EXCLUSIV | Centru Cultural în fostul Hotel Dunărea? Clotilde Armand, promisiune CONTROVERSATĂ: „Își încordează mușchii pentru imagine electorală”

EXCLUSIV | Centru Cultural în fostul Hotel Dunărea? Clotilde Armand, promisiune CONTROVERSATĂ: „Își încordează mușchii pentru imagine electorală”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a intrat „în forță” în cel de-al patrulea an de mandat și a anunțat, în data de 8 ianuarie 2024, că locuitorii din sector vor putea beneficia de serviciile unui Centru Cultural care va avea ca sediu imobilul în care a funcționat fostul Hotel Dunărea, în apropierea Gării de Nord, pe Calea Griviței.

După ce a prezentat, în mediul online, „realizările” din cei 3 ani de mandat care s-au scurs până acum (informații punctuale AICI), Clotilde Armand a lansat o nouă „provocare”, iar scenariul vizează fostul Hotel Dunărea.

  • Hotelul Dunărea a fost construit în perioada 1934-1940.
  • La cutremurul din anul 1977 a suferit daune majore, iar ulterior a fost, pur și simplu, lăsat de izbeliște.
  • Clădirea cu 7 etaje și 70 de camere – proprietate a unui investitor privat – se află într-o stare avansată de degradare, este abandonată și s-a „metamorfozat” în „casă” pentru oamenii străzii.

Trebuie spus, înainte de toate, că primarul Clotilde Armand – care se află în plin „război” cu Agenția Națională de Integritate (ANI) – nu este la primul anunț care se focalizează asupra fostului Hotel Dunărea. În anul 2021, existând și o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, Armand anunța că are planuri mari cu acest imobil, promițând un program de reabilitare în care să fie incluse, în afară de fostul hotel, și alte clădiri istorice din București. Pe de altă parte, însă, fostul hotel Dunărea nu este monument istoric, însă o „renaștere” a sa ar fi, bineînțeles, de dorit.

Numai că totul trebuie făcut respectând legea, iar urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că acest demers al lui Clotilde Armand nu a pornit așa cum trebuie de la bun început. Suplimentar, Clotilde Armand promite o expropriere pe care nu o poate face, pentru că doar Municipiul București poate face exproprieri, nu sectoarele Capitalei.

„Vrem să facem o reconversie funcțională a acestui imobil și să-l transformăm în Centrul Cultural al Sectorului 1”

Clotilde Armand a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook, așa cum procedează permament, iar fostul Hotel Dunărea este prezentat – după exproprierea anunțată, dar încă nefinalizată și, după cum va explica urbanistul Alexandru Pânișoară, fără șanse de finalizare – drept viitor Centru Cultural al Sectorului 1.

Edilul sectorului promite, fără rezerve, o „reconversie funcțională” a acestui imobil, menționează că a fost semnat un contract – anunțul de pe SEAP poate fi citit AICI – pentru realizarea documentației DALI – Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – și mai spune că următorul pas îl reprezintă exproprierea.

”Astăzi vă anunț că am făcut un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. La finalul anului trecut am semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru acest obiectiv de investiții. Imobilul de lângă Gara de Nord a fost construit în perioada 1934-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din 1977. Clădirea are 70 de camere dispuse pe 7 etaje cu o suprafață de aproximativ 2.750 metri pătrați, în timp ce terenul are o suprafață de 493 de metri pătrați. (…)

  • Un expert tehnic ne-a recomandat să luăm măsuri, în regim de urgență, de punere în siguranță a structurii de rezistență și a imobilului ca ansamblu. Din acest motiv am stabilit ca întreaga documentație să fie realizată în termen de 75 de zile.
  • Vrem să facem o reconversie funcțională a acestui imobil și să-l transformăm în Centrul Cultural al Sectorului 1. Vom amenaja un spațiu dedicat artiștilor și unde vom crea spații expoziționale.
  • După cum știți, Hotelul Dunărea se află în acest moment în proprietate privată, dar noi vrem să-l transformăm într-un obiectiv de utilitate publică și să-l redăm comunității locale.
  • DALI-ul ne va da mai multe soluții tehnice de intervenție pentru această clădire, precum și indicatorii tehnico- economici aferenți viitorului obiectiv de utilitate publică.

Fără această documentație nu puteam trece la pasul următor- exproprierea imobilului în vederea executării unor lucrări de utilitate publică”, a scris Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, pe pagina sa de Facebook.

Anunț SEAP

„Cum s-a făcut o expertiză tehnică, având în vedere că ambele imobile sunt proprietăți private?

În spatele acestui demers cu care se laudă deja Clotilde Armand nu ar sta decât un interes electoral, consideră urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU, iar acesta a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, întreaga speță în care fostul Hotel „Dunărea” deține rolul principal.

Lipit de fostul Hotel Dunărea este și un bloc de locuințe, a mai precizat Alexandru Pânișoară, acesta făcând și el parte din planurile lui Clotilde Armand.

A apărut pe SEAP – site-ul de achiziți publice – un anunț din partea Primăriei Sectorului 1 prin care sunt scose la licitație lucrări de proiectare DALI, pentru imobilul din Calea Griviței nr. 138 C, fostul și vestitul Hotel Dunărea. Acolo este un fost hotel, așa cum spuneam, acum nu mai este nimic, e doar o clădire degradată și, imediat în vecinătate, lipit, este un bloc de locuințe, cu asociație de proprietari.

Primarul Clotilde Armand s-a gândit că ar vrea să exproprieze acest imobil și să facă un Centru Cultural. Evident că, dacă ar fi să ne uităm la construcție, care nu este monument istoric, nu s-ar justifica ce dorește Primăria Sectorului 1, prin Clotilde Armand, respectiv reabilitare, consolidare, costurile ar fi mult prea mari. Normal ar fi să se reconstruiască, pur și simplu, chiar și cu refacerea efectivă a arhitecturii. Așa ar fi cel mai eficient, din punct de vedere economic.

  • Construcția este vizată a fi expropriată într-un proiect mai amplu, care vizează o regenerare urbană a întregii piețe a Gării de Nord.
  • Ceea ce este curios este că s-a scos la licitație acest DALI, iar anterior acestei licitații s-a făcut o expertiză tehnică.

Dar întrebarea foarte importantă este cum s-a făcut o expertiză tehnică, având în vedere că ambele imobile sunt proprietăți private? S-a intrat, s-au luat probe de beton, s-au făcut măsurători, un releveu? Așa ar fi fost normal. Mai mult, din câte cunosc, proprietarii de azi ai fostului Hotel Dunărea sunt, cumva, într-un conflict cu autoritatea”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară.

„Clotilde Armand a zis că face și drege și când a spus că va face Piața Amzei mare hub cultural. Tot ce a putut să facă a fost să închirieze niște spații pentru Romanian Design Week și spatiile nu aveau nici aviz ISU și nici autorizație de securitate la incendiu, motiv pentru care a primit amendă. Acestea sunt adevăratele realizări ale primarului Armand, restul sunt doar praf în ochi”

Alexandru Pânișoară, președintele ADU

„Știm foarte bine că sectoarele Capitalei nu pot face exproprieri, doar Municipiul București poate face asta”

Imobilul, în anul 2019, a făcut obiectul unei hotărâri de Consiliu General – Hotărârea CGMB nr. 280 din 30 mai 2019 – prin care Municipiul București aprobase o hotărâre de expropriere a acestei construcții.

Hotărârea CGMB nr. 280 din 30 mai 2019

Din punctul meu de vedere, acea hotărâre a fost nelegal aprobată, în spate nu a existat nici măcar un plan topografic, așa cum prevede Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

S-a făcut doar o evaluare. A rezultat, la vremea respectivă, o sumă de 1.660.700 euro, valoare de expropriere.

Doar că, în anul 2022, în luna iunie, în data de 29, apare Hotărârea CGMB nr. 348 prin care a fost abrogată hotărârea din anul 2019. Municipiul București a renunțat la a mai expropria această construcție.

Hotărârea CGMB nr. 348 / 29 iunie 2022

În luna ianuarie a anului 2022, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat o hotărâre în care cerea Municipiului București să facă o asociere, pentru ca Municipiul București să exproprieze construcția și Sectorul 1 să se ocupe, adică să plătească valoarea de expropriere și să facă lucrarea respectivă – reabilitare, consolidare și așa mai departe.

Acea hotărâre a Consiliului Local al Primăriei Sectorului 1 a fost trimisă către Consiliul General al Municipiului București, dar nu a primit, nici până în ziua de azi, niciun răspuns. Știm foarte bine că sectoarele Capitalei nu pot face exproprieri, doar Municipiul București poate face asta. Așa trebuia să se întâmple și aici, așa cum s-a întâmplat în cazul Prelungirea Ghencea, o asociere între Municipiul București și primăria de sector.

Dar oricum, după cum spuneam mai sus, în luna iunie a anului 2022 CGMB a abogat hotărârea din anul 2019, ceea ce înseamnă că a renunțat la ideea de a expropria fostul Hotel Dunărea.

În 2019 s-a făcut cu iz electoral, ca să dea bine.

„Ca autoritate, atunci când procedezi la inițierea unei achiziții publice, trebuie să ai angajamente. Trebuie să ai o fundamentare pentru tot ceea ce decizi și pentru cheltuielile angajate. Sectorul 1, pentru a putea justifica achiziția unor servicii de proiectare DALI, în scopul exproprierii fostului Hotel Dunărea, trebuia să aibă, cu Municipiul București, un angajament, o garanție că municipiul va face această expropriere.

Altfel nu se justifică această cheltuială cu DALI. Sectorul 1 plătește pentru DALI, iar Municipiul București nu face exproprierea. Cum se justifică cheltuiala de 254.000 lei? Având în vedere hotărârea din luna iunie a anului 2022, Municipiul București nu intenționează să exproprieze acel imobil”, spune urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

”Hotărârea CGMB din anul 2019 viza doar Hotel Dunărea, nu si blocul de locuinte. Acum, prin DALI, se vor amândouă”

Alexandru Pânișoară

„Încercarea lui Clotilde Armand de a-și face imagine electorală”

Urbanistul Alexandru Pânișoară spune că acest demers al lui Clotilde Armand nu reprezintă altceva decît o „încercare de a-și face imagine electorală”.

În același timp, demersul legat de fostul Hotel Dunărea este unul „aberant și total nejustificat”, din cauză că nu există o fundamentare în spate, nu există dispoziții sau angajamente cu Municipiul București.

Evident că este, din nou, aceeași încercare ca și în anul 2019, încercarea lui Clotilde Armand de a-și face imagine electorală. Din perspectiva oportunității, este un demers aberant și total nejustificat să angajezi niște cheltuieli pentru elaborarea unei documentații pentru un imobil în cazul căruia Municipiul București nu intenționează să facă exproprierea.

Nu ai cum să angajezi asemenea cheltuieli atâta timp cât tu nu ai o fundamentare în spate, pe baza unor dispoziții legale sau pe baza unor angajamente între Sectorul 1 și Municipiul București.

De ce să parcurgi niște etape de genul acesta, care, așa cum am spus, sunt nelegale, atâta timp cât sunt atâtea obiective în Sectorul 1 care pot deveni nu doar centre culturale, ci chiar hub-uri culturale, că tot vrea să le denumească așa Clotilde Armand? Poate fi dat ca exemplu Teatrul Masca din Bucureștii Noi.

Avem teatre și cinematografe în în Sectorul 1 care așteaptă reabilitarea de aproape 4 ani, de când Clotilde Armand este primar. Încă nu au devenit funcționale.

  • Le are în administrare și nu se ocupă de ele, dar acum stă și își încordează mușchii pentru o lucrare care, din punctul meu de vedere, nu are nicio finalitate și, oricum, este nelegal pornită.
  • Acest demers public este strict electoral și va avea aceeași soartă pe care au avut-o, din păcate, toate cinematografele și teatrele din Sectorul 1 administrat de Clotilde Armand. Oamenii ar trebui să privească mult mai obiectiv aceste heirupisme. Dacă era prima dată când ieșea în spațiul public cu așa ceva, am fi putut să îi dăm credit, pe ideea că n-a știut, a greșit…
  • Avem, însă, experiența a trei ani de mandat în care primarul Clotilde Armand ne-a tot arătat 3D-uri… Prezentări frumoase, pompoase, nu știm cine a făcut acele 3 D-uri și pe ce bani, lucrările nu au început, nici măcar nu s-au făcut achiziții pentru proiectare, pentru execuție…

Au fost folosite și sunt, în continuare, folosite, doar pentru campania electorală. Este o minciună crasă, este de-a dreptul jenant și o bătaie de joc la adresa cetățenilor. Cum să te aplaude lumea pentru o asemenea inițiativă care, oricum, e sortită pierzaniei de la bun început”, a conchis Alexandru Pânișoară, președintele ADU, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

„Crăciun în Amzei” | Clotilde Armand, ACUZATĂ că organizează evenimentul într-o locație fără autorizație ISU și îi pune în pericol pe bucureșteni

EXCLUSIV FOTO | Clotilde Armand parchează NEREGULAMENTAR, dar cere Poliției Locale să mărească amenzile pentru șoferii care nu respectă legea

„Sabotaj” marca USR la Primăria Brașov? Viceprimar liberal: ”Primarul Coliban este certat cu transparența! Proiecte blocate, aruncate într-un sertar!”

Continuă lupta dintre viceprimarul PNL al Brașovului și primarul USR. Sebastian Rusu: ”O instituție publică nu reprezintă un instrument de răzbunare!”

EXCLUSIV | Viceprimarul liberal al Brașovului, după ce primarul USR i-a cerut să-și mute biroul la Cimitirul Municipal: „Circ ieftin, IMATURITATE!”

Viceprimarul Sectorului 1 o scoate „la tablă” pe Clotilde Armand: „Câte școli noi s-ar fi putut CONSTRUI în sector, ce mai așteptăm?”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...