EXCLUSIV | ISU, sesizat în legătură cu o „anomalie” PERICULOASĂ la primăria lui Nicușor Dan: „Conform legii, sediul PMB ar trebui închis!”

EXCLUSIV | ISU, sesizat în legătură cu o „anomalie” PERICULOASĂ la primăria lui Nicușor Dan: „Conform legii, sediul PMB ar trebui închis!”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, este acuzat că folosește „dubla măsură” în unele situații, chiar dacă, public, se poziționează în rolul de apărător intransigent al legii și al tuturor regulilor. Numai că edilul pare a „uita” asta chiar atunci când este vorba despre sediul primăriei pe care o coordonează de 3 ani.

Cel care aduce o astfel de acuzație este urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), în contextul în care, după incendiul devastator de la Ferma Dacilor – dar și după cazurile „Colectiv” sau „Crevedia” -, normele impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ar trebui să fie literă de lege pentru orice instituție.

Numai că, avertizează Alexandru Pânișoară, în sediul primăriei conduse de Nicușor Dan există o „anomalie” care, în eventualitatea unui nedorit incendiu, poate deveni extrem de periculoasă, iar consecințele ar putea fi tragice.

Practic, spune urbanistul, a observat înainte de ultima ședință de Consiliu General că ușa de acces se deschide… spre interior. Inițial, Alexandru Pânișoară a crezut că este vorba doar despre un caz izolat, numai că a descoperit exact aceeași „problemă” alarmantă și la ușile de acces laterale, motiv pentru care a și sesizat ISU.

„Dacă nici autoritatea publică nu este capabilă să respecte legea, ce pretenții să mai avem de la privați?”

Contactat de Gândul, președintele ADU  a declarat, în exclusivitate, că există un normativ care stabilește reguli foarte clare, numai că Nicușor Dan nu îl respectă, ceea ce este foarte grav.

În același timp, urbanistul avertizează că încă nu este foarte clar dacă Primăria Municipiului București a primit avizul ISU după lucrările de reabilitare/resturare care au avut loc, iar în cazul unor situații de urgență pot apărea probleme grave din cauza ușilor de acces care se deschid spre interior. Din păcate, spune președintele ADU, Nicușor Dan nu își pune întrebări în legătură cu această anomalie, continuând, imperturbabil, să își „vadă de treabă” în stilul caracteristic.

Există un normativ în România, iar Nicușor Dan nu îl respectă. Este vorba despre Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor indicativ P 118-99, din 07.04.1999. Se folosește în proiectare și prevede niște măsuri minime pentru a îndeplini condițiile de siguranță și securitate la incendii.

Ușile trebuie să se deschidă spre exterior, nu spre interior. Vă dați seama, în cazul unui incendiu sau al unei alte urgențe, oamenii se bulucesc spre uși și, dacă ele se deschid către interior, nu vor mai avea cum să iasă, în toată acea aglomerație.

Vom afla, după sesizarea pe care am depus-o la ISU, și dacă sediul Primăriei Capitalei are autorizație. S-au făcut acele lucrări de reabilitare, de restaurare, când sediul a fost mutat în Splai.

Dar, din punctul meu de vedere, nu ar avea cum să aibă un aviz ISU atîta timp cât ușile se deschid către interior. Să vină un control de la ISU și să fie luate măsurile legale. Vedem, din păcate, ce se întâmplă în ultimul timp. Nu e normal.

Dacă nici autoritatea publică nu este capabilă să respecte legea, punând în pericol nu doar proprii angajați, ci și cetățenii care vin să-și rezolve problemele, ce pretenții să mai avem de la privați?

Nicușor Dan își desfășoară activitatea, în acest sediu al primăriei, zi de zi. Are întâlniri, cheamă oamenii, se țin ședințele de Consiliu General acolo. Dar nu-și pune problema: «Stai puțin, noi avem aviz ISU? Noi avem voie să funcționăm?» Nu, nu-și pune această problemă, își vede de treabă în continuare”, a declarat Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

„În mod normal, ISU ar trebui să le dea un termen să remedieze”

Urbanistul Alexandru Pânișoară consideră, de altfel, că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, vede doar „paiul” din ochii altora, dar „bârna” din ochiul său nu, conform zicalei arhicunoscute.

În același timp, președintele ADU exemplifică prin situația din Sectorul 5 al Capitalei, acolo unde 90 de familii nu se pot branșa la rețeaua electrică pentru că blocul nu are aviz ISU, iar Nicușor Dan se dovedește a fi „mai catolic decât Papa”.

E interesant cum Nicușor Dan vede paiul din ochiul altuia dar nu vede bârna din ochiul lui.

Anul trecut, când am fost la ședința de Consiliu General, așteptam în hol, jos, să se facă formalitățile de înregistrare-acces în PMB.  Cum stăteam eu așa, mă uitam spre ușa de acces și, stupoare, observ că se deschide spre interior! Mi-am ținut ideea și, după ședință, zic, «ia să mă uit și la ușile laterale de acces dacă se deschid la fel».  Eh, da, la toate căile de acces ușile se deschid spre interior.

Și zic, «uite bă, toată ziua trece (n.red. – Nicușor Dan) prin ușile astea și de 3 ani nu i-a trecut prin cap că nu se deschid conform normelor legale de securitate la incendiu».  Nu ziceam dacă era vreun țugulan cu 2 clase care semna cu degetul și habar nu avea, zic pentru că  – de exemplu – pe cele 90 de familii din Sectorul 5, pe care de 3 ani le ține fără current, nu vrea să le lase să se branșeze la rețeaua electrică pentru că blocul nu are aviz ISU. Deși nu are nevoie conform legii, având sub 4 niveluri.

Adică pe alții îi chinui și îți bați joc de ei și la tine în ogradă, unde-ți calcă pragul zi de zi sute de oameni, plus angajații, nu te gândești.

Colectiv, Crevedia, Ferma Dacilor, ce mai contează dacă urmează Primăria Generală? Oare inspectorii ISU au închis ochii și aici? I-am întrebat printr-o sesizare, în mod normal ar trebui să le dea un termen să remedieze, în caz contrar sediul PMB trebuie închis conform legii. Aștept să văd care va fi deznodământul. Dubla măsură în forma ei pură!”, a conchis urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU.

Ce spune Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor

  • 2.6.14. Uşile folosite pe căile de evacuare trebuie să fie cu deschidere de tip obişnuit, pe balamale sau pivoţi.
  • 2.6.15. Pe căile de evacuare nu se admite utilizarea uşilor care se pot bloca datorită funcţionării defectuoase a mecanismelor lor auxiliare, precum şi uşile de tip glisant, ghilotină, basculant, etc. Fac excepţie uşile pentru maximum 5 persoane capabile să se evacueze singure, precum şi cazurile prevăzute în normativ.
  • Uşile pliante şi cele turnante (cu foi care pot fi uşor pliate) pot fi folosite pe căile de evacuare numai dacă în acestea sau în imediata lor apropiere sunt prevăzute uşi pietonale obişnuite (pe balamale) sau panouri din sticlă securizată cf art. 2.6.7.
  • 2.6.16. Deschiderea uşilor de pe traseul evacuării, de regulă trebuie să se facă în sensul deplasării oamenilor spre exterior, cu excepţia uşilor prin care se evacuează cel mult 30 de persoane valide şi a cazurilor prevăzute în normativ.
  • 2.6.17. Prin deschidere, uşile de evacuare nu trebuie să se împiedice una de alta sau să stânjenească evacuarea.
  • 2.6.18. În dreptul uşilor de evacuare nu se admit praguri cu înălţimea mai mare de 2,5 cm. Dacă acestea sunt necesare, se vor racorda la pardoseală prin pante. În situaţiile admise de normativ uşile de evacuare practicate în alte uşi cu dimensiuni mari, pot avea praguri cu înălţimea cât mai mică, dar nu mai mult de 0,40 m.

Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...