Nicușor Dan, supărat pe presă! A cerut STRĂMUTAREA unui litigiu și RECUZAREA completului în speța „Autorizații construire S2” / Decizia CAB

Nicușor Dan, supărat pe presă! A cerut STRĂMUTAREA unui litigiu și RECUZAREA completului în speța „Autorizații construire S2” / Decizia CAB

Afectat vizibil de cele 14 înfrângeri pe care le-a înregistrat, până acum, în speța „Anulare/suspendare autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei”, primarul general Nicușor Dan dorește să facă o „piruetă juridică” surprinzătoare. Edilul, prin avocații care îl reprezintă, a cerut la Curtea de Apel București (CAB) strămutarea unui litigiu din această speță, dând de înțeles că nu mai are încredere în imparțialitatea magistraților care analizează dosarul. Mai mult, Nicușor Dan a cerut la CAB și recuzarea completului de judecată dintr-un alt dosar care vizează aceeași speță!

Demersul este unul de o gravitate indiscutabilă, iar specialiștii în Drept afirmă că primarul general al Capitalei contestă doar deciziile nefavorabile la adresa sa, luate de instanțele de judecată, și lansează acuzația că magistrații de la Tribunalul București care au dat deja decizii în aceste dosare nu ar fi fost „imparțiali”.

  • Gândul dezvăluie, în exclusivitate, „argumentele” lui Nicușor Dan – transmise către Curtea de Apel București – în legătură cu dorința sa de strămutare a litigiilor din această speță, fiind adusă în discuție și o așa-zisă „presiune” pusă de dezvoltatorii imobiliari prin mass-media, ceea ce ar anula, în ultimă instanță, imparțialitatea magistraților de la Tribunalul București.
  • În același timp, Gândul prezintă, în exclusivitate, explicațiile avocatului Radu Dinulescu după ce Nicușor Dan a creat acest precedent juridic periculos, dar și deciziile luate de magistrații de la CAB și Tribunalul București în ceea ce privește cererea de strămutare a unui astfel de litigiu, respectiv cererea de recuzare a completului de judecată dintr-un alt proces al aceleiași spețe.

Până la acest moment, judecătorii i-au transmis lui Nicușor Dan, prin sentințele date în dosarele soluționate, că nu are calitate procesuală activă în aceste dosare și că nu se poate substitui Prefectului Capitalei, doar acesta putând să ceară, în instanță, suspendarea sau anularea unor autorizații de construire emise de primarii de sectoare.

ARTICOLUL 252 – Categorii de atribuții ale prefectului

(1) Prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții: (…) c) atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor autorități pe care le consideră ilegale;

Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul Administrativ

CRONOLOGIE | Procesele pierdute de Nicușor Dan, până acum, în speța „Autorizații de construire Sector 2”

Gândul prezintă, cronologic, cele 14 procese pierdute de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”.

  • Edilul nu a reușit să bifeze nicio victorie din momentul în care a atacat în instanță aceste autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.
  • Nicușor Dan vorbește de 10 decizii date de magistrați împotriva sa, dar Gândul a prezentat toate cele 14 procese pierdute până acum de edilul Capitalei.

De ce a bifat Nicușor Dan aceste 14 înfrângeri? Pentru că nu are calitate procesuală în această speță, așa cum magistrații i-au transmis repetat, obligându-l și la plata unor cheltuieli de judecată impresionante.

  • Nicușor Dan a suferit prima înfrângere în această serie de procese la începutul lunii decembrie a anului 2023. (mai multe informații AICI)
  • La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, primarul general al Capitalei a pierdut al doilea proces în care cerea – fără a avea această atribuție în fișa de post – anularea unei autorizații de construire care a fost emisă de primarul Sectorului 2 al Capitalei. (detalii exclusive AICI)
  • În 2024, la jumătatea lunii ianuarie, „scorul” devine 3:0, iar Nicușor Dan pierde cel de-al treilea proces. (informații detaliate AICI)
  • În data de 25 ianuarie 2024, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București le administrează lui Nicușor Dan a continuat, acesta pierzând și cel de-al patrulea proces. (alte informații punctuale AICI)
  • Înfrângerea cu nr. 5 a edilului a survenit în data de 26 ianuarie 2024. (detalii în exclusivitate AICI)
  • Nicușor Dan a pierdut și al șaselea proces, în data de 31 ianuarie 2024, după ce magistrații de la Tribunalul București i-au reamintit că demersul său în instanță este unul absurd. (toate informațiile AICI)
  • În data de 7 februarie, Nicușor Dan a pierdut procesul nr. 7. (detalii AICI)
  • 19 februarie 2024 – Nicușor Dan a pierdut două procese într-o singură zi, numărul înfrângerilor ajungând la 9! (informații punctuale AICI)
  • 27 februarie 2024 – magistrații de la Tribunalul București îi mai administrează încă două înfrângeri lui Nicușor Dan, astfel că edilul pierde și procesele nr. 10 și 11! (detalii AICI)
  • 3 martie 2024 – Nicușor Dan pierde și procesul nr. 12 (toate informațiile AICI)
  • În data de 14 martie 2024, Nicușor Dan bifează încă două înfrângeri – procesele cu nr. 14 și 15. (alte detalii AICI)

În astfel de condiții judiciare absolut dramatice pentru imaginea sa – cu atât mai mult cu cât Nicușor Dan dorește să obțină un nou mandat de primar general – edilul a încercat o „mutare” spectaculoasă, iar avocatul Radu Dinulescu a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, ce s-a aflat în spatele acestei cereri de ultim moment.

Nicușor Dan: „Există o bănuială legitimă privind faptul că nu mai sunt întrunite condițiile obiective privind independența instanței”

Înainte de aceste explicații, însă, iată și motivele invocate de Nicușor Dan în cererea de strămutare adresată președintelui Curții de Apel București – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

Formulăm prezenta cerere de strămutare a cauzei ce face obiectul dosarului (…), aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a II-a de Contencios Administrativ și fiscal, solicitând instanței ca prin hotărârea ce va pronunța să dispună:

  • Strămutarea cauzei civile ce formează obiectul dosarului (…) la o altă instanță egală în grad, din circumscripția Curții de Apel București, pentru asigurarea desfășurării normale a procesului, având în vedere faptul că există o bănuială legitimă privind faptul că nu mai sunt întrunite condițiile obiective privind independența instanței și o justă soluționare a cauzei.
  • Suspendarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului (…), până la soluționarea cerererii de strămutare.

În continuarea acestei intempestive cereri de strămutare, primarul general Nicușor Dan transmite că „bănuiala legitămă” pe care o invocă este susținută de faptul că tot acest demers juridic prin care se solicită suspendarea/anularea anutorizațiilor de construire emise de oprimarul Sectorului 2 al Capitalei „a creat o amplă dezbatare în mass-media.

Din articolele de presă pe care le depunem atașat, aceștia din urmă (n.red. – dezvoltatorii imobiliari beneficiari ai autorizațiilor de construire) au creat o presiune constantă în opinia publică, de natură a crea o presiune inclusiv la nivelul judecătorilor din cadrul Tribunalului București. (…)

Existând deja 10 judecători care au au pronunțat deja soluții în aceste dosare, toate privind lipsa calității procesuale a subscrișilor (…). rezultă foarte clar tendința la nivelul acestei instanțe de admitere a excepției în toate dosarele care vor mai avea termen în fața Tribunalului București – Secția a II-a CAF, inclusiv în prezentul dosar”, se mai arată în cererea de strămutare, prezentată în exclusivitate de Gândul.

Av. Radu Dinulescu: „GÂNDUL a pus în contextul general aceste chestiuni, a arătat opiniei publice pe ce cheltuie banii publici primarul general al Capitalei”

Avocatul Radu Dinulescu, analizând această cerere de strămutare formulată de Municipiul București și de primarul general Nicușor Dan, spune că demersul la CAB este unul paradoxal, având în vedere că edilul, până acum, și-a construit, prin intermediul presei, imaginea de apărător al spațiilor verzi, cel care luptă permanent, potrivit declarațiilor sale, cu „mafia imobiliară” și cu „rechinii imobiliari”.

Nicușor Dan, omul care și-a făcut un stindard din atacurile în presă asupra a ceea ce el numește mafia imobiliară sau rechinii imobiliari, care convins o parte a presei că el este apărătorul spațiilor verzi, s-a dus în instanță și a beneficiat de aceste expuneri mediatice pe care el și le-a creat, acum se luptă cu presa!

Spune că presa îl încurcă și se referă la articolele din Gândul, în care a fost făcut un serial în care a fost prezentată fiecare soluție pe care el a obținut-o, în sensul că i s-a spus foarte clar de către instanță că nu avea nicio calitate de a ataca sute de autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2.

Supărat fiind pe presă, încearcă să strămute aceste litigii undeva unde judecătorii nu sunt la curent cu contextualizarea situației.

GÂNDUL a pus în contextul general aceste chestiuni și a arătat opiniei publice pe ce cheltuie banii publici primarul general al Capitalei.

Situația a fost prezentată după ce s-au dat hotărârile, iar înainte au fost prezentate poziții ale avocaților, aceștia, la unison, au susținut exact ce s-a întâmplat în instanță, lipsa lui de calitate procesuală și faptul că face acest demers juridic doar pentru a introduce un blocaj și mai mare.

Nicușor Dan a cerut și recuzarea completelor de judecată, pentru că ar mai fi judecat acest gen de spețe. Numai că ieri i s-a respins și prima cerere de strămutare, i s-a respins și recuzarea”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.

  • Tribunalul București a respins cererea de recuzare a completului de judecată, ca „nefondată”. Sentința nu este definitivă.

  • Curtea de Apel București a respins cererea de strămutare a dosarului și cererea de suspendare a judecării cauzei.

„Nicușor Dan și avocații săi încearcă, cu disperare, salveze efectele dezastruoase ale acestor acțiuni”

Din dorința de a transmite electoratului bucureștean cât mai multe realizări ale primarului general, Nicușor Dan atacă inclusiv în zona care l-a consacrat și i-a asigurat fotoliul de primar, instanțele de contencios administrativ, spune avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Din păcate pentru edil, continuă avocatul Dinulescu, în cel puțin 10 dosare acesta a pierdut în prima fază acțiunile în care solicita anularea unor autorizații de construire emise de Primarul Sector 2 București.

„Astfel, instanțele judecătorești au decis primarul Nicusor Dan nu are calitate atace actele administrative emise de către primarul de sector. În cazul în care acesta ar avea aceasta posibilitate, ar exista o suprapunere a atribuțiilor primarului cu cele ale Prefectului Capitalei.

Deși există o reprezentare a intereselor Municipiului București specializată – prin avocați, primarul Nicușor Dan se prezintă personal în instanță, omițând rezolvarea problemelor Bucureștiului. Deși cheltuie sume considerabile din banii publici pentru asistența juridică oferită de avocați, Nicușor Dan continuă aceste demersuri în instanță, deși a pierdut pe linie în aceste dosare, în unele dintre acestea fiind obligat chiar la plata cheltuielilor de judecată (evident, acestea vor fi asigurate tot din banii publici ai Capitalei).

În aceste condiții, primarul Nicușor Dan și avocații săi încearcă, cu disperare, salveze efectele dezastruoase ale acestor acțiuni, prin formularea unor cereri de recuzare a judecătorilor sau de strămutare a dosarelor la instanțe din provincie. În mod evident, aceste încercări costă alte sume care se achită tot din fondurile publice.

Din cererile de strămutare/recuzare reiese în mod evident Nicușor Dan are motive puternice de bănuială legitimăîmpotriva judecătorilor, adică fix pe acele persoane care prin soluțiile date anterior l-au ajutat devină primar general. Astfel, autoritatea locală pune la îndoială autoritatea judecătorească și moralitatea acesteia, omițând faptul tocmai el s-a lăudat în fața opiniei publice cu privire la solicitările pe care le va face pentru anularea autorizațiilor de construire emise de Sectorul 2”, explică avocatul Radu Dinulescu.

Nicușor Dan solicită recuzarea completelor de judecată care nu îi dau dreptate, punând la îndoială instanțele judecătorești”

Conform prevederilor legale, strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică.

Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.

Astfel, primarul general Nicușor Dan se prevalează de aspecte care conduc către ideea pune la îndoială imparțialitatea judecătorilor și faptul există unele relații conflictuale generate de o așa zisă amplă dezbatere în mass media.

Mai mult, pierzând în unele litigii, Nicușor Dan solicită recuzarea (înlocuirea) completelor de judecată care nu îi dau dreptate edilului, punând la îndoială instanțele judecătorești.

  • Evident, faptul Nicușor Dan respectă doar hotărârile judecătorești care îi sunt favorabile, celelalte neexistând, este de notorietate. În mai multe situații, edilul – după ce a pierdut procesele în mod definiv – a «uitat» pună în aplicare ceea ce instanțele de judecată l-au obligat.
  • Pe de altă parte, raportat la multitudinea de acțiuni prin care se urmărește anularea autorizațiilor emise de Primarul Sectorului 2, probabil edilul ar dori câte un judecător diferit pentru fiecare dintre acțiunile sale. Evident acest lucru este imposibil, dar campania electorală va urma.

Având în vedere declarațiile publice anterioare ale primarului Nicușor Dan, cu privire la atacarea unor autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, este vorba despre atacarea a mai multor zeci de autorizații, poate chiar sute. Astfel, se poate lesne observa cum primarul general își face campanie electorală pe banii bucureștenilor.

De altfel, reclamele publicitare aflate în numeroase locuri vizibile din București, având poza primarului și mențiunea «MULȚUMESC», reflectă o realitate amarnică”, încheie avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Nicușor Dan se laudă că luptă cu „rechinii imobiliari”, dar SFIDEAZĂ bucureștenii de rând: „Nu semnează autorizația de construire, vorbim cu pereții!”

Nicușor Dan se laudă că a câștigat lupta cu TERMOFICAREA, dar evită informațiile esențiale: „Pe românește, serviciul a fost mult mai prost”

Culisele războiului dus de Nicușor Dan în cazul „Roșia Montană”. Avocat: „O acțiune de subminare gravă a intereselor României”

Culisele vastei operațiuni “Roșia Montană”, de la implicarea lui George Soros împotriva proiectului până la jocul pe bursă al lui Cătălin Drulă

Nicușor Dan, unul dintre marii VINOVAȚI din dosarul „Roșia Montană”. Dovezile ZDROBITOARE

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari