Nicușor Dan pus la pământ! PIERDE procesul nr. 6 din seria “Anulare autorizații de construire S2”. „Instanța i-a aruncat în aer argumentele”

Nicușor Dan pus la pământ! PIERDE procesul nr. 6 din seria “Anulare autorizații de construire S2”. „Instanța i-a aruncat în aer argumentele”
Publicat: 01/02/2024, 11:21
Actualizat: 01/02/2024, 11:50

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declanșat un atac de lungă durată împotriva primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, cerând în instanță anularea a peste 150 de autorizații de construire emise de acesta. Numai că, încă de la primul proces al acestui serial juridic pe care specialiștii în Drept îl consideră absurd, primarul general al Capitalei a fost, pur și simplu, adus cu picioarele pe pământ de magistrații de la Tribunalul București. 

Nicușor Dan a pierdut, până acum, cinci procese, iar miercuri – 31 ianuarie 2024 – judecătorii l-au obligat să îl bifeze și pe cel de-al șaselea. Lista înfrângerilor va continua, însă, pentru că fișa de post a lui Nicușor Dan nu prevede și atribuția de a cere anularea unor autorizații de construire emise de primarii de sector.

Numai Prefectul Capitalei are această atribuție, în condițiile în care ar fi sesizat de Inspectoratul de Stat în Consturcții (ISC) cu privire la nereguli constatate în emiterea unor astfel de autorizații.

Dincolo de înfrângerile previzibile ale lui Nicușor Dan, cheltuirea banului public în astfel de procese „pierdute din start” ar fi încă o dovadă că primarul general tratează cu indiferență evidentă interesele locuitorilor din Capitală și rispește – așa cum Gândul a dezvăluit, în exclusivitate (toate detaliile AICI) – milioane de euro.

Acum, chiar o judecătoare care a amânat cauza de două ori și a amânat pronunțarea de patru ori, începând din luna august a anului 2023, i-a administrat încă o înfrângere lui Nicușor Dan.

  • La începutul lunii decembrie a anului 2023, Nicușor Dan a „bifat” deja prima înfrângere în această saga juridică despre care specialiștii spun că este doar o altă încercare disperată a lui Nicușor Dan de a pune frână urbanismului din Capitală. (mai multe informații AICI)
  • La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, primarul general al Capitalei a pierdut un alt proces în care cerea anularea unei autorizații de construire. (detalii exclusive AICI)
  • La jumătatea lunii ianuarie a acestui an, „scorul” devine 3:0, iar Nicușor Dan pierde cel de-al treilea proces. (informații detaliate AICI)
  • În data de 25 ianuarie 2024, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București le administrează lui Nicușor Dan a continuat, acesta pierzând și cel de-al patrulea proces. (alte informații punctuale AICI)
  • Înfrângerea cu nr. 5 a primarului general al Capitalei a survenit în data de 26 ianuarie 2024. (detalii în exclusivitate AICI)

Dar „lupta” lui Nicușor Dan împotriva acestor autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 și, în general, împotriva „ideii de construire în Capitală” – așa cum atrage atenția avocatul Radu Dinulescu -, face obiectul unei liste lungi de procese, iar edilul, după cum se poate constata, merge din înfrângere în înfrângere.

„De data asta, Nicușor Dan pierde și fondul acțiunii, instanța declară acele autorizații de construire ca fiind perfect legale”

Așa cum precizam mai sus, magistrații de la Tribunalul București i-au administrat o nouă înfrângere lui Nicușor Dan, în data de 31 ianuarie 2024, numai că de data aceasta, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, apare și o decizie care îl „scutură” serios pe primarul general.

Față de celalalte cinci soluții pe care le avem până acum, în care instanțele remarcă și admit excepția lipsei calității procesuale active a primarului general și a Municipiului București, de data asta acest complet de judecată admite doar lipsa calității procesuale active a Municipiului București, ca persoană juridică, dar respinge excepția cerută de pârâți cu privire la lipsa calității procesuale active a primarului general Nicușor Dan.

Respingând-o, judecă acțiunea și pe fond. Deci judecă fondul acțiunii, fondul acțiunii fiind chiar cererea de anulare a autorizațiilor. Judecând fondul, respinge acțiunea în raport de argumentele prezentate de primarul general.

Cu alte cuvinte, instanța – față de celelalte instanțe – ajunge pe fond și verifică criteriile de nelegalitate pe care primarul general Nicușor Dan le pune în acțiune și declară acele autorizații de construire ca fiind perfect legale. 

Este extrem de important, pentru că toate celalalte acțiuni nu au antamat fondul. De data asta, Nicușor Dan pierde și fondul. Nu doar că instanțele spun că el nu are calitate procesuală activă, dar acum o instanță de judecată spune că – cu sau fără calitate procesuală activă – «te judec și, judecând fondul, nu ai niciun argument să spui că autorizațiile de construire emise de Sectorul 2 sunt nelegale».

Instanța aruncă în aer toate argumentele și declară, practic, legale autorizațiile de construire, respingând acțiunea pe fond. Evident, a respins și cererea de suspendare a autorizațiilor de construire, făcută de Nicușor Dan”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului Municipiului Bucureşti în promovarea acţiunii de faţă, excepţie invocată de pârâţi şi intervenienţi şi respinge acţiunea formulată de acest reclamant ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti, excepţie invocată de Lidl Romania SCS şi respinge acţiunea ca fiind formulată împotriva acestei pesoane ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă Respinge celelalte execepţii invocate de pârâţi şi intervenienţii forţaţi.

Respinge cererea de anulare a autorizaţiei de construire nr.443/17.10.2022, autorizaţiei de construire nr.444/17.10.2022, autorizaţiei de construire nr.478/31.10.2022 şi autorizaţiei de construire nr.479/31.10.2022, autorizaţii de construire emise de Primarul Sectorului 2.

Obligă reclamanţii în solidar la plata cheltuielilor de judecată în sumă totală de 30.000 lei, din care:

  • suma de 10.000 lei către intervenientul forţat Kaufland Romania SCS;
  • suma de 10.000 lei către intervenientul forţat Lidl Romania SCS;
  • suma de 10.000 lei către intervenientul forţat Hornbach Centrala SRL.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Tribunalul Bucureşti. Respinge cererea de suspendare a autorizaţiilor de construire, până la soluţionarea definitivă a prezentului dosar. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată azi, 31.01.2024 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei”, au decis magistrații de la Tribunalul București.

Avocatul Radu Dinulescu: „Curtea de Conturi să verifice urgent această scurgere de bani publici”

În continuare, avocatul Radu Dinulescu a mai precizat, în exclusivitate, că toată acestă situație frizează absurdul, pentru că Nicușor Dan a declanșat o serie de acțiuni „în mod ilegal”.

Aceste decizii ale instanțelor de judecată fiind una după alta, acum, așa cum preconizam. Suntem într-o situație care frizează absurdul. Primarul general, care a declanșat în mod ilegal aceste acțiuni, nu ia absolut nicio măsură pentru a stopa această hemoragie a banului public. Sub nicio formă…

Dimpotrivă, sunt convins că – așa cum a acționat până acum – se va lansa și în căile de atac, va depune recurs, pe care îl va pierde pentru fiecare din aceste hotărâri.

După părerea mea, este rolul Curții de Conturi acum, dar și a altor autorități publice de control, să verifice, urgent, această scurgere de bani publici și să o oprească. Să oprească această hemoragie. E clar că șeful Primăriei Municipiului București n-o s-o facă, nu o va opri nici dacă o sută de instanțe îi spun același lucru.

E o «Intifada» pe care Nicușor Dan o are împotriva oricărui document pe care scrie construire, acest om nu se opune numai autorizațiilor de construire emise de un primar de sector, el nu semnează – la rândul lui – nicio autorizație, niciun certificat de atestare a unei construcții, niciun proces-verbal de recepție…

Nicușor Dan are o ură imensă împotriva oricărei idei de construire, spital, zonă de cultură, spațiu comercial, spațiu rezidențial… El blochează tot, îi place pământul reavăn”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb