LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 41: UE propune interzicerea importurilor de cărbune din Rusia / 165 de copii au fost uciși și alți 266 răniți, de la începutul războiului 

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 41: UE propune interzicerea importurilor de cărbune din Rusia / 165 de copii au fost uciși și alți 266 răniți, de la începutul războiului 
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, devastat de imaginea masacrului din Bucea/ Sursa: Profimedia
Publicat: 05/04/2022, 00:33
Actualizat: 06/04/2022, 00:41

Rusia se pregătește să intensifice atacurile împotriva zonei de est a Ucrainei, planurile probabil fiind de a „desfășura zeci de mii de soldați” în acea regiune, declarat  consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan. Casa Albă anticipează o schimbare de tactică a Moscovei, care și-ar concentra trupele și tehnica de luptă în câteva regiuni punctuale pentru a declanșa un atac masiv. Pentagonul a  anunțat luni seara că transporturile din pachetul de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina au sosit din SUA „în cursul weekendului”. 

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ora 21:35 – Francois Hollande: Vladimir Putin este un „mincinos în serie, a minţi este a doua lui natură”

Vladimir Putin este un „mincinos în serie”, spune fostul preşedinte francez Francois Hollande, care a lansat acuzaţii în acest sens într-un interviu publicat de cotidianul Le Monde.

„A minţi este a doua lui natură. A discuta cu Putin înseamnă să-l asculţi ore în şir ştiind că el nu va face nimic din ce spune şi că el nu spune nimic din ce intenţionează să facă”, afirmă Hollande în acest interviu, conform agenției de presă DPA.

Fostul președinte francez a mai spus că lui Putin îi place să susţină discursuri lungi cu referinţe istorice care îi permit să nu trebuiască să răspundă la întrebări şi care-i lasă spaţiu de manevră în legătură cu orice concesie pe care pare că o face.

UPDATE ora 20:00 – Comisarul pentru drepturile omului în Ucraina: „Ocupanții au folosit fosfor și muniție termobarică lângă Harkov”

Rușii au utilizat bombe cu fosfor și muniție termobarică lângă Harkov, spune comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme (n. r. Parlament) al Ucrainei, Liudmila Denisova.

Aceasta mai precizează că există dovezi privind utilizarea bombelor termobarice și a celor cu fosfor de către trupele ruse în satul Mala Rohan de lângă Harkov.

„Ocupanții au folosit fosfor și muniție termobarică în timpul luptei pentru Mala Rohan, lângă Harkov. Militarii ucraineni au dovezi relevante astăzi – pământ ars, clădiri distruse și echipamente inamice capturate”, a scris Avocatul Poporului pe canalul său de Telegram, marți.

UPDATE ora 19:50 – Orașul ucrainean Borodyanka a fost complet distrus de armata rusă

Orașul ucrainean Borodyanka a fost complet distrus de luptele dintre forțele rusești și ucrainene, arată noi înregistrări video. Pe 1 martie, o lovitură aeriană rusă a distrus cel puțin două complexe de apartamente din Borodyanka; a fost primul raport privind pagube în satul situat la aproximativ 50 de kilometri – 50 de mile – la nord-vest de Kiev.

UPDATE ORA 19:35 – Belgia blochează tranzacții de peste 200 de miliarde de dolari și îngheață active în valoare de 3 miliarde de dolari ale oligarhilor ruși

Belgia blochează tranzacții de peste 200 de miliarde de dolari și active în valoare de 3 miliarde de dolari ale rușilor sancționați.

De la începutul sancțiunilor economice împotriva Rusiei, Belgia a blocat tranzacții în valoare de 196,4 miliarde de euro (sau aproximativ 215 miliarde de dolari) și active rusești în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), conform ultimelor cifre anunțate de ministrul belgian de Finanțe Vincent Van Peteghem.

Într-un comunicat, Ministerul belgian de Finanțe a precizat că activele blocate aparțin la 877 de persoane și 62 de entități care apar pe lista de sancțiuni europene, iar tranzacțiile blocate sunt rezultatul celorlalte restricții impuse de Uniunea Europeană Rusiei.

UPDATE ORA 19:15 – România va expulza zece reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse la București

Ministerul Afacerilor Externe au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, potrivit unui comunicat de presă.

„Declararea ca personae non gratae a 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

UPDATE ORA 18:50 – Putin spune că lumea se confruntă cu o criză alimentară din cauza sancțiunilor Occidentului

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia trebuie să fie foarte atentă la exporturile sale de alimente către țările „neprietenoase”, deoarece sancțiunile Occidentului au favorizat o criză alimentară globală și o spirală a prețurilor la energie.

Sancțiunile Occidentului din cauza invaziei din 24 februarie a lui Putin în Ucraina au înclinat Rusia spre cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, deși Moscova spune că impactul global al sancțiunilor ar putea fi mult mai semnificativ.

Șeful de la Kremlin a avertizat că prețurile mai mari la energie, combinate cu o penurie de îngrășăminte, ar determina Occidentul să tipărească bani pentru a cumpăra provizii, ceea ce ar duce la penurie de alimente în rândul țărilor mai sărace.

UPDATE ora 18:15 – Mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor masacrului de la Bucea: „Cu ce am greșit?”

Opinia publică a aflat de câteva zile despre masacrul de la Bucea, o localitate aflată în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, iar imaginile cu civili uciși și abandonați în mijlocul străzilor au îngrozit o lume întreagă.

După ce forțele ruse s-au retras din oraș, supraviețuitorii au început să iasă din locurile unde se ascundeau și să povestească chinurile prin care au trecut.

UPDATE ora 18:00 – Jens Stoltenberg: Trupele ruse se regrupează pentru a ataca sudul și estul Ucrainei

Rusia nu renunță la ofensivă în Ucraina, ci se va concentra asupra preluării totale a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a declarat marți secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Observăm mișcări semnificative de trupe (ruse) care părăsesc regiunea Kievului, se regrupează, se reînarmează și își refac proviziile, pentru a se concentra asupra estului” Ucrainei, a spus șeful NATO marți, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ora 16:50 – Rușii au recunoscut că au ucis 93 de civili în Ucraina. Motivul pentru care „i-au eliminat”

Mihail Mizintsev, șeful Postului Central de Comandă al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, i-a numit pe civilii uciși „militari ucraineni deghizați”.

Astfel, rușii pregătesc populația pentru imaginile pe care le va vedea de la Mariupol. Crimele teribile din rândul civililor sunt explicate în Rusia prin faptul că acele persoane erau „naziști deghizați”.

„În ultimele două zile, o parte din militanți, numărând de la 150 la 200 de persoane, folosind coridoarele umanitare, îmbrăcați în civil, au părăsit orașul. Și în grupuri împrăștiate de 10-15 persoane, se deplasează în direcția Zaporojie de-a lungul drumurilor de țară. Peste noapte, 93 dintre aceste persoane au fost lichidate, locația celorlalte a fost stabilită. Problema eliminării lor este o chestiune de timp”, a spus Mizintsev.

UPDATE ora 16:35 – Șirul de gafe din Parlamentul României, din timpul discursului președintelui Volodimir Zelenski. Explicația oficială pentru problemele tehnice: „O modificare de parametru”

Intervenția președintelui Volodimir Zelenski în Parlamentul României va rămâne în istorie. Nu pentru mesajul transmis de acesta, ci pentru șirul de gafe tehnice. Oficial, probleme au fost generate de „o modificare de parametru”.

Discursul mult așteptat al lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României a fost perturbat de o serie de probleme tehnice. Chiar de la început, sunetul le-a dat bătăi de cap celor din staff-ul tehnic. Abia după mai multe minute, angajații Parlamentului au rezolvat problema, iar președintele Zelenski a putut fi auzit și de români. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 16:12 – UE va propune a cincea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE propune noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune în valoare de 4 miliarde de euro (3,3 miliarde de lire sterline) pe an.


UPDATE ora 15:30 – Manifest împotriva masacrului din Bucea: Un protestatar s-a întins pe jos, cu mâinile legate la spate, pe mai multe străzi din Moscova

Un protestatar s-a întins pe jos, cu mâinile legate la spate, pe mai multe străzi din Moscova, pentru a reconstitui masacrul din Bucea. El a fost fotografiat în aceeași poziție în care corpurile civililor au fost găsite întinse pe marginea drumului din orașul ucrainean.

Fotografiile au fost făcute în patru locații distincte din Moscova. În toate pozele, protestatarul anti-război, care pare să fie o femeie, are mâinile legate la spate și are fața întoarsă spre pământ.

Imaginile sunt reconstituirea masacrului din Bucea. Sute de civili au fost uciși, la periferia Kievului.


UPDATE ora 15:14 – Trupele ruse au lovit un rezervor de acid azotic în orașul Rubijne, din regiunea Lugansk. Locuitorilor li s-a cerut să-și pregătească măștile de gaz

Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serhii Haidai. Acidul azotic este periculos atunci când este inhalat, înghițit și intră în contact cu pielea și mucoasele. Substanța poate provoca bronșită, bronșiolită ușoară, amețeli, somnolență. În cel mai rău caz, otrăvirea cu acid azotic duce la edem pulmonar.


UPDATE ora 14:00 – 165 de copii au fost uciși și alți 266 răniți, de la începutul războiului

Până marți, 5 aprilie, cel puțin 165 de copii din Ucraina au murit și 266 au fost răniți de la începutul invaziei ruse, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Cifrele nu includ victimele din orașele ucrainene devastate din prima linie, cum ar fi Mariupol. Agenția de presă Interfax citează un raport al parchetului general.

UPDATE ora 13:47 – Un medic și o asistentă s-au căsătorit în Harkov. Imaginile cu cei doi printre ruinele orașului distrus de război s-au viralizat

Un cuplu ucrainean, format dintr-un medic și o asistentă, s-a căsătorit în Harkov, oraș distrus de război. Nastya Gracheva și Anton Sokolov au fost fotografiați la scurt timp după ce și-au unit destinele printre dărâmăturile unui complex comercial din orașul din Ucraina.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:51 – Eugen Tomac și dezinformarea ”marca Kremlin”: ”Putin va fi condamnat, a ordonat un adevărat masacru”

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), notează în mediul online că dezinformarea ”marca Kremlin” este sortită eșecului în condițiile în care avansul tehnologic ”demontează” teoriile lansate de Moscova după masacrul de la Bucea, Ucraina.

UPDATE ora 12:45 – Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din motive de securitate, a declarat ministrul de externe Luigi Di Maio în această dimineață, transmite The Guardian.

Di Maio a precizat că această măsură a fost necesară din motive legate de securitatea națională, în contextul actualei situații de criză, rezultată din agresiunea Rusiei în Ucraina.

UPDATE 12:35 – Zelenski nu crede că se va întâlni cu Putin. Negocierile cu rușii, singura cale de a încheia războiul din Ucraina

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că Ucraina nu are altă opțiune decât negocierea cu Rusia, pentru a pune capăt războiului. Zelenski este tot mai puțin încrezător în șansele unei întâlniri personale cu Putin.

UPDATE ora 12:28 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce Gerard Depardieu s-a dezis de acțiunile lui Putin: ”Nu înțelege pe deplin ce se întâmplă, vom fi gata să-i explicăm”

Actorul Gerard Depardieu a părăsit Franța și a primit cetățenia rusă în anul 2013, fiind considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12:18 – Ursula von der Leyen merge la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, vor merge la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al președintei Comisiei Europene a anunțat că Ursula von der Leyen va călători la Kiev săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ea va fi însoțită de Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, și vor vizita Kievul înaintea unui eveniment programat sâmbătă la Varșovia, în Polonia.

UPDATE ora 12:05 – Litera „Z”, simbolul propagandei pro-război, prezentă pe tot mai multe clădiri din Rusia

Simbolul „Z” a atras atenția pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni, când a fost observat pe părțile laterale ale tancurilor, transportoarelor blindate de trupe și alte vehicule militare care s-au adunat de-a lungul graniței dintre Rusia și Ucraina.

Între timp, în Rusia, litera a început să apară peste tot. Există autocolante Z pe spatele mașinilor, pe tricouri aflate la vânzare și, mai nou, pe clădiri.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Putin, „trădat” chiar de omul lui! Ambasadorul Rusiei la ONU: „În război mor civili. Este o realitate tristă”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a vorbit despre ororile din Bucea, drept „o provocare înscenată”, negând în continuare implicarea țării sale.

Pe de altă parte, într-o declarație făcută luni la o conferință de presă, ambasadorul Nebenzia a deraiat de la linia clasică a Moscovei, care denumește invadarea Ucrainei drept „operațiune militară specială și a vorbit despre război”. „În război mor civili. Este o realitate tristă”, a spus ambasadorul Rusiei, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 11:29 – Rusia „asediază” și Wikipedia: ”Să pună capăt difuzării de informații false despre operațiunea din Ucraina”

Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologia Informației și Mass-Media (Roskomnadzor) din Rusia a somat conducerea Wikipedia să elimine cinci articole, acuzând enciclopedia online că propagă de informații false în legătură cu ”operațiunea militară specială” din Ucraina.

UPDATE ora 11:15 – Beijingul cere noi negocieri pentru a pune capăt războiului

Ministrul de Externe al Chinei Wang Yi a vorbit marți cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, China solicitând noi negocieri de pace pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Aceasta este prima conversație dintre cei doi miniștri de externe de la 1 martie, când Kuleba a cerut Beijingului să-și folosească legăturile cu Moscova pentru a opri invazia rusă, potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei.

„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să reflectăm asupra durerii, să menținem securitatea durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a spus Wang, potrivit ministerului.

„China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință, având o poziție obiectivă”.

Kuleba a scris pe Twitter că i-a fost „recunoscător” lui Wang Yi pentru „solidaritatea cu victimele civile”.

Discuția telefonică a a avut loc la cererea Ucrainei, a informat Reuters.


UPDATE ora 10:55 – Garry Kasparov: „Lumea ar fi un loc mult mai bun dacă Putin nu s-ar mai afla la conducerea Rusiei”

Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah și unul dintre criticii vehemenți ai lui Vladimir Putin, spune că lumea ar fi un loc mult mai bun fără liderul de la Kremlin, dar sacrificiul Ucrainei ar putea fi zadarnic dacă Occidentul îi va permite Rusiei să se regrupeze.

UPDATE ora 10:45 – Șapte coridoare umanitare vor fi deschise astăzi în Ucraina

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a declarat că marți va exista o încercare de a deschide șapte coridoare umanitare.

UPDATE ora 10:41 – EXCLUSIV Mărturiile unei jurnaliste ucrainene: „Rusia manipulează subiectul negocierilor și pregătește o nouă Bucea / Ucraina are, pentru prima dată, un lider”

Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk a vorbit pentru GÂNDUL despre masacrul asupra civililor de la Bucea, dar și despre discursul ținut luni seara de Volodimir Zelenski în Parlamentul României. (Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 10:15 – Mamele ucrainene scriu cu pixul pe spatele copiilor numele acestora și o listă a persoanelor de contact din familie

Ele fac acest lucru în cazul în care părinții lor sunt uciși de ruși și copiii lor supraviețuiesc.

UPDATE ora 10:10 – Marcel Ciolacu: ”Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii”

Marcel Ciolacu – liderul PSD și președintele Camerei Deputaților – a spus, în plenul Parlamentului României, înaintea discursului susținut de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, că agresiunea nejustificată a Federației Ruse reprezintă cea mai gravă criză de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderul social-democraților a vorbit, totodată și despre etnicii români din Ucraina.

„Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 10:00 – Ucraina susține că a distrus 29 de tancuri și trei avioane, în cursul zilei de ieri

Ministerul ucrainean al Apărării mai susține că Rusia a pierdut 14 vehicule blindate de patrulare (APV), două sisteme de artilerie și drone și un sistem antiaerian, în ultimele 24 de ore.

Ucraina estimează că numărul morților din rândul forțelor ruse a ajuns la 18.500.


UPDATE ora 09:44 – Ce este o crimă de război și ar putea Putin să fie urmărit penal internațional pentru crimele din Ucraina

Imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucha au condus la condamnarea internațională a Rusiei și la alte acuzații de crime de război, scrie BBC. Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au loc crime de război și Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă care a strânge probe.

UPDATE ora 09:10 – Masacrul din Bucea este „vârful aisbergului”. Autoritățile se așteaptă la apariția unor noi dovezi ale genocidului rus în Ucraina

Oficialii ucraineni au avertizat că masacrul sutelor de civili de către ruși la periferia Kievului reprezintă doar „vârful aisbergului” și vor ieși la suprafață noi dovezi ale genocidului lui Putin în Ucraina.

UPDATE ora 08:00 –  Volodimir Zelenski se va adresa marți Organizației Națiunilor Unite, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate

În cadrul discursului său prezidențial zilnic, președintele ucrainean a transmis că va discuta despre acuzațiile de crime de război împotriva forțelor ruse, conform Sky News.

„Toate crimele ocupanților sunt documentate. Este prevăzută baza procedurală necesară pentru aducerea în fața justiției a militarilor ruși vinovați pentru fiecare crimă pe care o comit”, a spus el.

El a adăugat că este în interesul Ucrainei să aibă o anchetă deschisă și transparentă asupra uciderilor de civili din orașul Bucea.

UPDATE ora 06:25 – Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu delegaţia Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi: Războiul arată că oamenii îşi unesc forţele pentru a ajuta la nevoie

România continuă asistenţa umanitară de urgenţă cu măsuri care să faciliteze integrarea socială a cetăţenilor ucraineni care rămân pe teritoriul ţării noastre, a declarat premierul Nicolae Ciucă la o întâlnire de lucru, luni, cu delegaţia Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, condusă de Raouf Mazou.

UPDATE ora 04:59 – SUA confiscă un iaht de lux andocat în Spania și deținut de oligarhul rus Viktor Vekselberg

Guvernul Statelor Unite a confiscat un mega-iaht din Spania deținut de un oligarh cu legături strânse cu președintele rus, primul din inițiativa guvernului de aplicare a sancțiunilor de a „sechestra și îngheța” nave de lux și alte active scumpe ale oligarhilor ruși.

UPDATE ora 03:52 – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat luni că „suspendă, cu efect imediat” accesul Rusiei şi Belarus la finanţările sale şi la expertiza sa, în urma invadării Ucrainei.

Această decizie „înseamnă că nu pot exista noi finanţări de proiecte sau activităţi de cooperare tehnică” a BERD în Rusia sau în Belarus, a precizat instituţia într-un comunicat,  potrivit France 24.

UPDATE ora 02:30 – Zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Mikolaiv din sudul Ucrainei, a anunţat luni primarul său, Oleksandr Senkevici.

Un prim atac al armatei ruse duminică noaptea a provocat un deces şi cinci răniţi, dintre care doi grav, după care un altul s-a soldat cu nouă persoane ucise şi alte 41 rănite, a declarat primarul într-un mesaj video, precizând că numărul victimelor ar putea să crească, relatează Agerpres.

UPDATE ora 01:45 – Rusia susține că va prezenta documente care vor arata „adevărata natură” a evenimentelor petrecute în oraşul ucrainean Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis un adevărat masacru, ucigând civili.

„Prin reprezentantul nostru permanent (la ONU), vom organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate documente precise cu privire la adevărata natură a evenimentelor”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

UPDATE ora 01:15 – Rusia își accelerează atacurile împotriva zonei de est a Ucrainei, planurile probabil fiind de a „desfășura zeci de mii de soldați” în acea regiune, declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război pentru a se concentra pe est şi zone din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă, potrivit CNN.

Anterior, un înalt oficial american al apărării a declarat că SUA consideră că Rusia și-a repoziționat aproximativ două treimi din forțele sale din jurul Kievului, multe dintre ele consolidându-se în Belarus.

Și guvernatorul Lugansk, Serghei Gaidai, spune că forţele ruse pregătesc un „atac masiv” împotriva trupelor ucrainene din această regiune, conform Agerpres.

„Vedem că vin echipamente din direcţii diferite, că ei (ruşii) aduc oameni, aduc combustibil (…). Înţelegem că se pregătesc pentru un atac masiv”, a spus el într-un mesaj video.

UPDATE ora 00:49 – Transporturile din pachetul de asistență de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina au sosit din SUA „în cursul weekendului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de luni.

„Prioritizăm tipurile de armament din acele transporturi cu cele care știm că ucrainenii au cea mai mare nevoie: Jevelin, Stinger, UAV-uri…Un pachet va sosi în următoarele 24 de ore, a spus Kirby, potrivit CNN.

Departamentul Apărării a anunțat vineri un alt pachet de 300 de milioane de dolari de „activități suplimentare de asistență sub autoritatea oferită de Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI)”, potrivit unui comunicat al DoD.

UPDATE ora 00:43 – Franţa şi Germania au anunţat luni expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi în regiunea Kiev.

Germania a anunţat expulzarea unui ”număr mare” de diplomaţi ruşi – 40 conform informaţiilor difuzate de AFP – aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, a subliniat că aceşti angajaţi ai ambasadei Rusiei constituie ”o ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi. Nu vom mai tolera acest lucru”, a precizat ea.

UPDATE ora 00:16 – Viceprimarul oraşului Bucea, Taras Shapravskyi, a declarat că 50 dintre localnicii morţi, găsiţi după ce forţele ruse s-au retras la sfârşitul săptămânii trecute, au fost victimele crimelor extrajudiciare comise de ruşi. Localnicii din Bucea au povestit pentru Reuters cum şi-au pierdut rudele sau vecinii în masacrul din oraşul ucrainean.

Trei cadavre văzute de reporterii Reuters duminică – unul dintre acestea cu mâinile legate şi alte două care nu aveau mâinile legate – aveau urme de gloanţe în cap, în concordanţă cu ceea ce primarul Bucea Anatoliy Fedoruk şi adjunctul său au descris drept execuţii. În toate cele trei cazuri, nu au existat semne de alte răni semnificative în altă parte a corpului. Toate cele trei persoane împuşcate în cap erau bărbaţi, îmbrăcaţi în civil.

Cadavrul cu mâinile legate avea urme de arsuri pe buze şi pe faţă. Aceste detalii arată că o persoană a fost împuşcată de la mică distanţă. Pânza folosită pentru a lega la spate mâinile bărbatului pare a fi o banderolă albă.

UPDATE ora 00:00 – Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a declarat luni, 4 aprilie, că acordul încheiat cu Rusia pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 a fost o greșeală. Steinmeier a fost multă vreme un susținător al apropierii Occidentului de Rusia.

Aderarea la Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne-am lipit de un pod în care Rusia nu mai credea și despre care alți parteneri ne-au avertizat”, a spus Steinmeier, potrivit Reuters.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun