bucha au fost violate de soldații ruși”

La linia telefonică pentru asistență acordată victimelor din Ucraina au fost înregistrate, până acum, cel puțin 25 de plângeri ale unor femei și fete din Bucha, acestea dezvăluind că au fost violate de soldații ruși.

Liudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev, a declarat că sunt femei și fete cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, iar astfel de atrocități s-ar fi desfășurat timp de o lună de zile.

UPDATE ora 15:41 – Lunetista „Charcoal”, noua „Doamnă cu Coasa” din armata ucraineană. Ce spune despre soldații ruși: „Trebuie să-i eliminăm pe toți!”

O femeie lunetist cu numele de cod „Charcoal” („Cărbune”) este considerată o eroină națională în Ucraina, unde mulți o compară cu o legendară lunetistă din al Doilea Război Mondial, care a ucis peste 300 de naziști.

Lunetista „Charcoal”, noua „Doamnă cu Coasa” din armata ucraineană. Ce spune despre soldații ruși: „Trebuie să-i eliminăm pe toți!” / Foto: Forțele Armate Ucrainene

UPDATE ora 15:36 – China spune că imaginile cu morții civili din Bucea sunt „profund tulburătoare”, dar „adevărul” trebuie stabilit

Până acum, guvernul chinez a refuzat să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Poate deloc surprinzător, având în vedere relația strânsă dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, aceasta nu s-a schimbat nici măcar în urma imaginilor și informațiilor despre uciderea în masă civililor în orașul ucrainean Bucea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Zhao Lijian a declarat că informațiile sunt „profund tulburătoare”, dar că „adevărul și cauza incidentului trebuie verificate”.

„Toate părțile ar trebui să-și exercite reținerea și să evite acuzațiile nefondate înainte de încheierea anchetei”, a spus el, refuzând să atribuie vina.

China a refuzat să critice Rusia, dar a spus că sprijină încheierea conflictului și acordarea de ajutor civililor.

Mass-media chineză controlată de stat a creat în mare măsură o narațiune pro-Moscova, care a inclus repetarea propagandei rusești.

Totuși, unii chinezo afirmă că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere.

UPDATE ora 15:33 – Josep Borrell: Rușilor le dăm un miliard de euro zilnic pentru energia furnizată. De când a început războiul, le-am virat 35 de miliarde de euro. Ucrainenilor le-am dat un miliard

„Un miliard de euro îl plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”, a spus Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Relații Externe, miercuri, în Parlamentul European, potrivit FT. „De când a început războiul, rușilor le-am dat 35 de miliarde de euro. Ucrainenilor le-am dat un miliard, ca să facem o comparație…”, a mai afirmat Borrell.

UPDATE ora 15:18 – Se teme de sărăcie! Miliardarul Abramovici cere câte un milion de dolari de la prieteni

Oligarhul rus Roman Abramovici „cerșește” de la prietenii săi puternici de la Hollywood câte un milion de dolari, pentru a putea să-și întrețină stilul de viață excentric, după ce conturile sale au fost înghețate, în urma sancțiunilor occidentale.

UPDATE ora 15:08 – Rusia declară un nou război Occidentului. „Este jaf la drumul mare! Ne vom adresa instanțelor de judecată”

„​Rusia se va adresa instanțelor de judecată reclamând confiscarea de bunuri și proprietăți rusești de către Occident”. Este declarația făcută de Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, în prezent adjunctul Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de Financial Times.

UPDATE ora 14:40 – 89 de oameni, inclusiv patru copii, au murit în Kiev, de la începutul invaziei

89 de persoane, inclusiv patru copii, au fost ucise la Kiev de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit consiliului municipal, citat de The Guardian.

Într-un anunț, consiliul a precizat că alte 398 de persoane au fost rănite și 167 de clădiri rezidențiale au fost avariate de atacurile ruse.

„Kievul este un oraș mai sigur acum, dar amenințarea cu lovituri aeriene rămâne”, conform sursei citate.

Rusia neagă că în atacurile sale a vizat civili.

UPDATE ora 14:23 – Volodimir Zelenski, reacție nervoasă după noile sancțiuni impuse Rusiei: ”Nu mai pot tolera indecizia, încă trebuie să convingem Europa”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a ținut un discurs în fața Parlamentului Republicii Irlanda, considerând că Europa nu face încă toate eforturile pentru ca ”mașinăria de război a Rusiei” să fie stopată.

UPDATE ora 14:10 – Norvegia a expulzat trei diplomați ruși

Anunțul a fost făcut de ministerul norvegian de Externe.

UPDATE ora 13:50 – 25 de femei și fete spun că au fost violate de trupele ruse la Bucea – oficial ucrainean

25 de femei și fete susțin că au fost violate de trupele ruse în Bucea, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru BBC.

Lyudmyla Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, a declarat că o linie telefonică de asistență care oferă sprijin a primit cel puțin 25 de plângeri de viol de la femei și fete cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani.

Ea a spus că Ucraina are dovezi ale „genocidului poporului ucrainean” și ale crimelor militare, adăugând că violul este „noua armă” a forțelor ruse.

Denisova a adăugat: „În total, au fost 25 de femei de 14-24 de ani care au fost violate de soldații ruși. Asta s-a întâmplat timp de o lună. Vom continua să documentăm aceste fapte teribile, din păcate, și fiecare vinovat va fi pedepsit”.

Rusia a negat săvârșirea de atrocități la Bucea.

UPDATE ora 13:00 – Site-ul Gazprom a căzut după se pare că a fost atacat de hackeri

Site-ul web al Gazprom Neft, filiala petrolieră a gigantului energetic rus Gazprom, este oprit după ceea ar fi fost atacat de hackeri, conform Sky News.

O versiune a site-ului aparent piratată prezenta o declarație atribuită lui Alexei Miller, directorul executiv al companiei și un aliat al lui Vladimir Putin.

Declarația îl prezenta pe Miller criticând armata rusă, spre deosebire de o declarație de luna trecută în care le-a cerut celor 500.000 de angajați ai companiei să se unească în jurul președintelui Putin.

UPDATE ora 12:11 – Papa Francisc, după masacrul de la Bucea: „Sângele nevinovat al victimelor strigă până la Cer și imploră să se pună capăt acestui război”

Papa Francisc a denunțat cruzimea înfiorătoare a masacrului de la Bucha, Ucraina, în timpul audienței generale de miercuri. Suveranul Pontif a transmis că sângele victimelor ”strigă până la cer”, însă – totodată – a spus că Organizația Națiunilor Unite (ONU) este ”neputincioasă” în acest război.

UPDATE ora 11:56 – Autorul masacrului și violurilor de la Bucha, un locotenent-colonel binecuvântat de biserica ortodoxă rusă

Un comandant rus supranumit „Măcelarul din Bucha”, după ce a fost acuzat că a comis crime de război împotriva Ucrainei, a fost binecuvântat de Biserica Ortodoxă la sfârșitul anului trecut, scrie Daily Mail. Locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov este comandantul Brigăzii 64 Separate de Puști, implicată în ocuparea orașului Bucha de la periferia capitalei ucrainene Kiev. Imaginile îngrozitoare cu civili masacrați de forțele ruse în Bucha, înainte de retragerea acestora, au șocat lumea în ultimele zile, determinând națiunile occidentale să expulzeze zeci de diplomați ai Moscovei și să propună noi sancțiuni, inclusiv interzicerea cărbunelui și importurilor din Rusia.

UPDATE ora 10:39 – General american: Riscul izbucnirii unui al treilea război mondial este în creștere

Șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, avertizează cu privire la „potențialul unui conflict internațional semnificativ”, al cărui potențial „crește, nu scade”.

UPDATE ora 10:30 – Peste 7.500 de ucraineni au intrat marți în România, cu 5% mai mulți decât luni

Marți, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 59.170 de persoane, dintre care 7.524 cetăţeni ucraineni, în creștere cu 4,6 % faţă de ziua precedentă, anunță, miercuri, Poliția de Frontieră.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.305 cetăţeni ucraineni, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.593 cetăţeni ucraineni.

De la declanşarea războiului până marți, la nivel naţional, au intrat în România 632.382 cetăţeni ucraineni.

UPDATE ora 10:00 – „Sasha, îngerașul nostru este deja în Rai!” A fost găsit băiețelul de 4 ani, care s-a pierdut acum o lună, când încerca să fugă din Kiev cu bunica

După aproape o lună de speranțe și rugăciuni, Sasha, băiețelul de 4 ani dispărut împreună cu bunica și câinii lor, în timp ce încercau să fugă din Kiev pe 10 martie, a fost găsit, din nefericire, decedat.

Sursa foto: Facebook/Anna Yakhno
Sursa foto: Facebook/Anna Yakhno

UPDATE ora 09:24 – Tragedie în Munții Maramureșului. Doi refugiați ucraineni au fost găsiți de salvatori: Unul este decedat, iar fiul său este în stare gravă

Doi refugiați ucraineni, rătăciți ieri în Munții Maramureșului, au fost găsiți marți noapte. Unul dintre ei se află în stare gravă iar celălalt a fost găsit mort într-o râpă. (Află aici ce s-a întâmplat…)

UPDATE ora 09:10 – Alte 400 de persoane au fost date dispărute într-o localitate de lângă Kiev, Hostomel. O parte din locuitorii satului au fost găsiți printre victimele din Bucha

Peste 400 de persoane au dispărut în Hostomel, lângă Kiev, de-a lungul a 35 de zile de ocupație de către trupele ruse, a declarat șeful administrației militare a satului Hostomel, Taras Dumenko, într-un interviu pentru Hromadske Radio, scrie ukrinform.net.

UPDATE ora 09:00 – Rusia, acuzată de un nou masacru. Primarul din Borodianka: „Ca și în Bucea, căutăm gropi comune”

La 50 de kilometri de Kiev, la Borodianka, un alt sat devastat de ruși, sunt peste 200 de morți sub dărâmături, în grădini sau în pivnițe. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 08:51 – Scene emoționante pe străzile din Bucea: Un câine care s-a pierdut în timpul bombardamentelor își reîntâlnește stăpânul – VIDEO

Scene emoționante au fost surprinse pe străzile din Bucea. Un câine Husky care s-a pierdut în timpul bombardamentelor își reîntâlnește stăpânul, iar momentul a fost surprins într-un clip video care a devenit viral.

UPDATE ora 08:44 – Lovitură pentru Vladimir Putin: Fiicele sale, vizate de sancțiuni

UE a propus sancționarea a două fiice ale președintelui rus Vladimir Putin, informează Wall Street Journal. Anunțul sancțiunilor ar putea avea loc săptămâna aceasta, au precizat oficiali americani. Sancțiunile ar putea avea legătură cu masacrarea civililor din Bucea, Ucraina, de către armata rusă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Adevărul despre moartea lui Costel Corduneanu. Ce l-a „terminat”, de fapt
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile