LIVE TEXT | Ziua 73 de război în Ucraina: Toți civilii refugiați în oţelăria Azovstal au fost evacuaţi / Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, anunță că locuitorii se pot întoarce în oraș după 9 mai

LIVE TEXT | Ziua 73 de război în Ucraina: Toți civilii refugiați în oţelăria Azovstal au fost evacuaţi / Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, anunță că locuitorii se pot întoarce în oraș după 9 mai
Sursa: AP Photo / Mediafax Foto/ Caracter ilustrativ
Publicat: 07/05/2022, 21:15
Actualizat: 07/05/2022, 23:40

Ucraina continuă o contraofensivă în apropierea orașului Harkov și spune că a recucerit cinci sate. Institutul pentru Studierea Războiului din SUA spune că ucrainenii ar putea elibera în curând Harkovul de amenințarea artileriei ruse. La Mariupol, alți 50 de civili au fost evacuați, vineri, de la combinatul Azovstal. Președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ORA 21:15 – Starea jalnică în care au fost capturați de ucraineni 8 soldați ruși: „Jefuiesc mereu pentru a se îmbrăca”

Soldații ucraineni au luat prizonieri 8 soldați ruși după ce au eliberat satul Shestakovo din regiunea Harkov, iar baza invadatorilor ruși din această așezare a fost distrusă. Ei au vorbit despre starea deplorabilă a echipamentelor și dotărilor armatei ruse.

Detaliile bătăliilor pentru Shestakovo au fost raportate de jurnalistul Iuri Butusov.

„Numărătoarea echipamentelor și soldaților eliminați continuă”, a spus Butusov.

Ocupanții au fost prinși atât pe străzile satului, cât și în centura forestieră.

UPDATE ora 21:00 – Toți civilii refugiați în oţelăria Azovstal au fost evacuaţi. Peste 100 de femei, copii și bătrâni încă se ascundeau în subsolurile uzinei

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat, sâmbătă, că toate femeile, copiii şi bătrânii ascunși în oţelăria Azovstal, au fost evacuaţi. Uzina respectivă este ultima redută a forţelor ucrainene, asediate de forţele ruse în oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei.

„Ordinul preşedintelui a fost îndeplinit. Această parte a operaţiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat”, a scris ea pe canalul ei de Telegram.

UPDATE ora 18:55 – Transnistria denunţă noi atacuri cu drone, lângă Vărăncău

Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută

„În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău n.e.) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive”, a anunţat serviciul de presă al aşa-numitului minister transnistrean de Interne pe contul său de Telegram, fără a preciza originea atacurilor.

UPDATE ora 18:30 – Vitali Klitschko anunță că locuitorii din Kiev se pot întoarce în oraș, după 9 mai: „Le recomand să nu se grăbească”

Vitali Klitschko, primarul Kievului și fost campion mondial la box, a subliniat că amenințarea bombardamentelor în Kiev rămâne ridicată, dar după 9 mai, locuitorii care au plecat se pot întoarce treptat.

Autoritățile orașului speră că în aceste zile nu vor exista bombardamente din partea trupelor ruse și panică în rândul populației, dar nu pot fi excluse provocările din partea inamicului.

UPDATE ora 18:15 – Un politician rus rupe tăcerea despre încheierea „operațiunii speciale”: „Cred că ne vom opri la granița poloneză. Această încercare de a șterge Rusia va eșua, în ciuda isteriei Occidentului”

Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat a Federației Ruse, susține într-un interviu pentru La Repubblica că Ucraina reprezintă o amenințare militară pentru Federația Rusă, iar „operațiunea specială” se va încheia abia atunci când rușii vor ajunge la granița poloneză.

Între timp, războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 73-a zi. Bombardamentele continuă, iar ONU solicită Rusiei să deblocheze porturile din regiunea Odessa. Rusia este acuzată că a încălcat armistiţiul şi a obstrucţionat operaţiunea de salvare prin bombardamente repetate.

El a mai spus, în spiritul propagandei ruse, că ideologia nazistă a lăsat rădăcini în Ucraina, în ciuda faptului că are un președinte evreu.

UPDATE ora 17:15 – Odesa, atacată de rachete rusești sâmbătă după-amiază. Jurnalistă ucraineană: „Forţele ruse îşi intensifică atacurile înainte de 9 mai”

Mai multe rachete au vizat oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serhii Bratciuk, relatează The Guardian.

Atacurile au vizat oraşul după ce ţinte din regiunea Odesei au fost lovite de patru rachete în cursul zilei de sâmbătă, a spus Bratciuk în declaraţii televizate.

El nu a oferit mai multe detalii despre noile atacuri, spunând că informaţiile sunt încă în curs de stabilire.

UPDATE ora 15:50 – Mercenarii Wagner cer cu disperare mobilizarea rușilor, pentru a câștiga bătălia din Ucraina: Avem nevoie de 600.000-800.000 de oameni. Altfel, vom pierde războiul

Mercenarii Wagner cer cu disperare mobilizarea rușilor, pentru a câștiga bătălia din Ucraina. „Avem nevoie de 600.000-800.000 de oameni. Altfel, vom pierde războiul”, au transmis ei.

UPDATE ora 15:21 – „Era o femeie eroică” | A murit psihologul Regimentului Azov. Natalia Lugovskaia își pierduse fiul în Donbas și ginerele la Azovstal

Natalia Lugovskaia era psihologul regimentului Azov și s-a stins în timpul luptelor de la combinatul Azovstal din Mariupol. Ea s-a alăturat apărătorilor ucraineni în urmă cu câțiva ani, după ce fiul ei a murit în Donbas. Cu câteva zile înainte ca ea să moară, fusese ucis și ginerele ei, în buncărele fabricii asediate.

Sursa: Facebook

UPDATE ora 15:50 – Și-au luat revanșa pentru aeronava Antonov 225? „Spărgătorul” lui Putin, distrus de ucraineni. Cum arăta cel mai modern şi performant tanc din dotarea forţelor ruse

Ucrainenii au reuşit să distrugă cel puţin un tanc T-90M, cunoscut şi sub numele de „Prorîv” – „Spărgătorul”. Vorbim despre cel mai modern şi performant tanc aflat în prezent în dotarea forţelor ruse, conform celui mai recent raport despre situaţia militară din Ucraina, publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ora 14:30 – Un bărbat din Bucha a găsit în casă un balon cu mercur. Recipientul a fost adus de invadatorii ruși de la Cernobîl

Un bărbat din Bucha a găsit în casă un balon cu mercur. Recipientul a fost lăsat în locuința sa de invadatorii ruși și a fost adus, cel mai probabil, de la Cernobîl.

„Un localnic din Bucha a aflat, la întoarcerea acasă, că invadatorii ruși au fost acolo în timpul ocupației. Apelând la o linie telefonică operativă de geniști ai Formației Voluntare a Comunității Teritoriale, ei au găsit un balon de laborator cu o substanță necunoscută”, a transmis, pe Facebook, organizația Buchi Volunteers.

UPDATE ora 12:55 – Biden, șah-mat la Putin? Decizia SUA înaintea datei de 9 mai: „Pentru curajosul popor al Ucrainei în timp ce acesta îşi apără ţara împotriva agresiunii în curs a Rusiei”

Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari. Această decizie înseamnă  furnizarea muniţii suplimentare pentru artilerie, radare şi alte echipamente, fiind cel mai recent ajutor acordat Kievului pentru a respinge invazia Rusiei, transmite Reuters.

Sursă Foto: Colaj foto – Mediafax FOTO

UPDATE ora 12:12 – Putin ar putea primi o lovitură personală extremă. Ce i se pregătește gimnastei Alina Kabaeva și ce ar putea provoca o astfel de mișcare

Gimnasta Alina Kabaeva, cea despre care  presa ar fi speculat că ar fi avut o legătură romantică cu preşedintele rus Vladimir Putin, este inclusă în cel de-al şaselea pachet de sancţiuni propus al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, potrivit două surse diplomatice europene, scrie CNN.

UPDATE ora 11:43 – Rusia, de la revoltă la amenințări directe împotriva Marii Britanii: „Duplicitate și cinism, minciuni şi grosolănie de-a dreptul” Situația ar putea deschide o nouă „Cutie a Pandorei”

Războiul din Ucraina schimbă, mai mult cu fiecare zi, relațiile dintre Rusia și celelalte state. În acest context, apar tensiuni care mai de care mai controversate și mai acuzatoare din partea Rusiei. Ambasadoarea Marii Britanii la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată, vineri, la Ministerul de Externe al Rusiei cu privire la cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei, care pot duce la ”distrugerea definitivă a legăturilor bilaterale”.

UPDATE ora 11:30 –  Drama unui adolescent ucrainean, rămas singur cu patru frați mai mici. Un obuz i-a ucis mama chiar în fața lui. Mărturii cutremurătoare și emoționante: „Nu-mi vine să cred! Cea mai mare dorință a mea este…”

Războiul din Ucraina continuare să facă victime, să distrugă vieți și să schimbe destine. Un adolescent de 18 ani din Donețk trebuie să-și crească cei patru frați mai mici, după ce un obuz i-a ucis mama chiar în fața lui.

UPDATE ora 11:07 – Jacheta emblematică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, vândută cu o sumă record 

O jachetă emblematică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost vândută cu 90.000 de lire sterline la o licitație de strângere de fonduri pentru Ucraina.

Cine este omul din spatele discursurilor emoționante ale lui Volodimir Zelenski. Are mai puțin de 200 de urmăritori pe Twitter
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, / Sursa foto: Profimedia
UPDATE ora 08:24 – Locul în care va merge secretarul general al ONU pe 9 mai, când este sărbătorită „Ziua Victoriei” în Rusia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va călători luni, 9 mai, în Republica Moldova unde intenţionează să se întâlnească cu refugiaţi din Ucraina.

UPDATE ora 07:50 – Jill Biden, a doua zi în România

Jill Biden, aflată în vizită în România, va avea, sâmbătă, o întâlnire cu soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis. Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii va vizita o şcoală din Capitală în care au fost primiți câțiva elevi ucraineni refugiaţi.

Prima doamnă a Americii, Jill Biden, a ajuns vineri după-amiază în România. Avionul Air Force 2, care o transportă pe soția președintelui american Joe Biden, a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 17:00. Jill Biden a coborât din avion și a dat mâna cu militarii care au întâmpinat-o. Ea s-a întâlnit cu militarii americani, după care s-a deplasat la București.

UPDATE ora 01:00 – Șeherezada, un mega-iaht misterios despre care se crede că ar fi al lui Putin, a fost sechestrat în Italia

Un mega iaht misterios, în valoare estimată de 700 de milioane de dolari (636 de milioane de euro), al cărui proprietar nu a fost făcut public și care părea să fie pe picior de plecare, a fost reținut vineri de autoritățile italiene.

Sursa: Captură Youtube
UPDATE ora 00:30 – Volodimir Zelenski spune că mai mult de 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit pentru CNN că de la începutul războiului, peste 500.000 de ucraineni au fost deportaţi în Rusia.

Zelenski spune că ucrainenii au fost forțați să meargă în Rusia.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea