Sala Mare a TNB a primit numele actorului Ion Caramitru. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: „Ne asigurăm că moștenirea culturală lăsată de domnia sa va ajunge la generațiile viitoare” (FOTO-VIDEO)

Sala Mare a TNB a primit numele actorului Ion Caramitru. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu: „Ne asigurăm că moștenirea culturală lăsată de domnia sa va ajunge la generațiile viitoare” (FOTO-VIDEO)
FOTO: Facebook.com/Bogdan Gheorghiu
Publicat: 16/09/2021, 20:31
Actualizat: 16/09/2021, 21:58

Sala Mare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București (TNB) a primit joi, 16 septembrie, numele actorului Ion Caramitru, în cadrul unui eveniment la care au participat, printre alții, premierul Florin Cîțu și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„A fost un privilegiu să pot participa astăzi (joi, 16 septembrie-n.r.) la ceremonia de schimbare a denumirii Sălii Mari a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, în Sala Ion Caramitru. Alături de oameni care l-au cunoscut pe maestrul Caramitru am făcut un gest de normalitate. Astfel, ne asigurăm că moștenirea culturală lăsată de domnia sa va ajunge la generațiile viitoare”, a anunțat joi pe Facebook ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cel care a și propus această schimbare de nume.

Acesta a spus că atât din poziția sa de ministru al Culturii, de manager al Teatrului Național „I. L. Caragiale” București sau de actor, Ion Caramitru s-a pus în slujba excelenței și a schimbat realitatea cunoscută.

„Numele său este strâns legat de patrimoniul românesc și de modul în care astăzi ne raportăm la păstrarea și valorificarea lui, de UNITER al cărei președinte a fost ales chiar din 1990 de la constituirea acestei uniuni teatrale, dar și de Gala pe care o prezenta în fiecare an și, nu în ultimul rând, de Revoluția din 1989”, a precizat ministrul.

„Toți l-am privit pe omul Caramitru cu admirație și îmi doresc ca toți cei care vor păși în Sala Ion Caramitru să îi cinstească memoria prin aprecierea teatrului și prin aplauze, așa cum și maestrul și-ar fi dorit”, a mai scris el.

Ion Caramitru a murit în data de 5 septembrie la Spitalul Elias din Capitală, acolo unde era internat de mai bine de trei săptămâni.

Actor de teatru și film, regizor și politician român, a fost președinte al UNITER, încă din anul 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al TNB. A fost și ministru al Culturii, între 1996 și 2000, în cabinetul condus de premierul  Victor Ciorbea.


CITEȘTE ȘI:


Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase